icon Vissza az összes cikkhez

SPECKÓ FÜLDUGÓ MOTOROSOKNAK? │ PHONAK SERENITY CHOICE

SPECKÓ FÜLDUGÓ MOTOROSOKNAK? │ PHONAK SERENITY CHOICE

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 02. 26.

Két dolog biztos a vasárnap reggeli panel-életben: a szomszéd véget nem érő, kitartó flexelése az egy másodperces vinnyogó-technológiával négy órán át, valamint Spongya Bob kalandjai a beazonosíthatatlan kissrác levágott csövű robogójának iszonytató berregtetése kíséretében. A hétvégi barkácstanfolyam talán még szerencsésebb, hiszen ott van esély, hogy magunkra rántva a csíkos frottír köntöst, lefáradjunk a szomszédhoz és ráutaló magatartásunkkal jelezzük, hogy drukkolunk kimarni azt a másfél centi falat, amíg elfogyasztjuk az aznap reggelére tervezett bundás kenyerünket, utóbbi viszont problémásabb, hiszen a kiskölyök olyan gyorsan repeszt a ’80-as évek visszhangzó sláger-épületei között, hogy szinte esélytelen még szemmel is bemérni. A motor fülsiketítő hangját viszont órákon át hallani. Micsoda mázli…

KINEK ROSSZABB?

Akárhogy is, nekünk mindenképp, mert egy újabb hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a jól megérdemelt vasárnapunk csendjében pihenjük majd ki a hét eseményeit. A flex-verseny bajnokának szintén nem szerencsés a helyzete, hiszen, ha azt gondolta, hogy a falvésés nem jár zajjal, bizonyára ő sem védekezett ez ellen. A motoros fiúnak meg aztán végképp fájdalmas lehet hosszú távon a zajkeltés, mert ha mi a panelban, bezárt ablakok mellett kellemetlennek ítéljük annyira, hogy fel kell hangosítsuk Spongya Bobot és barátait a tévében, akkor vajon mit szenvedhetnek el az apró szőrsejtecskék a motoros srác fülében?

5 DECIBELEN INNEN VAGY TÚL?

Tény, hogy az egészséges zaj határértéke 85 dB. Minden, ami ezen felül van, az időtartamtól függően károsíthatja a hallást. Ha a motoros sisakot visel, úgy az őt érő zaj természetesen csökkenhet, arra viszont számítani kell, hogy a sisakban 100 km/h sebességnél átlagosan 95-105 dB zajszint mérhető, ami már jelentősen meghaladja az egészséges határértéket és egy 2 órát meghaladó motorozás könnyen végződhet fülzúgással, hosszabb távon pedig halláskárosodással. Természetesen mondhatjuk, hogy egy kismotornak, bármennyire is metszették meg a kipufogóját, nem durrantanak oda annyira, hogy a lakótelepen 100 km/h-s sebességet produkáljon, viszont a motor zaja, a szélzaj és az épületek általi visszhang összeadva könnyen okozhat hallássérülést motorozás közben. 

FÜLDUGÓVAL SISAKBAN?

A vérprofik tudják, hogy a zajjal járó versenysportokban – rallykon, F1 versenyeken, motoros sportrendezvényeken – mekkora jelentőséggel bír hallásuk védelme érdekében a sisak alá gyömöszölt hallásvédő eszköz. A Phonak Serenity Choice kifejezetten motorozáshoz kifejlesztett eszköze éppen ezért pontosan ezeket az igényeket figyelembe véve került kialakításra, ugyanis anélkül illeszkedik a fülbe, hogy beleakadna a sisak belsejébe. Tekintettel arra, hogy a sisak hosszú időn keresztül használatban van, ennél az eszköznél kiemelt fontossággal bír a kúp formába integrált hálós és membrán szűrő, ami mindamellett, hogy csökkenti a külső, valamint a sisak által generált zajokat, jól hallhatóvá teszi a hangszóróból érkező instruktori utasításokat, emellett megfelelő szellőzést is biztosít a hallójáratnak.

De nézzük, mivel turbózták fel a Phonak versenyszellemű fejlesztői ezt a világújdonságnak számító hallásvédő kütyüt!

phonak ● SERENITY CHOICE

MOTORSPORT

A füldugók sarkalatos kérdése a higiénia és a tisztán tartás. A hagyományos füldugók esetében éppen ezért javasolt a rendszeres és gyakori csere, a Serenity Choice viszont a motorozás során gyűjtött portól és kosztól könnyen, egy egyszerű melegvizes tisztítással megszabadítható és higiénikusan tartható. Maga a füldugó hipoallergén, hiszen orvosi TPE-ből készült, a különböző méretű dómok pedig (S, M és L méretek találhatóak egy dobozban) lehetővé teszik a fül méretének megfelelő, kényelmes és komfortos viseletet. A motorosoknak szánt füldugó hagyományos versenytásaihoz képest csökkenti a motor, valamint a szél és a turbulencia zaját, mégis átengedi a természetes hangokat, megelőzve ezzel a halláskárosodást.

KINEK AJÁNLOTT?

A kiskölyöknek, aki vasárnap reggelenként random módon repeszt a járdán, mindenképp. Azoknak, akik szívesen quadoznak, hajóznak, autóversenyekre járnak akár versenyzőként, akár látogatóként, a Serenitiy Choice úgyszintén hasznos társ lehet. Mondanánk, hogy a flexelős fickónak is jól jöhet, hiszen az ügymenet az ő hallását is erős zajhatásoknak teszi ki, de az már más tészta.

Arra megint csak más az, amit a Phonak huncut fejlesztő srácai kitaláltak…

#life is on

ÉRDEKELNEK A PHONAK LEGTRENDIBB ÚJDONSÁGAI?

Ha érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallásvédelem-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszakértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT 

A Phonak Serenity Choice termékeket keresd a kijelölt audiológiákon:

Acusticus Halláscentrum

Audissima Hallókészülék Szalon és Szakrendelő

Auris 2001 Bt.

Kaposfon Kft.

Life Balance Medical Center

Mega Halláscentrum

Pestor Halláscentrum