icon Vissza az összes cikkhez

Mutatom, milyen hangos egy napom

Mutatom, milyen hangos egy napom

Angie Aspinall írása

Budapest

2019. 09. 02.

Miután egy hirtelen kialakuló egyoldali hallássérülést következtében a bal fülemre teljesen elvesztettem a hallásom, majd egy otosclerosis kapcsán a jobb fülem is súlyosan sérült, a tűzjelző és a mentőautó visításán túl hirtelen semmit sem hallottam. A Phonak CROS rendszerének köszönhetően „tértem vissza”, és nyertem vissza újra a világ hangjait, majd azon kezdtem el gondolkodni, vajon milyen is egy tipikus, átlagos nap zaj-szempontból. Elkezdtem számolgatni és összeírni, hogy egy sima hétköznap során milyen zajártalmak érnek, és feltettem magamnak a kérdést: vajon ezektől tényleg meg is süketülhet az ember?

Jó reggelt!

 

Az iPhone villogó-rezgő riasztására ébredtem. A mérés miatt bekapcsoltam az ébresztő hangját, ami a hallássérüléssel élők számára egyébként teljesen felesleges, de kíváncsi voltam, hogy a reggeli, csendes szobámban az ébresztőóra zaja milyen zajkitettséget jelent. 44 dB-t mért a műszer. Amikor magamhoz tértem, köhögtem (87 dB), majd ellátogattam a mosdóba. Kemény 84 dB-lel lehúztam a WC-t, majd leszaladtam Tillyhez, a szőrös kis kutyához, hogy kiengedjem szaladgálni. Amíg vártam, hogy kiszaladgálja magát, megnyitottam a csapot (85 dB), és beindítottam a vízforralót (82 dB). Kiöntöttem a forró vizet a kávéscsészémbe (52 dB) és 65 dB-lel kinyitottam a hűtőt, hogy megnézzem, mit falatozzunk reggelire. Kipakoltam a mosogatógépet és betettem a szennyes edényeket az alábbi hangorkán kíséretében:

- Edények (89 dB)

- Evőeszközök (91 dB)

- Poharak, persze csörömpöltek (94 dB).

 

Bedobtam pár szelet kenyeret a pirítóba, majd megkezdtem a sütést 70 dB-lel, a reggelit követően pedig vettem egy forró zuhanyt (93 dB), és megszárítottam a hajam (95 dB).

 

Egy átlagos délután

 

Ahogy Tillyvel sétáltunk kint, éreztem, hogy nagyon rákezdett a szél. Ahogy megnéztem az applikációt, meglepődtem: 90 dB-lel üvöltve süvített. A férjem úgy döntött, hogy levágja a sövényt, és amikor kiszóltam neki, hogy kér-e egy kávét, egyrészt nem hallotta, mert nagyon okosan fülvédőt használ, amikor a botanika rendezésére adja a fejét, másrészt a mérőműszer 97 dB-t jelzett. Ez idő alatt még egy autó is elsuhant, de a szél és a sövényvágó valószínűleg akkora zajt csapott, hogy az autó zaja meg sem borzolta a mérőműszer érzékelőit.

 

Tilly a séta után kidőlt, én viszont nekiláttam a házimunkának. A vezeték nélküli porszívóm csúcs-szuper, összesen három állásban szippantja magába a port (82/85/88 dB). Amíg porszívóztam, beindítottam a mosógépet is, de várakozásaimnak megfelelően nem produkált túl nagy zajt (64 dB), hiszen ezt a szempontot is figyelembe vettük a vásárlásakor. Amikor végeztem a sika-mikával és a férjem is Ollókezű Edwardot megszégyenítő formákat szabdalt a méregdrága sövénybe, autóba pattantunk és „kikocsikáztunk”. Én az anyósülésen utaztam, hogy biztonságban tarthassam a zajszintmérő műszert, hiszen kíváncsi voltam, hogy egy hétköznapi autóút alatt milyen zajártalmakra számíthatunk. Felhúzott ablaknál 82 dB-t jelzett a műszer, amikor viszont a férjem kedvesen szóra nyitotta a száját, gyorsan felment 87 dB-re. Amikor ugyanezt eljátszottuk lehúzott ablaknál, mindjárt 99 dB-re ugrott az érték, így inkább bezártuk az ablakokat és bekapcsoltuk a rádiót. 90 dB.

 

Az utazásunk természetesen nem céltalanul történt, ha már zaj-detektívest játszottunk, összefutottunk a barátainkkal egy bárban. A helyet mondjuk én választottam, mert a dizájn kialakításánál figyeltek arra, hogy a puha szőnyeg és az elegáns függönyök elnyeljék a háttérzajt, így ez a hely ideális találkozási pont azoknak, akik hallássérüléssel élnek. A 75 dB-es zajszint mindezt vissza is igazolta, ami akkor ment csak fel 85 dB-re, amikor valaki hangosan elnevette magát. Az étterem szintén csendes volt, 75 és 85 dB közti zajkitettségben fogyasztottuk el a késői ebédünket.

 

Szép estét!

 

Hazaérve rácuppantam az emailjeimre, melyeket gyorsan meg is válaszoltam, mindössze 47 és 68 dB közti zajszintet keltve a gépeléssel. Valamivel később nekiálltam, hogy összedobjak egy gyors vacsorát. A szagelszívó három állásban, 76/78/82 dB-lel ment meg minket a kellemetlen szagoktól, de én, miután nagy varázslatra nem készültem, a legalacsonyabbat választottam a három közül. A vacsorát követően leültünk a tévé elé, ahol 84 dB-el hagytuk, hogy elszórakoztasson minket Hollywood.

 

Miért fontos figyelni a mindennapi zajkitettséget?

 

Ahhoz, hogy a füleinket és hallásunkat megvédjük és pihentethessük, jó tudni, hogy a hétköznapok során milyen és mekkora zajkitettség ér minket, hiszen a 85 dB-nél nagyobb zajok már maradandó halláskárosodást okoznak. A National Institute for Occupational Safety and Health szakvéleménye szerint a 85 dB mértékű zaj 8 órán keresztül, illetve a 110 dB 1 perc 29 mp a maximum zajkitettségi mérték és idő az, ami még biztonságos a hallás számára.

 

A legnagyobb zaj, amit ezen a zaj-tesztnapon tapasztaltam, az autóban lehúzott ablaknál mért 99 dB volt, amit a sövényvágó 97 dB-es zajszintje követett. Ha te is figyelni szeretnél a téged körülvevő zajok mértékére, a legfontosabb, hogy mindig hallgass a füledre! Amint fülzúgást vagy csengést tapasztalsz, azonnal gondoskodj füleid és hallásod legalább 1 napon keresztül történő pihentetéséről csendes környezetben, és figyelj arra, hogy ahol csak lehet, lejjebb csavarod a hangerőt.

 

A te napod milyen hangos?

 

Próbáld ki te is, milyen mértékű zajok vesznek körül! Én a Decibel 10th nevű applikációt használtam, de számos egyéb alkalmazást találhatsz te is a világhálón a mindennapos zajszintméréshez.