icon Vissza az összes cikkhez

MESE A HALLÁSSÉRÜLT VADÁSZRÓL

MESE A HALLÁSSÉRÜLT VADÁSZRÓL

Morgan Snook írása

Budapest

2020. 02. 12.

A vadászatot lehet kedvelni vagy sem, két dolog bizonyos. Az egyik, hogy az erdő és a vadállomány fenntartásának ősidők óta végzett feladata, a másik pedig, ha ízig-vérig vadász az ember fia-lánya, a vadászidény puskaropogása az igazi élmény számára. A hivatásos vadászoknak fontos, hogy ahogy fegyvereikre, úgy saját egészségükre is figyelmet fordítsanak. A súlyos decibelek által okozott hallásvesztés mára viszont olyannyira általánossá vált, hogy már a „lövész-fül” szakkifejezést is alkalmazzák a témában, amelynek tünetei a fülfájdalom, a fülzúgás és a folyamatos halláscsökkenés. De vajon hogyan élvezheti az elhivatott vadász a szezont anélkül, hogy ezt hallása bánná?

1. MIT CSINÁL A VADÁSZ, HA MÁR ELEVE HALLÁSSÉRÜLT?

A hallássérüléssel élő vadász számára ez a sport – hát, csendes… Az erdőben béke van és nyugalom, a tisztás pazar látványt nyújt. Hang viszont egy szál se. A látvány bár gyönyörű, hallássérült vadászként inkább a vadászles lehet a jó választás, nehogy előbukkanjon egy nem várt mesefigura az Öreg néne őzikéjéből. 

 

A mi vadászunk, Corey Breckner 12 évesen tanult meg vadászni Pennsylvaniaban családtagjaitól, a família egyetlen hallássérültjeként. Azt mondja, az érzés egyszerűen fantasztikus, amikor kilép a fák közül egy vad: a szíve hevesen verni kezd, ami számára a legklasszabb. Jelnyelvet a vadászat során nem igazán használ, alkalmanként visel csak hallókészüléket, mert élvezi, hogy a környezetére és a látására, az erdő mozgására kell koncentrálnia még akkor is, ha úgy tartja, hogy a totális csend azért olykor félelmetes számára.

2. DUPLA VÉDELEM

Más hallássérült vadász a dupla védelemben hisz, ahol az ideális környezeti hangok mellett a hallását is védheti. William Starnes „Beretta” nevű blogjában osztja meg halláskárosodással kapcsolatos tapasztalatait. Azt mondja, hogy miközben az ideális hallási környezetet kutatta, azt vette észre, hogy az elektronikus fülvédőnek és a hallókészüléknek is vannak olyan beállítási lehetőségei, amelyek 85 decibel felett csökkentik a zajt. Éppen ezért úgy döntött, hogy mind hallókészüléket, mind pedig fülvédőt is visel vadászat közben.

3. ÁLLJ LESBEN A HALLÁSVÉDELEMRE!

A magas fokú, ismételt vagy meghatározott ideig tartó zajkitettség halláskárosodást okoz. Ezt nevezik zaj okozta halláskárosodásnak. A vadászattal kapcsolatos halláscsökkenés napjainkban már annyira elterjedt, hogy saját elnevezést is kapott: a „lövész-fül” egy olyan aszimmetrikus vagy egyoldali hallássérülés, amit a nagyfokú zajkitettség okoz.

 

A permanens halláscsökkenés kialakulásának oka lehet az ismétlődő, 85 decibel feletti zajhatás, ráadásul minél magasabb a zaj, annál rövidebb idő alatt következik be a halláskárosodás. A vadászat során használt puskaropogás sajnos tökéletesen beleillik ebbe a modellbe: 140 és 175 decibeles zajt jelent egy-egy lövés kint a természetben.

 

A vadászok sokat tehetnek hallásuk egészségének megőrzéséért, ha megfelelő hallásvédelmi eszközöket, például fülvédőt, füldugót, illetve ezek mellett extra védelmi kiegészítőket is viselnek. Az elektromos fülvédő például ilyen: kellően védi a hallást, miközben engedi, hogy a kisebb zörejeket meghallja a vadász.