icon Vissza az összes cikkhez

Teszteld a gyereket! Siket vagy csak nem figyel?

Teszteld a gyereket! Siket vagy csak nem figyel?

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 19.

Talán mindnyájan ismerjük azt az érzést gyerekkorunkból, hogy milyen alkalmi siketnek lenni. Ez a „betegség” ránk akkor tört leginkább, amikor szombat reggel menni kellett bevásárolni a piacra, majd elő kellett venni a porszívót és mindennel kész kellett lenni maximum délelőtt tizenegy órára. Bizonyára mindnyájunknak megvannak azok a feladatok és szülői intelmek, amelyekre a hallásunk valamilyen furcsa oknál fogva egyszerűen megszűnt funkcionálni. 

De vajon mi történik akkor, ha a gyermekünk, szívünk egyetlen pucolt szotyolája nem érdektelenségből vagy flegmaságból nem válaszol, hanem azért, mert esetleg gond van a hallásával? A hallássérülés gyerekkorban is kialakulhat, sőt, lehet örökletes is, vagy akár egy betegség szövődménye, ezért muszáj utánajárnunk, hogy a gyerek nagyothallása alkalmi, vagy hallásproblémából származik-e.

 

Mire kapja fel a fejét?

 

Ha bizonytalan vagy a gyerek hallását illetően, teszteld! Mondj neki olyan dolgokat, amiket alapvetően szeret, és figyeld, hogy elfordítja-e a fejét, vagy mozdul-e a tekintete. Ilyen lehet a kedvenc játéka, egy szuperhős, vagy a kedvenc étele, süteménye, filmje említése. Említheted egy barátja nevét, vagy bármit, amiről tudod, hogy szereti és felkapja rá a fejét.

 

Figyeld, milyen hangerőn hallgatja a zenét!

 

Ha már a szomszéd macskája is sikítófrászt kap a hangerőtől, legyen ez egy jel. Ha huzamosabb időn át túl hangosan hallgatja a tévét vagy a muzsikát, feltétlenül vidd el egy audiológus szakemberhez, aki a rendszeres hallásszűrésen kívül is átfogóan megvizsgálja gyermeked hallását. A fülbe dugható fülhallgatót egyáltalán nem ajánljuk, mert közvetlenül a hallójáratba továbbítja a hangokat, és hihetetlen rombolást képes végezni a hallójáratokban.

 

Folyton visszakérdez

 

Mérhetetlenül bosszantó, amikor mondasz valamit a gyereknek, ő pedig ahelyett, hogy csinálná, folyton csak visszakérdez. Még mielőtt a vérnyomáscsökkentőért nyúlnál, jusson eszedbe, hogy lehet, tényleg nem hallja a kicsi, amit mondtál.

 

Csak az egyik fülével fordul

 

Ha szól a zene vagy a tévé, és azt látod, hogy mindig az egyik fülével fordul a hang irányába, illetve ugyanezt tapasztalod, ha te beszélsz hozzá, ott előfordulhat, hogy a másik fülére gyengébb a hallása, ezért azt nem használja. 

 

Rossz jegyek a suliban

 

A gyenge hallás jele lehet, ha a gyerek rossz jegyeket hoz haza az iskolából. Természetesen a tanulását sok minden más is befolyásolhatja, de mielőtt pálcát törnél felette, érdemes egy audiológus szakemberrel megnézetni a hallását, hogy vajon ép-e.

 

Hangosan beszél

 

Ha ezt tapasztalod, annak több oka is lehet. Előfordulhat, hogy csak nagyobb figyelmet szeretne, de az is lehet, hogy a hallásával merült fel probléma. A kiabálás, az erős hangszín gondot okozhat a közösségben is, hiszen azt a többi gyerek nehezen viseli, ezért érdemes mielőbb megnézetni, mielőtt a közösség emiatt esetleg kirekeszti.

 

A szájmozgásra fókuszál

 

Tipikus jele a hallásromlásnak, hogy a gyerek a hangok hiányában a szád mozgását figyeli. Egy beszélgetés során persze természetes, hogy egymás szemébe nézve figyeljük a mimikát is, de ha a csöppség kizárólag az ajkak mozgására koncentrál, akkor ott érdemes mielőbb egy átfogó hallásvizsgálatot végeztetni.