icon Vissza az összes cikkhez

Segíts citrommal a hallássérült gyermekeken!

Segíts citrommal a hallássérült gyermekeken!

Ellie Parfitt írása

Budapest

2018. 09. 12.

Amikor Carly Waters a maga összesen nyolc évével rádöbbent arra, hogy saját családját is beleértve milyen sokan szenvednek a hallókészülék hiánya és annak költsége miatt, úgy érezte, tennie kell valamit. Tenni azért, hogy változtasson a szomorú valóságon. Hogy mivel? Hát citrommal!

A citrom esete a hallástechnológiával

 

Ugyan Carly nem hallássérült, másik két testvére az. Alighogy a kislány egy éves húgánál, Molly-nál súlyos hallásvesztést diagnosztizálták és hallókészüléket kapott, rá nem sokra az audiológus szakemberek középső testvérüknél, Emma-nál is hallásvesztést állapítottak meg. A szülőknek igencsak megterhelő volt a drága hallástechnológiai eszközök beszerzése, így Carly, látva családja nehéz helyzetét, azon gondolkodott, hogyan tudna segíteni a maga módján.

 

Első körben a kislány, hogy segítse a családi büdzsét, limonádé árusítására gondolt, de az engedélyek miatt erről hamar letett. Miután limonádét nem árulhatott, a művészi vér pedig mindig is buzgott benne, úgy döntött, beveti ezt a képességét, és nem sokra rá előrukkolt a nagy ötlettel, mégpedig a töltött citrommal!

 

Lemon(aids) – citromban a segítség

 

Carly citromjai puha plüss anyagból, kézzel készülnek. A testvérek összedolgoznak, így amíg Carly nagyjából fél óra alatt elkészül a citrom külső részével, addig Emma pillanatok alatt megtölti őket, és a puha dundi citromok már szépen sorban várhatják is új tulajdonosaikat: a hallássérült gyereket támogatni kívánó boldog vevőket. A citromok eladásából származó bevételt azonnal továbbítják azon rászoruló családoknak, ahol problémát jelent megvásárolni a gyerekek részére a hallókészüléket. És eddig mindenki nagyon hálás volt a segítségért!

 

Eddig több mint 130 citrom talált gazdára a világ különböző részein, hiszen az értékesítés nemzetközi, így Ausztráliától egészen Németországig utaztak már a vidám sárga puha plüssök. Carly továbbra is örömmel készíti gyümölcseit, miközben sokat tanul a hallássérülésről és arról, hogy milyen fontos szerepet játszik annak viselése a tanulás során. Miután Emma sokat mesél testvérének arról, hogyan használja a suliban a kütyüt, Carly azt szeretné, ha az iskolában is mindenkinek biztosítva lenne a tökéletes hallás, akárcsak húgának így, hogy most már ő is hallókészüléket visel.

 

„Szeretném, ha minden gyerek önbizalommal telt és boldog lenne a suliban.” – mondja Carly, hiszen testvére által ő is látja, milyen fontos a hallókészülék korai viselése a tanulás és a nyelvi készségek elsajátítása során. A cuki puha plüss citromok készítésével és eladásával azt szeretné, ha a családoknak nem kellene aggódniuk a pénz miatt, és minden hallássérült vagy siket gyermek hozzájuthatna a kütyühöz. Egy olyan világra vágyik, ahol az emberek nem tesznek különbséget halló és hallássérült között, és tisztában vannak a hallássérülés nehézségeivel.