icon Vissza az összes cikkhez

ÖTLETEK, HA BEFUCCSOL A HALLÓKÉSZÜLÉKED

ÖTLETEK, HA BEFUCCSOL A HALLÓKÉSZÜLÉKED

Anna Biggins írása

Budapest

2020. 02. 12.

Imádott hallókészülékünk érzékeny kis kütyü, ezért fontos, hogy törődjünk vele és megfelelő ápolásban, rendszeres karbantartásban részesítsük. Amikor hirtelen beüt a krach, érthető, hogy először kétségbeesünk, de van pár tippem arra, amit a hallókészülék újraélesztéséhez random módon bevethetünk.

1. ELLENŐRIZD A TÖLTŐT ÉS AZ ELEMEKET

Bagatell, pedig a legtöbb esetben, amikor hallókészülékünk beadja a kulcsot, csupán ez történik. Lemerült az elem. Ha újratölthető a készüléked, ellenőrizd a töltőt, hogy biztosan 100%-osan működik-e, hiszen előfordulhat, hogy ott van a kutya elásva, és a törött, sérült zsinór, vagy a nem megfelelő kábelcsatlakozás miatt eleve nem volt a hallókészüléked rendesen feltöltve. Ha csak simán az elemek merültek le, akkor azokat nyilván cserélni kell, de erre biztosan te is fel vagy már készülve a hétköznapokban, és mindig van a táskádban néhány pót elem.

2. CSEKKOLD A HUZALT

Az is lehet, hogy a hallókészülék vékony kis csöve sérült meg. Ha a készülék hirtelen beadja az unalmast, érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e megtörve és jól csatlakozik-e minden része. Ha a huzal sérült, akkor az cserére fog szorulni, amiben az audiológusod bizonyára tud majd neked segíteni.

3. TISZTÍTSD MEG AZ ILLESZTÉKET

Nézd meg jól, hogy nem tömődött-e el fülzsírral az illeszték, és biztos, ami biztos alapon fújd át levegővel, hogy szépen kitisztuljon. Ha eltömődött, akkor egy kis kefével, papírzsebkendővel vagy fülpiszkálóval óvatosan tisztítsd meg, majd puha törlőkendővel törölgesd át jó alaposan. A hallókészülékekhez a gyártók általában biztosítanak tisztító-szettet, amit ilyen esetekben – és egyébként rendszeresen beiktatva a hétköznapok rutinjába – nyugodtan használhatsz is.

4. RENDSZERES GONDOSKODÁS

Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket és kerüld el a meghibásodás rémével fenyegető helyzeteket!

• Mindig legyen nálad egy tárolódoboz, amibe beleteszed, ha nem viseled a hallókészülékedet!

• Védd meg készüléked az extra párától és nedvességtől minden helyzetben!

• Figyeld mindig az aktuális hőmérsékletet. Ne tedd ki nagyon alacsony vagy extrém magas hőmérsékletnek!

 

Ha ezekkel az egyszerű és gyors lépésekkel mégsem sikerül életet lehelni hallókészülékedbe, nem érdemes túl sokáig várni. Keresd fel mielőbb audiológusodat vagy ugorj be egy hallókészülék szaküzletbe!