icon Vissza az összes cikkhez

Örökös harc az idős szülőkkel: hallókészülék - igen vagy nem?

Örökös harc az idős szülőkkel: hallókészülék - igen vagy nem?

Steffani Cameron írása

Budapest

2019. 02. 04.

Én nem tudom, hogy ez kinél, hogy van, de nálunk évek óta megy a harc, ha a családi beszélgetés a hallókészülék viselésére terelődik. Hiába a vasárnapi ebéd, hiába a családi összejövetel békés, meghitt hangulata, ha édesapánk hallására terelődik a szó, az ő zsebében azonnal nyílik a bicska. Érdekes ez, hiszen ha rólunk van szó, a szívét-lelkét odaadja, de ahogy ráterelődik a figyelem és az ő egészsége kerül a középpontba, akár egy sündisznó, csak ül ott csendben a leves fölött, kicsit mérgelődve, begubózva. 

Az időskori halláscsökkenésre sajnos jellemző, hogy az emberek tagadják, elutasítják és inkább tudomást sem vesznek róla, pedig a hallástechnológia az évek alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül, és számos hallókészülék, vezeték nélküli kiegészítő biztosítja már a hallás maximális élményét az idős emberek számára. Szomorú azt látni, hogy a hallás helyett, amit már diszkrét, apró készülékekkel és számos szuper lehetőséggel biztosítanak a gyártók a siket és hallássérüléssel élők számára, az őszbe forduló korosztály – beleértve édesapánkat is - inkább az elszigetelődést választja.

 

Én viszont nem adom fel a harcot, mert hiszem, hogy a hallás mindenkinek jár, így ha te is küzdesz a szülőkkel, adok néhány tippet, hogy alátámasztva a hallás nagyszerűségét, a hallókészülék szükségességét milyen szuper érvekkel támaszd alá!

 

 

1. Nyisd ki a szeretet-zacskót

 

… és mondd: „Apa! Te vagy a legkedvesebb, a legcsodálatosabb ember, akit valaha ismertem! De ha nem hallod, amit mondok neked, hogyan tudnál megtenni értem mindent, amit csak szeretnél? Amikor szomorú vagyok vagy félek, és arra van szükségem, hogy a biztató szavaiddal megnyugtass, akkor nem azt akarom hallani, hogy „Mi van?” vagy „Pardon?”. Borzasztó nehéz úgy beszélgetni, hogy csak részeket hallasz meg a mondandómból, és azt is csak jó esetben, az meg kifejezetten szívszaggató, hogy azért van mindez, mert „nem élnéd túl” azt a pár hetet, amíg megszokod a hallókészüléket.”

 

2. Hello humor!

 

A hallókészülék viselésével visszatér a kommunikációs szabadság, így lehet újra sztorizni, poénkodni és ismét a társaság középpontjává válni. Az elszigetelődés a hallás csökkenésével kéz a kézben jár együtt, és nagy kár lenne, ha a sakk-partik és a nevetések helyett mindenki csak legyintene rá, hogy „Ahhh, hagyd! Úgysem érti!”.

 

3. Vagány hallókészülékek

 

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hallókészülékek ma már közel sem azok a régi, béna és nagy, bumfordi darabok, sőt! Egyik-másik olyan picike, hogy fül mögé helyezve szinte semmi sem látszik belőle, ráadásul nemcsak méretben, de színben is lehetőség van igénynek megfelelően választani. Ha az elemcsere macerás, akkor itt vannak az újratölthető változatok, amivel ráadásul összekötve a tévével vagy okostelefonnal, vezeték nélkül lehet használni.

 

4. Az audiológus segít beállítani

 

Általánosan jellemző, hogy hallókészülék vásárlásakor nemcsak a hallásvizsgálatot biztosítják egyes audiológusok, de emellett 15 napos próbahordással is támogatják a vásárlást. Ha beválik a hallókészülék, az audiológus gondoskodása ezt követően sem szűnik meg, hiszen bármilyen finomhangolással, utólagos állítással nyugodtan meg lehet keresni őket. A hallókészülékek ma már valóban a siketek és hallássérüléssel élők hétköznapjait segítik, így mind technológiában, mind a hozzájuk választható kiegészítő termékekben az emberek mindennapokban felmerülő igényeit nézik.

 

5. Egyszerű használat

 

Bármilyen apró is legyen a kiválasztott hallókészülék, a ki-, és behelyezés rémesen egyszerű, de ebben az audiológus is minden esetben segít. Érdemes elcsalni a szülőket egy ingyenes szűrővizsgálatra, ahol nemcsak arról győződhetnek meg, hogy ma már milyen szuper készülékekkel biztosítják a gyártók a hallást, hanem arról is, hogy mennyire egyszerű ezek kezelése, és hogy különösebb erőfeszítés nélkül a hallókészülék viselésével kényelmesebb lehet idős korban is az élet.