icon Vissza az összes cikkhez

Tedd vagy ne tedd? Koncertezz hallássérülten is okosan!

Tedd vagy ne tedd? Koncertezz hallássérülten is okosan!

Natalie Wilkinson írása

Budapest

2019. 04. 09.

Azért, mert hallássérüléssel élsz, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kéne mondanod a zenei élményekről. Bár a koncertekből télen sincs hiány, a jó idő beálltával beindulnak a szabadtéri fesztiválok, amit hallássérülés ide vagy oda, kár is lenne kihagynod! A Phonak hallókészülékei és a Bluetooth-on keresztül hozzájuk kapcsolódó vezeték nélküli eszközök, mint a ComPilot, a Roger Pen és a Roger Select abban segítenek, hogy a koncerteken a lehető legjobb zenei élményt nyújtsák neked. 

A hallástechnológiai eszközökön túl készültünk néhány hasznos ötlettel is, amiket a koncertek alatt bevethetsz, hiszen talpad alatt érezni a ritmust, miközben dübörög szívedben a dob, látni élőben a kedvenc énekesed vagy zenekarod, talán megéri, hogy megfogadd az alábbi néhány tanácsot. 

 

TEDD:

 

- Ha teheted, menj társasággal, vagy legalább egy barátoddal a koncertre. Egyrészt csapatban mindig jobb, másrészt a barátaid segítenek neked a belépéstől kezdve a ruhatáron át a büfében történő szendvics-üdítő beszerzésben is.

- A jegyedet próbáld a stadion lentebbi részeibe vagy a küzdőtérre megváltani. Ha adott esetben költségesebb is a jegyár, az élmény kedvéért igazán megéri. Bizonyos előadók már jeltolmáccsal is készülnek a koncertre, így nem árt, ha a hangszóróktól biztonságos távolságban, de minél jobban látod a színpadot.

- Gondoskodj hallásod védelméről! Használj fülvédőt, amit halló barátaidnak is bátran ajánlhatsz! A koncerteken akár 100 decibellel is szólhat a muzsika, ami tartós hallásvesztést is okozhat. A sikítozó rajongók további veszélyforrást jelentenek, így nem árt, ha hallássérülésedtől függetlenül a koncert alatt füldugóval is véded a füleidet.

- A fentiek természetesen arra vonatkoznak, ha a hallókészüléked a koncert alatt be van kapcsolva. Ha mégis úgy döntesz, hogy kikapcsolod a készüléket, arról feltétlenül tájékoztasd a barátaidat.

- Ha annyira rajongsz a zenekarért, hogy minden lehetőséget megragadsz az ajándéktárgyak beszerzésére, célszerű azt online intézni. Egyrészt kényelmesen, fotelből vásárolhatsz, másrészt elkerülheted a koncerteken a sorban állást és az esetleges kommunikációs problémákat.

 

NE TEDD

 

- Ne stresszelj! Élvezd a koncertet! :-)

- Ne felejts el tárolódobozt vinni a hallókészülékednek! Ha esetleg úgy döntesz, hogy a biztonság kedvéért kiveszed a füledből, nehogy a táncoló tömeg lesodorja, tedd a dobozába és helyezd biztonságba.

 

JELTOLMÁCS

 

Néhány előadó már figyelmet fordít a hallássérültekre, és ahogy többek között Eminem is, jeltolmácsot biztosít a koncertekre. Reméljük, hogy ez a szokás hamarosan szélesebb előadói körben is elterjed, amiről a koncert szervezőinél előzetesen nyugodtan érdeklődhetsz.