icon Vissza az összes cikkhez

Tévedés! Neked sem lesz örökre ép a hallásod!

Tévedés! Neked sem lesz örökre ép a hallásod!

Stu Nunnery írása

Budapest

2019. 01. 07.

Ha ép hallással születtünk, a hangokat természetesnek vesszük. Azzal viszont kevesen számolunk, hogy a hallás az élet egyik ajándéka, amire ha nem vigyázunk, könnyen megsérülhet. A hirtelen jött betegségen vagy az öregedés természetes folyamatán túl számos olyan szituáció adódhat, amelynek során sérülhet a hallásod, ezért nem árt, ha hallóként és hallássérültként egyaránt figyelsz és a zajártalmaknak megfelelően védekezel.

1. Mérd a zajt!

 

Ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról ahhoz, hogy a hallásunk zajártalmaknak legyen kitéve. A hangos tévé, a rádió, a porszívó vagy akár a fűnyíró extrém zajhatást jelenthet hallószervünkre. Ha mégis úgy döntünk, elhagyjuk az otthon biztonságát és nyakunkba vesszük a várost, nem árt, ha van nálunk egy zajszintmérő. Banálisnak tűnhet, mégis hatékony eszköz, hiszen akár egy útfúró gép, egy mellettünk elviharzó motor vagy mentőautó, de akár maga a zsúfolt város zaja is képes maradandó sérüléseket okozni hallásunkban. A legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy füldugót, amit vész esetén kényelmesen használhatunk.

 

2. Használd a technológiát! 

 

A hallókészülékek zöme ma már beépített zajcsökkentő technológiával van ellátva. Ne félj hát használni! A Phonak hallókészülékeiben ez az AutoSense OS, ami automatikusan ismeri fel a zajforrásokat, a szituációkat és ehhez mérten szűri ki a zajt a legtökéletesebb hallás érdekében. Azon készülékek esetében, amelyek nem rendelkeznek ezzel a technológiával, érdemes audiológus segítségét kérni akár a hallókészülék beállítását, akár egy megfelelőbb készülék beszerzését illetően.

 

3. Füldugó, fülilleszték

 

Akár az általános füldugó, akár a saját fülünkre készített fülilleszték jó megoldás lehet a hétköznapi zajok ellen. Ami pozitívum ezek mellett az egyszerűen elérhető hallásvédelmi eszközök mellett, hogy vizes környezetben is klasszul megállják a helyüket, hiszen egy strandolás vagy wellness élmény közben meggátolják, hogy hallójáratunkba bacilusok kerüljenek.

 

4. Egyél egészségesen!

 

A helyes táplálkozásra nem mondhatjuk, hogy közvetlen hatással van a hallásra, kutatások viszont kimutatták, hogy azok, akik sok zöldséget, gyümölcsöt, magokat, halat, gabonát és extra szűz olívaolajat fogyasztanak, emellett pedig minimális a só-, és alkoholbevitel, azoknál alacsony a hallássérülés kialakulásának kockázata. 

 

5. Óvatosan a sporttal!

 

Bizonyos edzéstípusok, mint amilyen a súlyzós edzés vagy a Crossfit, bár kétségtelenül hatékony mozgásformák, ha nem figyelünk kellően, hallásunkat is károsíthatják. Túl az edzőtermi zajártalmakon és az esetleges helytelen légzésen ezeknél a sporttevékenységeknél könnyen megerőltethetjük magunkat, melynek során a belső fül labirintusának folyadékrendszerén sipoly alakulhat ki. Hogy elkerüljük az edzés okozta hallássérülést, érdemes óvatosan emelgetni a súlyokat, figyelni a levegővételre és lehalkítani a dübörgő zenét.

 

6. Védekezz a légnyomás ellen!

 

Búvárkodás, repülős utazás, hullámvasút. A hirtelen történő légnyomásváltozás sérülést okozhat hallásunkban. A legjobb, amit tehetünk, hogy nem kísértjük a bajt és távol tartjuk magunkat ezektől a tevékenységektől.

 

7. Ne tuszkold a füled!

 

A zuhanyzás utáni fülpucolás, a fülpiszkáló vagy akár a törülközővel való helytelen szárítás mind károsíthatja hallásunkat. Előbbivel a dobhártyánkat és a hallójáratunkat sérthetjük meg, utóbbival pedig csak visszafelé tuszkoljuk a vizet, amely pangásnak indulva könnyen fülgyulladást okozhat.

 

8. Keresd fel audiológusodat!

 

Az esetleges fülfájásokkal, hallásproblémával nem érdemes várni, hiszen a hallássérülés kezelhető, amennyiben azt időben felismerik. A halláspanaszok milliókat érintenek világszerte, korai felismerése pedig kortól függetlenül fontos és meghatározó az eredményes gyógyítás érdekében.