icon Vissza az összes cikkhez

Ne hagyd otthon! 7 szuper Phonak kiegészítő utazáshoz!

Ne hagyd otthon! 7 szuper Phonak kiegészítő utazáshoz!

ashleyderrington írása

Budapest

2018. 11. 06.

Utazni jó! Sőt! Nem hogy jó, egyszerűen fantasztikus! Talán az egyik legszuperebb dolog, ami földi pályafutásunk alatt történhet velünk! Bejárni a világot, felfedezni különös tájakat, megismerni idegen kultúrákat hihetetlen dolog, ami hallássérültként, a vizuális élményekre hagyatkozva más látószögbe helyezi az élményeket, melyek így még intenzívebben hatnak ránk. 

Bár vitathatatlan, hogy az utazás a mi esetünkben nem csak játék és mese, főleg, ha olyan országba látogatunk, ahol nem állnak rendelkezésünkre a hallásunkat segítő eszközök, kiegészítők, vagy éppen nem passzolnak Phonak készülékeinkhez. Csomagolás során érdemes ezért átgondolni, mit és hova pakolunk, hogy az utazás valódi, maradandó élményt nyújtson.

 

Elkerülve a szívszorító pánik érzést, jöjjön néhány hasznos Phonak kütyü, amit a sokéves utazási tapasztalatomnak köszönhetően már elsőként pakolok a bőröndömbe, és utolsóként ellenőrzök le. De azt minimum kétszer. 

 

Hallókészülék töltő + hálózati töltő

 

A legjobb, ha a létező összes töltési megoldásról gondoskodsz, hiszen nem tudhatod, mi vár rád útközben vagy a szálláson, és hogyan tudod majd feltölteni hallókészüléked. Érdemes mind a hálózati töltőt, mind pedig egy USB töltőt bepakolni, illetve országtól függően becsomagolni egy áramátalakítót, hogy ne érhessen villámcsapásként a felismerés: ez a dugó nem az a dugó. Ha repülővel utazol, a töltőket tedd inkább a kézipoggyászba, nehogy elkavarodjon a csomag, vele együtt pedig a tökéletes hallást biztosító technika. A szálláshelyet távozás előtt szintén érdemes tüzetesen átvizsgálni, nem maradt-e véletlenül az „életmentő” töltő a konnektorban. Bagatellnek számít, mégis tipikus esete ez a töltő hatékony elhagyásának.

 

Elemek

 

Amennyiben a hallókészülék nem tölthető hálózatról, vagy a napközbeni működést szeretnéd biztosítani, gondoskodj megfelelő mennyiségű elemről. Sok elemről. Egyrészt azért, mert vannak olyan országok, ahol nehézkes az elemek beszerzése, másrészt nem biztos, hogy elemvadászattal szeretnéd tölteni a kikapcsolódásra szánt időt. Amikor csomagolsz, az utazás időtartamát figyelembe véve gondold át, mennyi elemre van szükséged, és ezt szorozd meg kettővel. De csak a biztonság kedvéért. 

 

Esernyő és esőkabát

 

Én mindkettőt bepakolom! Szeretem biztonságban érezni magam, ha esetleg leszakad az ég. Ha hozzám hasonlóan te is aggódsz, hogy egy hirtelen jött esőtől beázik a hallókészüléked, vagy a nedvességtől veszélybe kerül a technológia, védd magad esernyővel és/vagy esőkabáttal. Kis helyen is elférnek, és sok-sok kellemetlenségtől megvédenek.

 

Vízhatlan zsák vagy vízálló doboz

 

Akár a tengerpartra igyekszel, akár egy vízesésekkel teli nemzeti parkba, arborétumba látogatsz, legyen nálad egy vízhatlan zsák vagy egy vízálló doboz, ahol biztonságban pihenhet hallókészüléked. Míg fejest ugrasz a vizes élményekbe, a zárható zsáknak és doboznak köszönhetően a kütyüd mindvégig száraz marad.

 

Hallókészülék tárolódoboz

 

Sokan nem használják a Phonak speciális tárolódobozát, pedig jó érzés megfelelő biztonságban tudni a hallókészüléket akár alvás, akár a repülőgépen való pihenés közben. A hallókészülékeknek a tárolódoboz belsejében külön erre kialakított helyük van, így nem csúszkálnak és nem sérülnek meg, arról nem beszélve, hogy szárítódoboz esetén még az undok bacik is hatékonyan távoznak.

 

Tisztító eszközök

 

Vannak, akik hozzám hasonlóan szárítódobozt használnak a hallókészülékük párátlanításához, tisztántartásához. Én ezt edzés után kifejezetten szeretem, és bár utazáshoz kicsit több helyet igényel, egy puha ruhát, ecsetet és egy multifunkciós eszközt mindig bepakolok, amivel nemcsak megszárítom, de a ráragadt fülzsírtól és egyéb szennyeződésektől is gyorsan megtisztíthatom.

Tisztítási és ápolási tippekért katt IDE!

 

Tartalék hallókészülék

 

Ami elromolhat, az el is romlik. Tudjuk ezt jól, éppen ezért célszerű, ha egy plusz készüléket is bepakolsz az utazótáskádba. A tartalék hallókészülék puszta léte is megnyugtató tud lenni, hiszen sosem tudni, hogy éppen melyik őrült barátod fog bedobni a medencébe, vagy történik olyan meghibásodás, ami szakembert igényel. A tartalék hallókészüléket tartsd mindig az útlevél vagy egyéb fontos úti kellék mellett, és címkézd fel neveddel, telefonos elérhetőségeddel, hogy megtaláljanak, ha esetleg valamilyen oknál fogva elveszted.

 

Utazni klassz dolog, ezt ne felejtsd! Azért, mert hallássérüléssel küzdünk, a világ megismerése nem jelenthet akadályt. Ha pedig megfelelően felkészülünk a barangolásra, úgy tényleg nincs más dolgunk, mint hátrahagyva minden aggodalmunkat, hátradőljünk és élvezzük a kikapcsolódást!

 

Higgy nekem! Bon voyage!