icon Vissza az összes cikkhez

MINDEN HANG SZÁMÍT │ PHONAK SERENITY CHOICE

MINDEN HANG SZÁMÍT │ PHONAK SERENITY CHOICE

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 03. 16.

Megelőzés.

Vannak szavak, amik egyszerűen rém unalmasak. Értjük, fogjuk, de nem nagyon tudunk mit kezdeni velük. Elcsépelt retro dumák, amelyeknek – adjuk meg az esélyt – bizonyára értelmük is lehet, de miután nem látjuk, megfogni nem tudjuk és negatív hatásait sem érzékeljük azon nyomban csontig hatolva, nem is foglalkozunk velük.

Hallásvédelem.

Ez is ilyen. Ha már volt akkora mázlink, hogy ép hallással jöttünk a világra, talán fel sem mérjük, mekkora kincset őrzünk biológiai repertoárunkban. Pedig a hallásunk, melyet többek között a hallójáratunkban fáradhatatlanul, nulla-huszonnégyben munkálkodó, apró pici szőrsejtecskék biztosítanak, igazán megér annyit, hogy Anyánk gondoskodó szavára fejünkbe húzzuk a sapkát, lejjebb halkítsuk a fülkagylónkba szuszakolt fülhallgatót, vagy pár ezer forintos beruházással válasszunk egy speciális hallásvédő füldugót, mielőtt motorra ülünk, fesztiválra hangolódunk, vagy éppen bepöccentjük a fűnyírót.

FÜLSÉRTŐ ZAJOK │ MENNYI AZ ANNYI?

Egy ártatlannak tűnő koncert után általános jelenség a rövidebb-hosszabb ideig tartó fülcsengés. Nagyon talán nem is foglalkoztunk vele, hiszen a koncertélmény miatt ez az „apró” kellemetlenség simán megérte, ugye, ráadásul el is múlt, maradandó károsodást nem okozott. Hétvégi koncert pipa.

Gondoltuk mi.

Ahhoz viszont, hogy megértsük, mit jelent maga a „zaj”, és hogy milyen mértékű terhelésnek van kitéve hallásunk a rock koncertektől mentes, unalmasnak és eseménytelennek tűnő hétköznapok során, íme néhány példa. Csak úgy miheztartás végett…

…TUDD, HOGY:

- az emberi hallásküszöb, illetve egy szúnyog hangja 3 méter távolságból: 0 decibel,

- egy átlagos beszélgetés: 60-65 dB,

- egy zsúfolt utca: 75-85 dB,

- a fűnyíró hangja: 85 dB,

- egy éppen működésben lévő targonca: 90 dB,

- a szomszéd fúrója vasárnap reggel: 98 dB,

- egy kb. 70 méter távolságban lévő kamion: 95-100 dB,

- a motorbicikli: 100 dB,

- a moziban egyes akciójelenetek: 100 dB,

- a szórakozóhely zaja: 110 dB,

- a fülhallgatón keresztül érkező zene: 112 dB,

- a láncfűrész: 115-120 dB,

- egy rock koncert, vagy a mentőautó szirénája: 120 dB, ami már a fájdalomküszöb.

Ha a csipp-csupp beszélgetést egy vad átmenettel összehasonlítjuk a rock koncerten szerzett hallásélményekkel, a zajszintet tekintve óriási a különbség, nem igaz? A differencia értelmezésénél fontos, hogy a decibelt nem lineárisan, hanem a földrengésekhez hasonlóan egy logaritmusos skála alapján mérik, ami azt jelenti, hogy 10 egységnél a következő lépcsőfok már tízszeres szorzóval számolandó. Azért ez lássuk be, több mint durva. Hát még az, hogy mi erre hümmögtük a koncert másnapján kávénkat komótosan kortyolva, hogy a mulatság biztosan nem okozott maradandó kárt hallásunkban… 

TEHÁT AKKOR, HOGY IS VAN EZ PONTOSAN?

A hallásvesztés kockázata az, ha valami túl zajos, vagy ha a zajkitettség túl sokáig tart. Ez azt jelenti, hogy egy 80-85 dB erősségű, folyamatos zajforrás - amilyen például a fűnyíró hangja -, pár perc alatt még nem, de hosszú időn keresztül már hallásvesztést okoz. A gyakorlatba átültetve ez nagyjából úgy néz ki, hogy addig, míg a kertben lenyírjuk a méteres füvet, nem okoz hallásvesztést, de hosszú órákon át erőltetve a hadműveletet már nemcsak a szomszédok tűrőképességére, de saját hallásunkra is negatív befolyással bír.

Az adatok eléggé elszomorítóak, hiszen a WHO adatai alapján jelenleg a világ népességének összesen 5%-a, azaz 466 millió ember él hallásveszteséggel, amelyből 34 millió gyermek, illetve több mint 1,1 milliárd fiatal felnőttet veszélyeztet a tartós, de elkerülhető halláskárosodás a napjainkban trendinek számító hangforrások által. Az már csak hab a tortán, hogy egy hallásvesztéssel élő ember átlagosan 10 évet vár, mielőtt hallásszakértő szakemberhez fordul, hogy elvégeztessen egy teljesen fájdalommentes vizsgálatot, hallásának javítása érdekében.

