icon Vissza az összes cikkhez

Kettős küzdelem: amerikai futball vs. hallássérülés

Kettős küzdelem: amerikai futball vs. hallássérülés

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 08. 15.

Ryan Kerrigan, az NFL védőjátékosa nem mindig hallotta a pályán, mit mondanak neki csapattársai. Főleg akkor nem, amikor a bal oldalán beszéltek. A 29 éves Washington Redskins játékos most látta elérkezettnek az időt, hogy beszéljen hallásvesztéséről, és elmondja, mit okoz számára a gyerekkorában diagnosztizált, egyoldali hallássérülés. 

Egy mindenkiért

 

Kerrigan csapattársainak egy ideje már gyanús volt, hogy a fiú nem hall rendesen. Preston Smith, szintén a Washington Redskins tagja, többször tett fel neki kérdést a pályán, de sosem érkezett rá válasz. Később rájött, hogy Kerrigan bal oldalán állt. „A bal oldalán állva beszéltem hozzá, miközben próbáltam figyelni a játékot. Aztán oda fordult hozzám, hogy hallja, amit mondok. Én meg csak csodálkozva néztem rá: Ember! Egész idő alatt hozzád beszéltem, te meg nem hallottál semmit? Pedig nem… Csak akkor még nem tudtam, hogy miért.”  

 

A hír mindenkit megdöbbentett, főleg Kerrigan csapattársait, akik menet közben sokat szenvedtek a nehézkes kommunikáció miatt. Pedig a hallásvesztés nem újkeletű, Kerrigan óvodás kora óta tudott az állapotáról. Ahogy ő jellemezte a vele való kommunikációt: „Olyan, mintha a falnak beszélnének.”

 

Hallássérült NFL játékosok

 

Nem Kerrigan az első és egyetlen, aki az NFL berkeiben siket vagy hallássérüléssel küzd. Több híres játékos is, köztük Larry Brown, Bonnie Sloan, Kenny Walker, Flozell Adams és Derrick Coleman is – különböző mértékben - elvesztették már hallásukat.

 

Mit jelent az egyoldali hallásvesztés?

 

Egyoldali hallásvesztés az, amikor valaki az egyik fülére hall, a másikra viszont elvesztette hallását, vagy valamilyen mértékben halláskárosodás érte a fület. A hallástechnológia különböző speciális megoldásokat nyújt már erre az esetre is, így azok, akik egyoldali hallássérüléssel élnek, szintén széles körben választhatnak a technológiai újdonságok közül.

 

Ahogy Anna Biggins, a Phonak audiológus szakembere elmondta, a megfelelő hallástechnológiai eszköz használata az egyoldali hallásvesztés esetében is kiemelten fontos. „Általános gondolat, hogy ha legalább az egyik fülünk működik, akkor az elég is, nem igaz? A válasz sajnos az, hogy nem. Nem elég, hiszen azért van két fülünk, mert mint ahogy az összes szervünknek, úgy a füleinknek is megvan a maguk szerepe, vagyis hogy mindkettővel egyszerre tökéletesen halljuk a bennünket körülvevő zajokat, hangokat. Így érthetjük meg a beszédet, így szűrhetjük ki a környező zajokat, és így tudjuk meghatározni azt is, milyen irányból érkeznek felénk a hangok. Ha mindehhez csak az egyik fülünket használjuk, az roppant megterhelő szervezetünk számára, és nemcsak fáradtságot, de többek között koncentrációs zavarokat is okozhat.”

 

Ezért is fontos, hogy hallásunkat legalább éves szinten rendszeresen ellenőriztessük, és szükség esetén ne hezitáljunk igénybe venni a folyamatos fejlesztés alatt álló hallástechnológia akár személyre szabott vívmányait.