icon Vissza az összes cikkhez

KÉSZÍTSD FEL HALLÁSODAT AZ ÚJ ÉVRE!

KÉSZÍTSD FEL HALLÁSODAT AZ ÚJ ÉVRE!

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 01. 01.

Bár a szilveszterkor kiemelt népszerűségnek örvendő petárdák és tűzijátékok tiltólistára kerültek, bizonyára idén is lesznek, akik fittyet hányva a szabályozásra, elfüstölnek ezekből néhány tucatot. A petárdát még mindig nem fogjuk, hogy milyen fajta örömforrást nyújt, hiszen eddig túl sok pozitívumot ezzel kapcsolatban még nem tapasztaltunk, a tűzijáték ezzel szemben viszont legalább szép. Igaz, nagyobb boldogságot jelentene, ha az újév első napjának reggelén madárcsicsergésre ébredhetnénk, de a mérhetetlen zajforrásnak köszönhetően ezt hanyagolnunk kell legalább a hónap közepéig, mire a természet megnyugszik és újra visszamerészkedik.

Hallássérültként az újévi piff-puff csak egy része a téli kihívásoknak, hiszen a szilveszteri csitt-csatt mellett a fagypontközeli állapottal is meg kell birkóznia a puha sapka alá préselt füleinknek és hallássegítő eszközeinknek.

 

SZILVESZTERI AGYRÉM

Ha megmentenéd magad a szilveszteri durrogtatásoktól, a legegyszerűbb, ha kikapcsolod hallókészüléked. A tűzijátékok ugyanis legalább annyira erősek, mint a fegyverlövések, és a biztonságos 85 dB-t jóval meghaladva bőven túlmutathatnak még a 120 dB-es szinten is. Ha már feltétlenül úgy érzed, hogy e nélkül a látványelem nélkül elképzelhetetlen, hogy Szilveszter szent szele átfújjon az új évbe, próbálj a lehető legtávolabb állni a felrobbanó tűzijátéktól, ugyanis pár percet töltve a közelében tartós halláskárosodást okozhat. Ha teheted, ne tetézd a bajt. 

PARTI HANGULAT? KÉSZÍTSD FEL HALLÓKÉSZÜLÉKEDET A BULIRA!

Mielőtt megindulsz az óév búcsúztatására, a tökéletes smink és lakkos lépő suvickolása mellett készítsd fel hallókészülékedet is a várható hanghatásokra! A zajcsökkentő funkció beállításához online is kérheted audiológusod segítségét, bár lehet, ez utóbbit érdemes a partit megelőző munkanapokon megtenni. Jut eszünkbe, a Phonak legújabb, paradicsomi hangélményét nyújtó AudéoTM Paradise rendelkezik ezzel a zajcsökkentő tulajdonsággal, ráadásul igényeidnek megfelelően személyre szabhatod a „myphonak” mobilapplikációban. Ez a funkció abban segít, hogy az aktuális zajszinthez mérten állíthatod be a számodra legkényelmesebb hangszintet. 

FÜLDUGÓ, A JOLLY-JOKER!

Ha óvnád a füled, de nem viselsz hallókészüléket, szerezz be néhány pár füldugót! A zajszűrő tesztek azt mutatják, hogy a 85 dB bár a felső határ, de még biztonságos zajszint, a gyógyszertárakban, vagy akár építőipari áruházakban is könnyen elérhető, olcsó és egyszerűen használható hab állagú füldugók 35 dB-lel képesek csökkenteni a zajt. Érkezz a buliba felkészülten, és vigyél magaddal néhány párat pluszban! 

GONDOLJ A KICSIKRE!

A gyerekek fülei és hallása különleges odafigyelést igényelnek. Hallásuk sokkal kifinomultabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké – még akkor is, ha sokszor ennek nyilvánvalóan rácáfolnak – így fontos, hogy mind a zajkitettség, mind a hideg ellen megfelelő védelmet biztosíts számukra. A zajkitettség a kognitív hallásukra jelentős negatív hatással bír, ezért a füldugó számukra is jó megoldás lehet, a meleg, fület jól takaró és melegen tartó sapka alatt pedig dupla védelmet biztosít számukra.

BÉNA A SAPKA? NEM BAJ!

Egyszer talán mindenki életében eljön az az idő – értsd: az a kor -, amikor már tök mindegy, hogy van-e rajta sapka vagy nincs. Vagyis éppen, hogy nem mindegy, hiszen addigra talán már megtanultuk, hogy a hideg okozta fülfájdalom irdatlanul cefet érzés, ebből fakadóan van annyi tapasztalatunk, hogy álljon az a sapka bárhogyan is, télidőben erre voksolunk. A jelenlegi helyzettől függetlenül a téli hidegben egyébként is ki vagyunk téve a náthának és a fertőzéseknek, ami könnyen halláskárosodáshoz is vezethet, így még a mulatozás hevében is érdemes a fejfedőre vagy fülvédő viselésére gondolni még akkor is, ha csak pár percet töltenél a kinti hidegben.

FELTÖLTÖTT ELEMEK

A hideg idő negatív hatással van a hallókészülékre, hiszen az elemek ilyenkor – szerintünk – sokkot kapnak, és látványosan jelezve, hogy vissza akarnak menni a melegre, gyorsabban lemerülnek. Ha a szilveszteri program előre látható része a kültéri ácsorgás, feltétlenül gondoskodj a megfelelő töltésről, vagy ne felejts el pótelemeket tenni a táskádba.

KELLEMES SÉTA AZ AUDIOLÓGUSHOZ

Az újévi fogadalom egyike lehet a rendszeres hallásvizsgálat, akár az egész család számára. Ha érezhetően nincs is semmi probléma, akkor is célszerű megvizsgáltatni hallásod épségét, egészségi állapotát. Ha viszont a szilveszteri mulatságban úgy érzed, hogy nagyobb zajhatásnak voltál kitéve, és akár egy rock koncert után, konstans módon zúg a füled, pihentesd. A hallócsontocskáknak, dobhártyának, szőrsejtecskéknek a szilveszteri trauma után időre van szükségük, hogy helyreálljanak, de ha néhány nap alatt nem szűnnek a tünetek és továbbra is zúg a füled, feltétlenül látogass el fül-orr-gégészhez vagy audiológus szakemberhez.

ÉRDEKELNEK A PHONAK LEGTRENDIBB ÚJDONSÁGAI?

Ha érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallókészülék-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszarkértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT