icon Vissza az összes cikkhez

Kicsoda valójában Chella Man, a siket aktivista?

Kicsoda valójában Chella Man, a siket aktivista?

Lisa A. Goldstein írása

Budapest

2018. 10. 26.

El tudod képzelni, milyen egy siket transznemű, aki bízik az emberek nyitottságában? Ő Chella Man, akit első siket transznemű modellként nemrég szerződtetett a világhírű IMG modellügynökség. Chella ezzel nem kisebb sztárok, mint Gisele Bundchen, Amber Valletta és Hailey Baldwin kollégája lett. Mi pedig csak kérdőn nézünk egymásra, hogyan sikerült neki mindez.

Chella sztorija

 

A most 19 éves Chella pontosan emlékszik, ahogy 4 évesen a plafont bámulva feküdt szobájában, és csak azt hallotta, ahogy cseng a füle. Kimászott az ágyából, átsétált a szülei szobájába, hogy elmondja, mi kínozza, a mamája pedig lehajolt hozzá, hogy hallja, annyira kicsi volt még. Így kezdődött az egész.

 

Harmadikos volt, amikor szülei úgy döntöttek, mindnyájuk számára hasznos lenne megtanulni a jelnyelvet, mert Chella vissza-visszatérő „Micsoda???” kérdései már aggodalomra adtak okot. A szülők fogadtak hát egy oktatót, aki az egész családot megtanította a jelnyelv használatára, mely a későbbi kommunikációban a zajos, hangos helyzetetekben óriási segítséget jelentett.

 

Cochleáris implantátum a megoldás

 

Végső megoldásként Chellanak döntenie kellett: ha hallani akar, nincs más lehetőség, mint a cochleáris implantátum. Kétoldali hallássérültként ez tűnt a legjobb megoldásnak.

 

YouTube videójában egyszer megkérdezték tőle, mit jelent számára az a szó, hogy „fogyatékos”, mit gondol ezzel kapcsolatban. Chella erre azt válaszolta, hogy a szónak bár erősen negatív kicsengése van, annyira azért mégsem szörnyű, ő nem látja ennyire rossznak a dolgokat. Valószínűleg azért, mert a hallássérülése hozzájárult ahhoz, hogy önmaga lehessen, azonkívül segített megszűrni a körülötte lévő embereket is, akiknek nincs elég türelmük és empátiájuk, hogy megfelelően kezeljék őt vagy sérüléssel élő társait.

 

„Tudom, milyen nehéz sérüléssel élni.” – mondja Chella, aki hálás a jelnyelv képességéért és a cochleáris implantátumért, amivel még magabiztosabban tud beszélni. Büszke arra, hogy siket, amit mi sem bizonyít jobban, mint a testére varratott „deaf AF” tetoválás.

 

Genderqueer, avagy a nem bináris identitás

 

Chella 18 éves koráig gender dysphoriaban szenvedett, vagyis köznyelven szólva azt sem tudta, hogy fiú-e vagy lány. Ekkor, 2017 májusában döntötte el, hogy nőből hivatalosan is férfi lesz, ami nem kevés tesztoszteront és jó néhány műtéti beavatkozást igényelt. Az átalakulása a közösségi média segítségével publikálásra is került saját, valamint az LGBTQ közösség Condé Nast weboldalán is. Chella siket, transznemű, bizarr művészként jellemzi önmagát, aki hálás hallássérülésének, mert így lehetősége volt fiatalon megtanulni az elfogadást, és hogy az egymástól való különbözőség teljesen normális része az életnek. Siketként sokkal nyitottabb, empatikusabb és elfogadóbb, és bár biztonságban érzi magát, tudja, hogy a kisebbséghez tartozik.

 

Többpontos aktivista

 

Chella, aki zsidó és kínai szülők gyermeke, jelenleg virtuális mérnöknek tanul New Yorkban, ezzel együtt már jól ismert aktivista és művész. Instagram oldala és YouTube csatornája igencsak népszerű, ahol különböző videókat posztol az amerikai jelnyelvet oktatva. Túl azon, hogy Instagram oldalán 185 000-es, YouTube csatornáján 178 000-es létszámú követői tábort tudhat magáénak, Chella a Gap Model Citizens Vote reklámkampányában is részt vett, most pedig fényesen izzó csillaga az IMG modellügynökség világhírű égboltjának. Ahogy a Yahoo Lifestyle-nak adott interjújában elmondta, mindenkinek meg kellene, hogy mutassa a saját egyéniségét, és bár a „modell” fogalma folyamatosan változik, reméli, hogy tevékenységével, a siket tudatosság erősítésével még tovább szélesítheti ezeket a határokat.