icon Vissza az összes cikkhez

NEM FIGYEL A GYEREK A SULIBAN? ELŐ A ROGER FOCUS-SZAL!

NEM FIGYEL A GYEREK A SULIBAN? ELŐ A ROGER FOCUS-SZAL!

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2020. 11. 05.

A gyerekekre sokszor ráhúzzák a „rosszcsont” jelzőt, ha az iskolában figyelmük rendre elkalandozik, vagy magatartásbeli problémákkal küzdve folyamatosan randalíroznak. Természetesen számos oka lehet annak, hogy a kicsik mással foglalkoznak az órán, mint amivel kéne, az viszont, hogy a nebulónak talán a hallásával lehet probléma, csak kevés szülőnek vagy tanárnak jut eszébe. Az, hogy szemünk fényének nehézséget jelent odafigyelni a tanárra, hosszú távon megbosszulhatja magát, azonban egy egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes hallásvizsgálattal rövidre lehet zárni a kérdéskört.

AMIKOR NEM HALLÁSSÉRÜLT A GYEREK

 

Attól, hogy a hallásvizsgálaton az a számunkra megnyugtató eredmény születik, hogy gyermekünk hallása ép, még könnyen előfordulhat, hogy a figyelemzavar középpontjában a hangok állnak. Azért, mert alapvető hallásproblémák nem állnak fenn, még könnyen előfordulhat, hogy azért nem figyel a kicsi kellőképpen, mert a körülötte lévő zajok zavarják a koncentrálásban.

A Phonak szakemberei felismerték ezt a problémát, és ROGER FOCUS néven megalkottak egy olyan készüléket, ami nemcsak diszkrét, vagyis a gyermeknek sem ciki, de kifejezetten koncentrációs nehézségekkel küzdő gyermekek számára készült, és a zavaró háttérzajok minimalizálására szolgál. A Roger Focust kifejezetten gyermekek számára fejlesztették - így a színpaletta is a maga 17 színárnyalatával igazán szivárványosra sikerült -, de ami bennünket, szülőket jobban érint az az, hogy a környezeti zajok kiszűrésével érthetőbbé teszi a tanár beszédét és elősegíti a gyermek számára az összpontosítást. Az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint azoknál a kicsiknél, ahol a szülők realizálták a problémát és megoldásként bevetették a Roger Focust, 53%-kal javult a beszédértés, ami ebben a korban egyáltalán nem elhanyagolható tény.

DE NÉZZÜK, MIT TUD MÉG A ROGER FOCUS

 

• A könnyű vevőegység tökéletesen illeszkedik a fülhöz és kényelmes viseletet nyújt

• A tanár hangja közvetlenül a kicsi hallójáratába érkezik, így esélye sincs másra koncentrálni.

• Hangerőszabályozóval a gyerkőc maga is tudja állítani, hogy kényelmes és komfortos legyen számára a hallás.

• Kellően ellenálló, így jöhet a kinti huncutkodás, a por, némi kosz és az izzadság!

MIKOR SEGÍTHET A ROGER FOCUS

 

Az Egyoldali Hallásvesztéssel (UHL), az auditív feldolgozási zavarral (APD), vagy az autisztikus spektrumzavarral (ASD) élő gyermekek számára egyaránt segítséget nyújt a Roger Focus.

Az Egyoldali Hallásvesztéssel (UHL) élő gyermekek számára a zajos környezetben történő beszédértés jelenti a legnagyobb problémát. Két egészséges fül kell ahhoz, hogy a gyermek megállapíthassa, honnan jön a hang, illetve, hogy jobban halljon zajos környezetben. Ezért fordul elő gyakran, hogy az egyoldali hallásvesztéssel élő gyermekeknek, akik csak az egyik fülükre hallanak tökéletesen, nehezükre esik mindent megérteni például egy osztályteremben. Ez tanulási képességüket is korlátozza. Mindezt egy kutatás is igazolja, amely megállapította, hogy az egyoldali hallásvesztéssel élő gyermekek 40%-a egy vagy több jeggyel rosszabbat kap, és/vagy segítséget igényel az iskolában annak ellenére, hogy képességei nem rosszabbak társainál.1

Az Auditív Feldolgozási Zavarban (APD) szenvedő gyermekek nehezen koncentrálnak az elhangzott szóra, hiszen ez a betegség a beszédhangok agybéli feldolgozását érinti. A hangok meghallása, megkülönböztetése, az értelmes szavak kiszűrése mind-mind problémát okoz. Mindezek következtében ezek a gyermekek nehezen koncentrálnak, figyelmük könnyen másra terelődik. A megfelelő koncentráció akkor a legnagyobb kihívás, amikor nagy a háttérzaj, ami egy zsúfolt osztályteremben nem ritka jelenség. Ez a gyermekek fejlődése szempontjából kulcsfontosságú probléma, hiszen az iskolai órákon való odafigyelés és koncentráció elengedhetetlen a tanulás és a megfelelő fejlődés során.

Az Autisztikus Spektrumzavar (ASD) nagy hatással lehet a gyermekek életére, visszafogva a fejlődésüket, különösképpen kommunikációs készségüket és a többiekkel való érintkezésüket. Ez nemcsak otthoni életüket befolyásolhatja, de az iskolában is komoly kihívásokkal szembesülhetnek. Kutatások igazolták, hogy az autisztikus spektrumzavarral élő gyermekek különösen sok nehézséggel szembesülnek zajos környezetben, mint amilyen egy osztályterem is. Gyakran nem válaszolnak, és nehezükre esik odafigyelni a hanghatásokra, például a tanár beszédére.

Bármelyik problémából fakadjon is a nem megfelelő koncentrációs készség, a gyermekek fejlődése szempontjából ez egy kulcsfontosságú probléma, hiszen az iskolai órákon való odafigyelés és koncentráció elengedhetetlen a tanulás és a megfelelő fejlődés során. 

 

1 Bess, F. H. & Tharpe, A. M. (1984). Az egyoldali halláskárosodás javítása

gyermekeknél. Pediatrics vol 74 (2). pp. 206-2016 

 

KÉRDÉSED VAN A PHONAK TERMÉKEIVEL KAPCSOLATBAN?

 

Ha érdekel, hogyan teheted könnyebbé és hatékonyabbá gyermeked fejlődését, vagy szívesen elvégeztetnél egy hallásvizsgálatot, keresd fel a hozzád legközelebb található audiológiát! 

Audiológiai szaküzletek ITT