icon Vissza az összes cikkhez

Látod, amit hallasz? Olvasható hangoskönyv az amazontól!

Látod, amit hallasz? Olvasható hangoskönyv az amazontól!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 09. 05.

Míg a Netflix, a YouTube és a televízió fejlesztette a feliratozást, tudatosítva ezzel a hallássérüléssel élők támogatásának szükségességét, a média egyik formája, a HANGOSKÖNYVEK, ezidáig érintetlenül maradt a kérdésben. Egészen mostanáig.

Az AUDIBLE, vagyis az Amazon hangoskönyveket gyártó vállalata a hangoskönyvek feliratozását tervezi, amelyhez a felhasználók választásuktól függően hozzáférést kapnak bármely általuk választott hangoskönyv esetén. A feliratok mellett a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy az Audible applikáción keresztül kiemeljék a szavakat és meghatározásokat keresve hozzá értelmezzék, adott esetben különböző nyelvekre lefordítsák azokat.

 

HANGOSKÖNYV FELIRATOZÁS

 

Ezt a feliratozási funkciót alapvetően a diákok iskolakezdésének támogatására fejlesztették. Donald Katz, az Audible vezérigazgatója szerint a tanulók fejlődése során elengedhetetlen a jól összeállított audio-élmény, hiszen meghatározó a beszédkészség kialakulásában, fejlesztésében. Habár a feliratozási funkció diákok számára készült, legalább annyira hasznos lehet a siket és hallássérüléssel élők számára, ugyanis a siket közösség tagjainak eddig nem volt lehetőségük arra, hogy hozzáférjenek a hangoskönyv élményéhez.

 

Ide kattintva nézheted meg, mit tud az applikáció!

 

Nyle DiMarco, siket színész, modell és Phonak-aktivista nemrég készült Twitter posztjában joggal tette fel a szarkasztikus kérdést: „Hé! Itt unatkozom a reptéren. Szerinted melyik hangoskönyv szórakoztatna leginkább?” Az Audible legújabb alkalmazása talán erre is megtalálja a megoldást. 

 

Ahogy a technológia fejlődik, a lehetőségek – bár lépésről lépésre - ezzel együtt válnak egyre szélesebb körben elérhetővé. A Google, az Amazon, a Skype és a Microsoft tett már előre mutató lépéseket az élő feliratozás érdekében, az Amazon Alexaja pedig szintén lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a felhasználó utasításokat adjon, vagy kérdéseket tegyen fel. Most a hangoskönyvön a sor, a jövő pedig előttünk áll. Meglátjuk, mekkora sikert ér el a siket és hallássérüléssel élők körében.