icon Vissza az összes cikkhez

Jelek, amelyek halláskárosodásra vagy hallásromlásra utalhatnak

Jelek, amelyek halláskárosodásra vagy hallásromlásra utalhatnak

írása

2024. 05. 31.

A hallás az egyik legfontosabb érzékünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk környezetünkkel és szeretteinkkel. Azonban ha nem fordítunk kellő figyelmet hallásunk védelmére az idővel halláskárosodáshoz vagy hallásromláshoz vezethet. 

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen jelek utalhatnak arra, hogy valakinek problémája van a hallásával, és miért fontos időben észlelni ezeket a tüneteket.

 

1. Hangos zajok utáni csengés vagy zúgás a fülben

Ha valaki hangos zajok után csengést vagy zúgást tapasztal a fülében, az a túlterhelés jele lehet. Ez a tünet, amit átmeneti halláscsökkenésnek neveznek, gyakran csak ideiglenes, viszont ha rendszeresen előfordul, tartós károsodáshoz vezethet.

 

2. A beszédértés nehézsége

Amikor valakinek nehézségei vannak a beszéd megértésével, különösen zajos környezetben, ez hallásromlásra utalhat. Ez azért történik, mert a hallásromlás leggyakrabban a magas frekvenciájú hangokat érinti, amelyek fontosak a beszédhangok megkülönböztetésében.

 

3. A tévé vagy rádió hangerejének folyamatos növelése

A halláskárosodás egyik leggyakoribb jele, ha valaki folyamatosan növeli a tévé vagy a rádió hangerejét, mert úgy érzi, hogy másképp nem hallja jól. Ez gyakran az egy háztartásban velünk élő, ép hallókat érinti kellemetlenül. 

 

4. Egyik fül hallásának csökkenése

Amikor valaki észreveszi, hogy az egyik fülével rosszabbul hall, mint a másikkal.

 

5. Fájdalom vagy kényelmetlenség a fülben

Bármilyen fájdalom vagy kényelmetlenség a fülben, különösen, ha ez hosszantartó, orvosi vizsgálatot igényel. Nem minden esetben halláskárosodásról beszélünk ezesetben. A kellemetlen érzés, ha kényelmetlen, dugultság érzéssel párosul, az a hallójáratban megrekedt és felgyülemlett fülzsírdugó jele is lehet. Mindenképpen keressük fel fül-orr gégészünket.

 

6. Könnyű megijedés vagy zavar a hirtelen hangoktól

Azok a személyek, akik könnyen megijednek vagy zavarba jönnek a hirtelen hangoktól, valószínűleg érzékenyebbek, ez szintén egy figyelmeztető jel lehet.

 

Miért fontos ezeket a jeleket komolyan venni?

A korai felismerés kulcsfontosságú a halláskárosodás kezelésében. Ha bármelyik fent említett tünetet tapasztalja, érdemes hallásvizsgálatot végeztetni. 

 

Weboldalunkon könnyen tesztelheti hallásának jelenlegi állapotot a 3 perces online hallástesztet használva. Eredménytől függően felkeresheti lakhelyéhez legközelebb eső Phonak Partner Pontot!

 

Kattintson IDE ha az online hallástesztet szeretné kirpóbálni

Kattintsin IDE ha szeretné megnézni a Phonak Partner Pontokat