icon Vissza az összes cikkhez

Hogyan vigyázz a hallásodra edzés közben

Hogyan vigyázz a hallásodra edzés közben

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 14.

Vitathatatlan, hogy mozogni kell, hiszen nemcsak a testnek, de a szellemnek is szüksége van egy kis edzésre, frissítésre, a véráramok felpezsdítésére, valamint a felgyülemlett stressz és fáradt gőz kieresztésére. Ehhez a szabadtéri vagy edzőteremben végzett mozgásformák tökéletes lehetőséget nyújtanak. Akár magányosan sportolunk, akár csapatban mozgunk, kétségtelen, hogy heti két edzés beiktatása a napirendbe sokat segít egészségünk fenntartásában. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy míg egészségünk megőrzéséért izzadunk cefetül, micsoda veszélyek leselkednek ránk, amelyek hallásunk épségét negatívan befolyásolják.

Hogyan sérülhet edzés közben a hallás?

 

Hacsak nem szemtornára váltottunk jegyet, a hatékony testedzés egyik jellemzője, hogy a mozgás során erőt fejtünk ki. A megerőltetéssel viszont óvatosan kell bánni, ugyanis ennek hatására a belső fül labirintusában lévő folyadékrendszeren sipoly alakulhat ki, ami képes arra, hogy befolyásolja a hallás minőségét. Ha nem vigyázunk, és a megerőltetéstől ez az apró hasadék a belső és a középfül közti vékony membránon kialakul, a belső fülben lévő folyadék könnyen átszivároghat a középfülbe.

 

Óvakodj a mozgástól?

 

Ha magától a mozgástól nem is, de edzés közben azért érdemes hallásunkra odafigyelni. Azoknál az edzéstípusoknál, ahol a gyakorlatok végzése közben erőlködünk – például crossfit, súlyzós edzések, saját testsúlyos TRX edzések, fejjel lefelé lógó jóga pozíciók, stb. -, a koponyaűri nyomás megnövekedhet, ami nyomást gyakorol a fülekre. A levegő visszatartása – ami a súlyok emelése során meghatározott módon történik a gerincoszlop helyes megtartása érdekében – szintén óriási terhelést jelenthet hallószerveinkre.

 

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy hallásunk védelme érdekében akkor marad a sakk, a távolba nézés vagy a vonatkerék pumpálás, hiszen ha betartjuk a szükséges óvintézkedéseket, a futás, súlyzózás, biciklizés, focizás, úszás vagy bármelyik más sporttevékenység során könnyen megvédhetjük hallásunkat. 

 

Dübörgő zene = hasadó dobhártya

 

Az edzőtermi kör – vagy kór? – kép alapján megállapítható, hogy a mozgás hatékonyságát elősegítő adrenalin fokozása még mindig sokkal előrébb való, mint a hallás védelme. A csoportos órákon a hatalmas hangfalakból üvölt a zene, tőle 1-2 méterre tornáznak boldogan az egészséget hajkurászó fiúk és lányok. A futópadokon és a súlyzós részlegen szinte kötelező kiegészítőként lógnak a fülekből a zsinórok, amelyek végén a fülhallgatóknak köszönhetően közvetlenül a hallójáratba érkezik a stresszoldó zene. Hogy közben reped a dobhártya, halnak el a hallásért felelős apró kis szőrsejtecskék, látványra úgy tűnik, hogy senkit nem érdekel. Pedig a túl hangos zene már rövid idő alatt is okozhat tinnitust, vagyis fülzúgást vagy akár maradandó hallássérülést.

 

Hogyan óvd meg hallásodat edzés közben?

 

Ha már szuperhősként úgy döntöttél, hogy rendszeresen mozogsz, tedd úgy, hogy az alábbi egyszerű óvintézkedések betartásával az edzés minden tekintetben egészségedet szolgálja.

 

1. Csökkentsd a súlyokat!

2. Figyelj a légzésedre!

3. A zajok elkerülése érdekében ne dobáld az eszközöket!

4. Használj füldugót!

5. Halkítsd lejjebb a zenét vagy állj távolabb a hangszóróktól.

6. Ha nyomást érzel a füledben, vagy nem múlik a fülzúgás, fordulj azonnal audiológus szakemberhez!

7. Legalább évente egyszer vizsgáltasd meg hallásodat!