icon Vissza az összes cikkhez

Költözködni jó! 5 tipp hallássérült vándormadaraknak

Költözködni jó! 5 tipp hallássérült vándormadaraknak

Eloise Garland írása

Budapest

2019. 01. 28.

A Pa-Dö-Dö régi dalában bár mindent megtesz annak érdekében, hogy mosollyal az arcunkon intézzük a költözködéssel kapcsolatos cipelést és pakolást, lássuk be, hogy a siket és hallássérült embereknek a helyváltoztatás plusz macerával jár. Mi már párszor végigcsináltuk, így összeszedtük a leghasznosabbakat, amit a költözködés során vagy azt megelőzően elkövettünk.

1. Csekkold a szállítókat

 

Egyrészt a bútorok, csomagok szállítása kapcsán jó, ha előre kiválasztod azt a szállító céget, aki nemcsak a megfelelő járművel rendelkezik, de adott esetben a teljes költözködést levezényli a dobozolástól kezdve a szállításon át a kipakolásig. Fontos, hogy előre informáld őket hallássérülésedről és arról a kommunikációs módról, ahogyan egyeztetni tudtok majd a költözködés során. Ha nehézkes számodra a telefonálás, kérd meg őket, hogy e-mailen vagy egyéb szöveges formában – Messengeren, WhatsAppon, Viberen – tartsátok a kapcsolatot. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a részletgazdag hangzású telefonálást ma már lehetővé teszik a vezeték nélküli hallástechnológiai fejlesztések is, akár a hallókészülékeket, akár a kiegészítőket illetően.

 

2. Gyűjtsd össze a mesterek telefonszámát

 

Akár az első költözködésedre készülsz, akár gyakorlott vándorló vagy, hasznos, ha van egy saját kisokosod, amiben a mesteremberek - asztalos, vízszerelő, stb. – telefonszáma és egyéb elérhetősége van. Még a költözködést megelőzően célszerű velük egyeztetni magát a tényt, hogy mire készülsz, így előre be tudjátok lőni időben, hogy mikor tudnak menni hozzád, vagyis hogy mikor van szabad kapacitásuk a szükséges szerelési, átalakítási munkák elvégzésére.

 

3. Készíts feladatlistát

 

Ha egy üres papírra elkezded összegyűjteni a költözködéssel kapcsolatos feladatokat, komplexebben átlátod a tennivalókat. Elsőre rémisztő lehet, hogy mennyi mindent kell majd csinálnod, de hidd el, hogy az az érzés százszor fantasztikusabb, amikor végzel egy-egy dologgal, és ceruzádat a papírra jól odanyomva, végre kipipálhatod. 

 

4. Keresd meg a környékbeli orvosokat

 

Még a költözést megelőzően fedezd fel a környéket, és nézz utána, hol található megbízható orvos, audiológus, fül-orr-gégész szakorvos, illetve, hogy hol tudod beszerezni a hallókészülékedhez szükséges elemeket, kiegészítőket.

 

5. Rezegjen a ház!

 

Vibráló ébresztőóra, fényjelzéssel ellátott tűzjelző, ajtó-, és kapucsengő. Ahhoz, hogy komfortosan érezd magad új otthonodban, érdemes mindezekkel felszerelni a lakást vagy a házat, hogy miután bemutatkoztál vadiúj szomszédaidnak, észrevedd, ha csengetnek és mennyei süteményeikkel elhalmoznak!