icon Vissza az összes cikkhez

KARAN-TÉMA │ 10 TIPP, HOGYAN ÜSD EL AZ IDŐT HALLÓKÉSZÜLÉKED TISZTÍTÁSÁVAL

KARAN-TÉMA │ 10 TIPP, HOGYAN ÜSD EL AZ IDŐT HALLÓKÉSZÜLÉKED TISZTÍTÁSÁVAL

Szécsényi Réka írása

Budapest

2020. 05. 12.

Tök jó ez a karantén! Végre teljesült a dolgozók álma: reggel lehet nyugodtan kávézni és újságot olvasni, mert nem kell tömött buszokon munkába menni! Vagy mégsem annyira jó móka ez? Amíg kiderül, hogy ki mennyire élvezi az otthonlét örömeit és fedezi fel a négy fal közti, eddig kiaknázatlan lehetőségeket, hallássérültként a hallókészülékünkről sem illik megfeledkezni. Így, hogy ránk szakadt az időbank, úgy adjuk a tippeket, hogy azok értékkel és hasznossággal töltsék meg a karanténban lassan múló másodperceket.

1. KÖRÜLTEKINTŐ ÁPOLÁS 

A Phonak hallókészülékeket úgy alakították ki az ügyes mérnökök, hogy azok egyéni hallásigényeinket szolgálják ki. Ahhoz viszont, hogy hosszú időn át a lehető legtökéletesebb állapotban tartsuk, rendszeres karbantartást és gondos ápolást igényelnek. Illesszük be ezt a pár perces procedúrát a napi rutinunkba, hogy elkerüljük hallókészülékünk meghibásodását és megspóroljunk magunknak egy utat a szervizbe. 

2. MEGFELELŐ ÓVINTÉZKEDÉS

A hallókészülék karbantartását mindig tiszta és SZÁRAZ kézzel végezd! Miután a hallókészülék érzékeny szerkezet, a kosz és a nedvesség könnyen eltömítheti a pici mikrofont. A tisztasággal talán nem is lesz egy ideig probléma, hiszen most, hogy megtanultunk végre helyesen kezet mosni, szinte élő szövet is alig maradt a fémvázon, nemhogy kosz. Az alapos kézmosás mellett viszont fontos a kéztörlés is, mert a nedvesség legalább akkora ellensége a hallókészüléknek, mint a por és a piszok.

3. HOGYAN TISZTÍTSD HALLÓJÁRATI KÉSZÜLÉKED

Alapvetően naponta ajánlott, mert miután a készülék elektronikája be van építve a házba, nagyobb a kockázat, hogy a fülzsír és az egyéb szennyeződések eltömítik. Ahhoz, hogy a hallókészüléket naprakészen tisztán tartsd, érdemes beszerezni egy speciális kefét, egy csipeszt és egy puha, száraz kendőt.  A kefével könnyen fellazíthatod a hallókészülékre rakódott koszt, a csipesszel az apró szennyeződéseket jól meg tudod fogni, a kendővel pedig ezt követően alaposan át tudod törölgetni.

Nézd meg lépésről-lépésre itt!

4. HOGYAN TISZTÍTSD FÜLILLESZTÉKKEL ELLÁTOTT HALLÓKÉSZÜLÉKED

Hasonlóképpen, mint az előzőt, csak ezt szét kell szedni. Ahhoz, hogy fül mögötti hallókészüléked alaposan meg tudd tisztítani, először is válaszd le a fülillesztéket a készülékről. Ezután mosd át szappanos vízzel, töröld szárazra és egy arra alkalmas fecskendővel – NE SZÁJJAL! -  fújd át a járatot. Ha nem fogadsz szót, és mégis szájjal fújod át a járatot, számíts rá, hogy pára fog képződni a csőben, és az életben nem szárad meg – a kedvenc sorozatod kezdetéig biztos nem -, ráadásul bacilusok kerülhetnek a frissen mosott fülillesztékbe. Ez pedig biztosan nem szeretnénk! A készüléket magát kefével tisztítsd meg, jó messzire távol tartva a nedvességtől, nehogy az elektromos alkatrészek a nagy pucevában tönkremenjenek.

Nézd meg lépésről-lépésre itt!

5. HOGYAN TISZTÍTSD KIHELYEZETT HANGSZÓRÓS HALLÓKÉSZÜLÉKED

Vedd szemügyre a hallókészülékedet és első lépésként ellenőrizd, hogy nem tapadt-e rájuk szennyeződés, fülzsír.

Ez után alaposan töröld át hallókészülékeidet egy tiszta, száraz ruhával, vagy kefével. A hangszórókat se hagyd ki! Ha szükséges, a dóm/ illeszték eltávolítása után a hallókészülékedhez alkalmas eszközzel cseréld ki a cerumenszűrőt. Éjszakára pedig helyezed a hallókészülékedet a szárítótégelybe, de előtte ne felejtsd el kivenni az elemeket!

Nézd meg lépésről-lépésre itt!

6. HIDRATÁLÁS? CSAK NEKED!

A hallókészülékednek ugyanis semmilyen formában nincs rá szüksége. Úgy tudod megóvni a hétköznapok vizes eseményeitől, ha:

- zuhanyzás előtt mindig kiveszed,

- a zuhanyzótól távol eső, páramentes helyre teszed,

- a füleidet rendszeresen és gondosan megtisztítod és szárazra törlöd,

- az elemeket éjszakára kiveszed,

- a hallókészüléket amikor nem használod, speciális szárítódobozba helyezed.

7. A KOZMETIKUMOK ESETE A HALLÓKÉSZÜLÉKKEL 

A nagy papucs orrán pamutbojt szálainak számolgatásában egyszer érdemes összeszámolni, hogy mennyi kozmetikumot, kemikáliát használunk és kenünk magunkra rendszer szinten. Ezek még ha bőrödre pozitív hatással is vannak, hallókészülékedre semmiképp. A sampon, tusfürdő, arckrém, smink cuccok, hajlakk és egyéb hajformázók könnyen eltömíthetik a mikrofont és a hangerőszabályzó gombot, ezért érdemes ezek használatakor biztonságos helyen tárolni a high-tech kütyüt.

8. BEVÁSÁRLÓ LISTA

Ha már az alapvető élelmiszereket betáraztad és a vitaminokat is beszerezted immunrendszered erősítéséhez, az alábbi bevásárló listával segítünk, hogy hallókészüléked napi tisztításához melyek a legszükségesebbek:

- tisztítókefe,

- csipesz,

- puha, száraz kendő, melyeket együttesen is megtalálod speciális karbantartó-szettként, dobozos kivitelben,

- szappan,

- szárítódoboz,

- tárolódoboz,

- csoki. Mert ez a #férjenbele!

 

Ne feledd! A Phonak kollégái a karantén időszaka alatt is rendelkezésedre állnak, így, ha bármilyen meghibásodást tapasztalsz, vagy beállításra, esetleg új hallókészülékre, illetve kiegészítőre lenne szükséged, a megszokott időszakokban őket bármikor keresheted! #nemvagyegyedül