icon Vissza az összes cikkhez

Siketbarát Starbucks? Hamarosan megnyílik!

Siketbarát Starbucks? Hamarosan megnyílik!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 08. 02.

A Starbucks hamarosan megnyitja első jelelő kávézóját a siket és hallássérüléssel élők számára Amerikában, Washington D.C.-ben. A világszerte ismert kávéház-lánc idén október 6-án nyitja meg legújabb üzletét az Egyesült Államok legnépszerűbb siket egyeteme, a Gallaudet University vonzáskörzetében.

 

 

A sajtónyilatkozat szerint történelmi pillanathoz érkezett a Starbucks, hiszen ahogy azt Rosann Williams, az amerikai Starbucks lakossági üzletágért felelős alelnöke elmondta, a kávéház-lánc ezzel a lépéssel végre kapcsolódhat a siket és hallássérüléssel élő közösséghez oly módon, hogy nemcsak kapuit nyitja meg a hallássérüléssel élő vendégek előtt, de a könnyebb megértés érdekében jelnyelvvel kommunikáló kollégákat is alkalmaz. Az üzlet 20-25 siket és hallássérüléssel küzdő kollégát tervez foglalkoztatni, akik egytől egyig tökéletesen ismerik és használják az amerikai jelnyelvet (ASL).

 

Még ha az Egyesült Államokban ez is lesz az első jelnyelvet használó, siketbarát kávézó, az ötlet és a kivitelezés nem egyedi. Az legelső jelelő kávézó a malajziai Kuala Lumpurban nyílt meg 2016-ban, és ez adta az inspirációt az amerikai csapatnak ahhoz, hogy Washingtonban is nyissanak egy hasonló alapokon működő kávézót.

 

Kávézó vagy közösségi tér?

 

Az itthon is jól ismert, kávézóban beszerezhető Starbucks bögrék szintén rendhagyóak és különlegesek lesznek, hiszen azokat egy siket művész készíti majd egyedileg. A vendégek így a kávézóban is használhatják, de haza is vihetik a kivételes bögréket, büszkén támogatva ezzel a siket közösséget. A kávézó további siket kézműves munkákat is támogat, hiszen a Starbucks felirattal és hozzá tartozó jelekkel hímzett kötényt nemcsak az üzletben dolgozó baristák viselik majd, de az értékesítésre szánt ikonikus zöld ruhadarabot otthon is magukra ölthetik a lelkes kávéfanatikusok. A kávézóban természetesen halló kollégákkal is találkozhatnak a kávérajongók, ők „Jelelek” feliratot viselve tudatják a vendégekkel, hogy ismerik a jelnyelvet, így bárki nyugodtan fordulhat hozzájuk kéréssel, kérdéssel.

 

Az üzlet tervezése során a legfőbb szempont a siket és hallássérüléssel élők igényeinek figyelembe vétele volt, így a terek és a belső környezet is ennek megfelelően kerül kialakításra, mely magában foglalja a felületek tükröződésének csökkentését, nyitott tereinek köszönhetően a kommunikáció támogatását, ahol még több lehetőség nyílik a siket tudatosság erősítésére, terjesztésére és hogy egy jó kávé mellett a vendégeket megtanítsák egy-két hasznos jelre.

 

A Starbucks megítélése kétségtelen, hogy hatványozottan pozitív lesz az új kávézó megnyitásával, hiszen nemcsak egy barátságos teret ad a siket és hallássérüléssel élő kávérajongók számára, de azok számára, akik szívesen csatlakoznának, lehetőséget is nyújt, hogy egy klassz csapatban dolgozzanak. A Starbucks vezetősége hisz abban, hogy ehhez megtalálja azokat a lojális, hozzáértő és megbízható kollégákat, akik tökéletesen biztosítják a vendégek számára, hogy a különleges kávékészítményeken túl a jelnyelvnek köszönhetően könnyebben kommunikáljanak, illetve a hallók számára azt, hogy míg fogyasztják frissen pörkölt kedvenceiket, addig egy kicsit a jelnyelvvel is megismerkedjenek.