icon Vissza az összes cikkhez

Tedd/ne tedd, ha romlik a hallásod!

Tedd/ne tedd, ha romlik a hallásod!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 11.

Zajhatások, fülfájdalom, vírusos megbetegedés után visszamaradó problémák a fülben és a hallásban. A hallásod romlásának számos oka lehet, amelyekre érdemes figyelni, és a hallás egészségének védelme érdekében még időben megtenni a szükséges lépéseket. Fontosnak tartjuk a hallássérülés tudatosítását, így amellett, hogy hallókészülékeket, hallássegítő eszközöket gyártunk és a siket és hallássérüléssel élő embereket támogatjuk, motiváljuk világszerte, kiemelt hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. Ahhoz pedig, hogy mit tegyél vagy ne tegyél, ha érzed, hogy romlik a hallásod, adunk néhány tippet és pár apró jó tanácsot.

TEDD │ HA ROMLIK A HALLÁSOD!

 

1. Ha napokon át tartó nyomást érzel a füledben, keress fel egy fül-orr-gégész, vagy audiológus szakembert.

2. Zaklatnak az unokák, hogy hangosan beszélsz és állandóan kiabálsz? A hallásszűrő vizsgálatokon az audiológus szakemberek erre is fényt derítenek. Nézd meg, hol szerveznek egyet!

3. Ha korábban már hallókészüléket kaptál, de nem hordod, akkor ejnye-bejnye. Kezdd el újra használni és meglátod, hogy érezhetően javulni fog a hallásod.

4. Étkezz egészségesen! Kutatások bizonyítják, hogy az alacsony sófogyasztás és a gyümölcsökben, zöldségfélékben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag táplálkozás hozzájárul a szervezet egészségéhez, miközben csökkenti a hallásvesztés kockázatát.

5. Halkítsd le a zenét, kerüld a zajokat.

6. Ha munkád során nagy a zajkitettség, használj hallásvédelmi eszközöket.

7. Hagyd a fúrást és a fűnyírást. Ha romlik a hallásod, ezekkel a zajhatásokkal csak tovább rontasz az állapotodon.

8. Végezz online hallástesztet. Az eredmény függvényében már meg tudod tenni a további szükséges lépéseket.

9. Zenei rendezvényeken használj füldugót vagy füledre készített egyéni fülillesztéket.

10. Óvd a hallójáratokat a baktériumoktól. Zuhanyzáskor, úszás után mindig töröld át alaposan a füleidet és óvatosan itasd fel a hallójáratokba került vizet.

 

 

NE TEDD │ HA ROMLIK A HALLÁSOD!

 

1. Ne legyints a problémára! Attól, hogy elhessegeted, a hallásod romlása még nem oldódik meg.

2. Ne fordulj be! A halláscsökkenést megfelelő eljárásokkal és hallókészülékekkel lehet már kezelni, ami garantálja, hogy társaságban is ugyanúgy tudsz majd beszélgetni.

3. Ne használj fülhallgatót! A közvetlenül a hallójáratba helyezhető készülékek hihetetlen mértékű halláscsökkenéshez vezethetnek.

4. Ne félj kérdezni! A hallásromlás megállítására, kezelésére már számtalan lehetőség áll rendelkezésre. Érdeklődj, kutakodj és kérdezz bátran, vagy nézz szét a témát illetően a közösségi médiában.

5. Ne ijedj meg a hallástechnológiai újdonságoktól! A Phonak kollégái nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a siket és hallássérült emberek a hallókészülékek és kiegészítők viselésével, használatával minél komfortosabban élhessék az életüket.

6. Ne hallgasd hangosan a zenét! figyelj oda a koncerteken! A fülben lévő, hallásért felelős apró szőrsejtek a zajkitettség hatására nagyon könnyen tovább sérülhetnek.

7. Ne szigetelődj el! Azért, mert hallásod tovább romlott, nem azt jelenti, hogy itt most akkor vége mindennek. Lehet, csak a hallókészülékeden kell állítani vagy finomítani, vagy adott esetben elég – főleg, ha a megvásárlás óta eltelt már 6 év–, ha a régi hallókészüléket egy új, vagányabb és modernebb típusra cseréled.

8. Ne hidd, hogy ha nem teszel semmit, a probléma majd magától megoldódik. Sokéves tapasztalatunk igazolja, hogy nem fog.

9. Ne gondold, hogy hallássérüléssel nem lehet hétköznapi életet élni. A megfelelő kezeléssel és hallássegítő eszköz viselésével, használatával ugyanúgy fogsz tudni főzni, sportolni, aludni, szórakozni és akár még autót is vezetni.

10. Ne hagyd, hogy gyermekednél elmaradjanak a rendszeres hallásszűrő vizsgálatok. Főleg újszülött és bébi korban nehéz a hallássérülést megállapítani, éppen ezért fontos, hogy rendszeres vizsgálatokon vegyetek részt, ahol az esetleges problémákat a szakemberek időben ki tudják szűrni.