ÍGY VAN EZ A NAGYVILÁGBAN:

·       A hallásvesztés világszerte a népesség 5%-át érinti, azaz 466 millió embert.

·       A becslések szerint 2050-re 10-ből 1 ember (900 millió) hallásveszteségben fog szenvedni.

·       Megközelítőleg minden harmadik 60 év körüli hallásvesztéssel él. 

·       Becslések szerint világszerte 1,1 milliárd fiatal van kitéve veszélyes zajkörnyezetnek. 

·       A hallásveszteséggel élő gyermekek 60%-nál megelőzhető lenne a hallássérülés kialakulása.

·       Megközelítőleg minden ezredik csecsemő hallásveszteséggel születik. 

·       A WHO adatai alapján a hallássérülés vezető oka valamilyen krónikus fülbetegség.

·       A tanulmányok szerint a hallássérült emberek mintegy 65%-a él enyhe hallássérüléssel, 30%-a mérsékelt, 5%-a pedig súlyos hallássérüléssel. 

·       A hallássérüléssel élők többsége iskolás korú gyermekek, valamint munkaképes felnőtt. 

·       A tanulmányok azt mutatják, hogy csak minden ötödik ember használ hallókészüléket, akinek szüksége lenne rá.

·       Egy hallássérüléssel élő ember átlagosan 10 évet vár, mielőtt szakemberhez fordul.

HOGYAN KERÜLD EL A HALLÁSVESZTÉST? SEGÍTÜNK!│ PHONAK SERENITY CHOICE – HALLÁSVÉDELEMRE FEJLESZTVE

A hallásvédelem piacán nehéz volt olyan eszközt alkotni, ami túlmutat a „Legyen az a sárga, bedugom oszt’ jóvan’…” kategóriáján, mert bár kétségtelen, hogy a barkácsboltok polcain található hallásvédő eszközök megteszik a magukét, lássuk be, hogy mindig mindennél lehet valami szebbet, valami jobbat alkotni.

Erre gondoltunk mi is, amikor a hallás védelmét szem előtt tartva egyként csaptunk a levegőbe a speciális hallásvédelmi eszközök kifejlesztésének ötletére, hiszen mint ahogy a zajforrások is különbözőek, az nem lehet, hogy minden típusú zajra jó lehet ugyanaz az egy. Ezzel az impulzussal indultak el fejlesztő kollégáink a Phonak Serenity Choice termékcsalád tervezése felé, ahol a cél az volt, hogy bár külsejében teljesen megegyező, technológiájukat tekintve mégis különböző füldugók biztosítsák a halló emberek számára a hallás védelmét.

MIÉRT OLYAN MENŐ A SERENITY CHOICE?

Azért, mert véd.

És azért ez nem utolsó szempont azoknál a tevékenységeknél, amelyeket akár munka, akár hobbi szinten űzünk. A Phonak Serenity Choice jelenleg hatféle területen védi a hallást: a hipoallergén, orvosi TPE-ből készült, egy csomagoláson belül háromféle méretben elérhető dómok mindegyike amellett, hogy megszűri a zajt, a fontos hangokat átengedi, emellett speciális szűrőrendszerének köszönhetően engedi a fület szabadon szellőzni. A kulcskarikával ellátott apró tároló fiola segít a kényelmes és biztonságos tárolásban, ár-érték arányban pedig verhetetlen, hiszen könnyű tisztíthatóságával hosszú távon jó szolgálatot tehet.

TE MELYIKET VÁLASZTANÁD?

Ha érdekel, mi mindenben segíti hallásod védelmét komfortosan, kényelmesen a világ legújabb technológiájával fejlesztett füldugója, válassz az alábbiak közül!

- Zenehallgatás │17 dB-es zajcsökkentés

- Munka │24 dB-es zajcsökkentés

- Vadászat, sportlövészet │166 dB-ig, 19 dB-es zajcsökkentés

- Motorozás, autósport │24 dB-es zajcsökkentés

- Alvás │24 dB-es zajcsökkentés

- Komfort │16 dB-es zajcsökkentés

ÉRDEKELNEK A PHONAK SERENITY CHOICE ULTRA MENŐ HALLÁSVÉDELMI KÜTYÜJEI?

 

KLIKKELJ és válaszd ki hatféle Serenity Choice hallásvédelmi eszközeink közül a számodra legvagányabbat!

Keresd a kijelölt audiológiákon:

Acusticus Halláscentrum

Audissima Hallókészülék Szalon és Szakrendelő

Auris 2001 Bt.

Kaposfon Kft.

Life Balance Medical Center

Mega Halláscentrum

Pestor Halláscentrum