icon Vissza az összes cikkhez

Így magyarázd el a barátaidnak, hogy hallássérült vagy!

Így magyarázd el a barátaidnak, hogy hallássérült vagy!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 05. 07.

Egyéniségünktől, habitusunktól függően bizonyára mindnyájan el tudjuk dönteni, hogy melyik az a kommunikációs forma, amellyel barátainknak, rokonainknak, környezetünknek a hallássérülésünkről szeretnénk beszélni. Azzal tökéletesen tisztában vagyunk, hogy a társadalmat világszinten hozzá kell szoktatni a hallássérülés létezéséhez, tudatosítani kell a kialakulás okait, beszélni kell a hallástechnológiáról és a kommunikációs megoldásokról, de ahhoz, hogy ebbe mélyebben belemenjünk, kell egy jó felütés. Az, hogy elébe menjünk a kínos helyzeteknek, talán az a legegyszerűbb, ha mi magunk kezdeményezünk. Hogy mivel? Mondjuk az alábbi mondatok egyikével.

Van egy szuperképességem!

 

Hallássérültként tartunk a megbélyegzéstől. Ha gyerekkorunk óta viselünk hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot, akkor azért, ha pedig felnőttként korunkból vagy egy betegségből fakadóan sérült meg a hallásunk, akkor meg azért. Ok mindig van és lesz is, hogy cikinek érezzük a hallókészüléket, viszont ha fordítunk egyet a kis kapcsolón a fejünkben, és azt mondjuk, hogy a hallókészülék gyakorlatilag olyan, mint egy James Bond-szett, akkor mindjárt más a dizájner kis high-tech kütyünk fekvése. Nem igaz?

 

Siket vagyok, de vezetek. Elvigyelek?

 

Sokan nem is feltételezik, hogy siketként vagy hallássérültként lehet vezetni. Tény, hogy a forgalomban való részvételhez nem árt, ha halljuk a környezeti zajokat, a mentőautó hangját, a gumik fékező csikorgását, de alapvetően a hallás nem feltétele a vezetésnek. Ha a látásunkkal nincs baj, akkor nyugodtan hagyatkozhatunk rá, hiszen szoktuk mondani, hogy ahonnan a Nagy Testvér elvesz, ott azért a másik oldalon valamit mindig ad. A hallássérültek esetében az erősebb látás a bónusz, és ha még olyan,  a hallókészüléket kiegészítő okos mikrofonos megoldást is választunk, ami nemcsak részletgazdag tiszta hallást, de a vezetéshez szabad kezeket is biztosít az autóban, akkor tényleg simán előrukkolhatunk ezzel a megelőző kérdéssel.

 

Mázlista vagyok. A legnagyobb zajban is simán elalszom.

 

A repülős eset jut ilyenkor mindig eszünkbe, hiszen nincs olyan járat, hogy ne legyen rajta gyereksírás vagy üvegrepesztő horkolás. Vonaton, zsúfolt buszon ugyanez a helyzet, de hallássérültként sokakkal ellentétben megvan az a lehetőségünk, hogy amikor úgy gondoljuk, kikapcsoljuk a hallókészüléket. A nagy mellénnyel itt mondjuk érdemes óvatosan bánni, nehogy a nagy szundi-bundiban elfelejtsünk a vonatról leszállni.

 

Ha jót adunk, jót is kapunk. Így ha unjuk a folyton ismétlődő kérdéseket, üssük el valami kedves, jófej mondattal, vagy egy viccel. Ha a beszélgetést eleve mi kezdjük és vagányan beleállunk a helyzetbe, a környezetünk is veszi a lapot. Onnan már sokkal könnyebb megértetni, elfogadtatni magunkat, és megismertetni a hallássérülésünket.