icon Vissza az összes cikkhez

Sérült a hallásod? Unod, hogy megbélyegeznek?

Sérült a hallásod? Unod, hogy megbélyegeznek?

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 06.

Az emberek szeretnek skatulyázni. Nem szép, tudjuk jól, de attól ez még így van. Sovány kislány az utcán? Jaj, szegény! Biztos nem eszik rendesen! Túlsúlyos üzletember? Hihetetlen, hogy valaki ennyire ne tudjon uralkodni magán, pedig még pénze is van! Kerekesszék? Jaj de kellemetlen! Inkább most akkor elnézek jobbra, hátha valaki más majd segít neki felszállni a buszra. Fehér bot? Látszik, hogy tök gyakorlott. Biztosan megoldja. Hallókészülék? Hmmm… Ritkán lát az ember ilyet, most legalább jól megnézem magamnak.

Sarkítottunk. Abban viszont talán mindnyájan egyetértünk, ha azt mondjuk, hogy különbözőségünknél fogva mégiscsak azt szeretnénk, ha elfogadnának minket, és nem bámulnának ránk úgy, mintha a Holdról jöttünk volna. Kit a ruhája miatt, kit a szemüvegéért, kit pedig a hallókészülékéért. Ahhoz viszont, hogy a környezetünk elfogadjon minket, muszáj nyitnunk és megmutatnunk magunkat: a kedvességünket, a humorunkat, és igen, hallássérültként a hallókészülékünket, egyik legjobb barátunkat. Ha nem tudod, hogy hogyan vállald fel hallássérülésed, a teljesség igénye nélkül adunk néhány tippet!

 

1. Láthatatlan szupererő 

 

A pókember óta gyakorlatilag mindenki arról álmodik, hogy legyen egy szuperképessége. Van, aki repülni akar, van, aki a jövőbe látni és van, aki a több méter távolságból érkező sutyorgást is meg szeretné hallani. A hallássérülés – bár ellentmondásosnak tűnik – lehetővé teszi, hogy olyan hangokat, zajokat is meghallj, amelyeket azelőtt nem. Hogy hogyan? Egy neked tökéletes hallókészülékkel! A részletgazdag hallást biztosító szuper-kütyük a hallássérülésedhez igazodva biztosítják a szuper hallást. Néha többet is, mint amennyire valójában vágynál…

 

2. A kávé, a szakadt farmer és a hallókészülék

 

Valahogy olyan ez a hallókészülék, mint a kávé és a lyukas farmer. Ha ügyes és nyitott vagy, akkor úgy, ahogyan a tündérporos pörkölt bogyók, vagy a ’80-as évek divatját újraidéző, rongyosra szakadt farmer, a hallókészülék is beszédre, kérdésre, kíváncsiságra ösztönöz. Ha azt látod, hogy a másik csak néz, de nem mer kérdezni, légy proaktív és segíts neki! Mondd, hogy igen, tisztában vagy vele, hogy menő vagy, és hát bár nem tehetsz arról, hogy hallássérüléssel küzdesz, ez a mesteri szerkezet mégiscsak olyan, akár egy James Bond szett, ráadásul értékes része a mindennapjaidnak. 

 

3. Sok a duma? Kapcsolj ki!

 

A hallókészülék viselésének egyik óriási előnye, hogy ha túl nagy a zaj körülötted, vagy utazol és pihenésre vágysz, simán megteheted, hogy az arra alkalmas gomb megnyomásával egy úrias mozdulat kíséretében fogod és kikapcsolod a készüléket. Tiszta sor, hogy bizonyos helyzetekben nem szép dolog ilyen formában ignorálni a társaságot, de ha a koleszban a bulit reggelig tolják a fiatalok, ha túl hangos a film a moziban, vagy ha elfáradt a füled az egész napos koncentrálásban, akkor ne habozz! Mondd nyugodtan, hogy „Srácok! Én most offolok!”

 

4. Egy hallókészülék mindenre

 

„A Siketség vagányság!” – szoktuk volt mondani, mert a hallássérülést a 21. század fejlett hallástechnológiai eszközeinek köszönhetően az előnyünkre tudjuk fordítani! Ott van például az autóvezetés és a headset. A járműben a sofőrnek kötelező a telefonbeszélgetésekhez kihangosítót használni. Ennek több módja is lehet: vagy egy beépített rendszeren át beszélget, vagy használ fülhallgatót, adott esetben egy Bluetooth-on keresztül kommunikáló headsetet. Az elsőnél ciki, ha mások is ülnek az autóban, mert így mindenki végighallgatja, hogy a sofőr srácnak mit főzött az édesanyja, a második megint csak kényelmetlen, hiszen két fülbe dugva a fülhallgatót az utazás balesetveszélyes, na meg a zsinórok miatt kényelmetlen. Talán a legjobb megoldás a harmadik, ami a hallássérüléssel élőknek viszont 1 kütyüvel kevesebbet jelent. Hogy miért? Hát azért, mert a hallókészülék Bluetooth technológiával kapcsolódik az okostelefonhoz, így hívás esetén ugyanúgy funkcionál, mint egy hagyományos headset. Annyi különbséggel, hogy nemcsak telefonálni és vezetni tudsz szabad kézzel, de főzni, tévét nézni, zenét hallgatni, takarítani, bevásárolni és… gyakorlatilag mindent, amihez a hallókészüléket egy percre sem kell a füledből kivenni.