icon Vissza az összes cikkhez

Koncertezz okosan! 5 tipp, hogyan védd a hallásodat!

Koncertezz okosan! 5 tipp, hogyan védd a hallásodat!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 08.

Bírjuk a hangos zenét, a koncerteket és a zajos bulikat, egészen addig, míg haza nem érünk és ágyat érve képtelenek vagyunk elaludni, mert úgy sípol a fülünk. Jó esetben a fülcsengés elmúlik reggelre, de sok esetben tartós fülzúgást vagy hallássérülést is eredményezhet. Világszerte állnak fel és jelentik be a sztárok a nagyközönségnek, hogy a hosszú évek alatti koncertezéseknek és zenei zajártalmaknak tinnitus lett a vége. Ahhoz, hogy megvédd hallásodat, vagy legalábbis ne ronts meglévő állapotán, tartsd észben a zenészek javaslatait, hogy sokáig élvezhesd a világ sokféle zaját.

1. Állj odébb!

Bármennyire is rajongsz a zenekarért és tolakodsz-furakodsz előre, csak hogy minél közelebbről csodálhasd az előadást, jusson eszedbe a hallássérülés veszélye! Minél közelebb állsz a hangszórókhoz és egyéb zajkeltő eszközökhöz, látvány- és hangeffektek bázisához, annál nagyobb a veszély, hogy hallásod megsérül. Bizonyos hangfrekvencia már pár másodperc alatt is képes maradandó hallásvesztést okozni, ezért ha teheted, minél messzebbről csodáld kedvenceidet.

 

2. Használj füldugót!

A hagyományos, előre csomagolt füldugók mellett ma már lehetőség van személyre, pontosabban fülre szabott fülilleszték készíttetésére. Ez hasonló funkciót tölt be, mint a hagyományos füldugó, annyi különbséggel, hogy ezt kifejezetten a hallójáratod formájára készítik. Ha tudod, hogy az elkövetkezendő időkben részt veszel majd zenei eseményen, érdemes megkeresni egy audiológust vagy hallókészülék stúdiót, ahol a méretvételt követően néhány napon belül elkészítik a szuper-speckó fülillesztékedet. A gyártási idő is rövid, néhány napot vesz csak igénybe, de megéri a várakozást! Az egyedi fülilleszték ugyanis átereszti a hangot, de megszűri a zajokat, ráadásul különböző színben választható. Azért is hasznos, mert nemcsak a zajoktól véd, de megálljt parancsol a baktériumokat, így még az uszodában vagy a wellness hétvégén is nyugodtan használható.

 

3. Halkan hangolódj!

A koncertre való „bemelegítés” szerves része az eseménynek. Amikor a fürdőszobában, az autóban vagy fülhallgatón keresztül az utcán sétálva hangolódsz a koncertre, ügyelj, hogy ne told túl a hangerőt. Hiába otthoni hangélmény vagy autós szórakozás, a tartósan hangos zene – főleg fülhallgatón keresztül, közvetlenül a hallójáratba dugva - garantáltan okozhat halláskárosodást.

 

4. Ha gyerekkel bulizol

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy fesztiválra napközben magaddal viszed a porontyodat. Az egészséges rágcsák, a sok-sok víz és megfelelő ruhák mellett viszont feltétlenül gondoskodj a kicsi hallásvédelméről. Akár speciális fülillesztékkel, akár megfelelő zajvédelemmel ellátott fülvédővel szerelkezel fel, a kicsi hallásának épségét a rendezvény alatt feltétlenül biztosítanod kell! Hogy melyik a legtökéletesebb hallásvédő eszköz, abban az audiológus és fül-orr-gégész szakemberek segítenek.

 

5. Fogd be a füled!

Ha a koncerten úgy érzed, hogy menthetetlen a zaj-helyzet, egyszerűen fogd be a füled! Bár nem a legtökéletesebb zajvédelem, arra viszont mindenképp alkalmas, hogy az égedelem zajtól legalább valamelyest megvédd a füledet, és anélkül találj kiutat az első sorból, hogy rögtön az audiológiára kellene megváltanod a következő jegyedet.