icon Vissza az összes cikkhez

Mítoszok és tények - porondon a hallássérülés

Mítoszok és tények - porondon a hallássérülés

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 01. 14.

Hallássérülés? Nehezen fogadjuk el, hiszen kemény dolog szembesülni a ténnyel, hogy egyik érzékszervünk működésében hiba lépett fel. A technológiának köszönhetően ma már számos megoldás létezik, ami hallásunkat segíti, viszont tény, hogy a megfelelő hallókészülék, cochleáris implantátum kiválasztása mellett önmagunk trenírozására is óriási a szükség. A hallókészülékektől alapvetően már csak a rossz beidegződéseink miatt is félünk, pedig számos olyan tévhit kering a hallássérülésről, amit 2019-ben éppen itt az ideje, hogy végérvényesen ledöntsünk!

1. Öregeknek való a hallókészülék

 

Csak körül kell nézni a nagyvilágban, hányan hordanak hallókészüléket, és annak nagyságrendileg milyen a korcsoporti megoszlása. Miután a hallássérülés nem kizárólag időskori halláscsökkenés eredménye lehet, nem kategorizálhatjuk be, hogy kik hordják a kütyüket. Újszülött kisbabák, sportoló tinik, a húszas-harmincas éveiket taposó fiatalok, kismamák és meglett apukák mind-mind élhetnek hallássérüléssel, akik számára a hallástechnológia széles körben biztosít a mindennapjaikra megoldást.

 

2. Nagy, bumfordi és ronda

 

Visszacsatolva az előző ponthoz, a kettő lássuk be, hogy együtt jár. Pedig a hallókészülék lassan olyan lesz, mint a szempillaspirál a szépségiparban: az egyik legpopulárisabb termék, amelynek kutatására és fejlesztésére a legtöbbet fordítják. A hallókészülékek ma már nem csupán hallássérülésünk mértékéhez illeszkednek, de színben, formában és méretben is kielégítik egyéni igényeinket, ráadásul olyan vezeték nélküli megoldásokkal rendelkeznek, melyek biztosítják számunkra a komfortot a tökéletes hallásélmény mellett.

 

3. Méregdrága 

 

A hallókészülék ára nagyban befolyásolja döntésünket, hiszen különböző tulajdonsággal bírnak, így az áruk is típusonként változó. Az audiológust érdemes megkérdezni a piacon elérhető lehetőségekről, hiszen árban és fizetési konstrukcióban is tudnak olyan megoldást ajánlani, ami a tökéletes hallás élménye mellet még a pénztárcánkhoz is igazodik. 

 

4. Hiába a hallókészülék, nem hallok jól

 

Számos körülmény merülhet fel, amihez hallókészülékünknek igazodnia kell annak érdekében, hogy magas minőségben biztosítsa számunkra a hallást. Ki kell szűrnie a zajokat, fel kell ismernie a környező hangokat és alkalmazkodnia kell a hétköznapokban elkövetett tevékenységeinkhez. Ezeknek a pici kis készülékeknek rengeteg dolguk van, éppen ezért ajánlott felkeresni időről időre az audiológusunkat. Egyrészt ahhoz, hogy tudjuk, hányadán állunk halláscsökkenésünk mértékével, nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat, másrészt a szakember finomhangolásokkal beállítja az eszközt, hogy az a legmagasabb minőségben szolgálja hallásunkat. 

 

5. Az audiológusok sarlatánok

 

Akárcsak az orvost vagy az ügyvédet, audiológust is igyekszünk a lehető legjobbat választani. Hogy mégis ki az, aki nemcsak szimpatikus, de szakértelmét, gyakorlottságát és professzionális tudását illetően is megfelel számunkra, egyéntől függ. Ha nem tudjuk, hogy honnan induljunk el, érdemes körülnézni a gyártók partneri hálózatában, vagy megkérdezni ismerőseinket és utánanézni a szakember végzettségének, munkásságának, referenciáinak. Habár a puding próbája az evés, és a személyes találkozó sok mindent eldönt, a szakmai háttér és gyakorlati tapasztalat jó kiindulópontja lehet a megfelelő audiológus kiválasztásának.