icon Vissza az összes cikkhez

Már a Google is jelnyelv matricákat használ!

Már a Google is jelnyelv matricákat használ!

Kirsten Brackett írása

Budapest

2018. 10. 24.

A Google nemrég bejelentette, hogy a Phonak-Hős Jessica Flores közreműködésével tervezett matricákkal megnyílt a lehetőség, hogy az amerikai jelnyelv segítségével kommunikáljunk a világhálón! 

A kibertérben özönlenek az emojik, beszélgetéseink során különböző gifeket küldözgetünk egymásnak, hogy kifejezzük gondolatainkat, érzéseinket. A siket és hallássérült közösség viszont sokszor hátrányt szenved a modern kommunikációban, már ami az aktuális online trendeket illeti. Addig viszont, míg mi csak vártuk, hogy még szélesebb körben bővüljön az emojik köre, a Google lépett is egyet, és a siket művész, Jessica Flores segítségével kedves kis animációkat készített.

 

A Google elmondása szerint ezek az okostelefonra letölthető matricák nem csupán viccesek és cukik, de többletjelentőséggel is bírnak, hiszen ellentétben a GBoard matricákkal, ezek egyrészt sokkal dekoratívabbak, másrészt a jelnyelv segítségével már önmagukban is képesek üzenetet közvetíteni. A matricák szövegét két kéz egészíti ki, amelyek jelnyelven is kommunikálják az adott gondolatot, így mind a halló, mind a hallássérüléssel élők által egyaránt használható.” – mondta el Nicole Lee, az Engadget írója.

 

Hogy kerül a Phonak-Hős a Google-höz?

 

Ryan Sand, a Google művészeti csapatának vezetője tisztában volt vele, hogy az Androidra és iOS-re is letölthető matricák elkészítéséhez csapatának egy siket művészre lesz szüksége. Miután a jelnyelv egy önálló nyelv, ami vizuális elemeket tartalmaz, a matricák nemcsak a hallássérülés tudatosításának lehetnek tökéletes eszközei, de bárki, vagyis hallók és hallássérültek is egyaránt alkalmazhatják őket. A csapat célja az volt, hogy helyi művészt találjanak a közös munkára, így esett a választás Jessica pályázatára, aki elköteleződésével azonnal meggyőzte a srácokat, akik az autentikus matricáikkal azt szeretnék elérni, hogy a felhasználók teljes mértékben sajátjuknak érezzék az üzeneteket. Ez az oka annak, hogy Jessica minden tekintetben tökéletesen illett a projekthez.

 

De nézzük a másik oldalt! Amikor beadta pályázatát, Jessica már a rajzfilmkészítő Juliane Chennel dolgozott, és a siket közösség részére készített matricákat. A Google-lel való közös munka ötlete is innen jött, hiszen biztos akart lenni, hogy a matricák az amerikai jelnyelvvel ötvözve valóban segítenek a siketség tudatosításában. Természetesen, ahogy a jelnyelv a tanulás és kommunikáció során építő lehet, úgy az is előfordulhat, hogy akik egyáltalán nem ismerik a kommunikáció ezen formáját, azokat hidegen fogják hagyni a szuper kis matricák.

 

Miért olyan fontos?

 

Jessica siketként nőtt fel, és csak felnőtt korában ismerte meg a jelnyelvet és a siket közösséget. Pontosan tudja, milyen elszigetelten élni, és hogy mekkora szerepet játszik a siketek és hallássérüléssel élők számára a tudatosítás erősítése és a siketség megismertetése az emberekkel. A matricák pontosan ezt szolgálják, hiszen az ő élete is 180 fokot fordult, amikor megtanult jelelni. Akkor viszont kinyílt számára a világ, hiszen megtalálta azt a kommunikációs formát, ami egyértelmű és tiszta beszélgetést biztosított számára, és ami az egész addigi életéből hiányzott. Ez volt az amerikai jelnyelv. Így már nemcsak egy részét értette meg a felé indított szavaknak, nem is a felét, hanem a TELJES beszélgetés részese lehetett. Ahogy ő mondja, a jelnyelv megmentette az életét, és fogalma sincs, hol lenne ma nélküle.

 

Motiváció mindenekelőtt

 

Jessica azt reméli, hogy hozzá hasonlóan mások is felismerik a jelnyelv fontosságát, és matricái ösztönzőleg hatnak a tanuláshoz, hiszen a tiszta kommunikáció és a beszéd megértése mindenkinek jár. Egyet kér csak: ha jelnyelvet tanulunk és valaha összefutnánk vele, bökjünk neki oda egy „Hello!”-t! Pici dolog ez a kérés, számára mégis magát a világot jelentené!