icon Vissza az összes cikkhez

Törj ki a skatulyából!

Törj ki a skatulyából!

markbarnard írása

Budapest

2018. 06. 12.

Az egyik dolog, amit hajlamosak vagyunk megtenni azért, hogy értelmezni tudjuk a körülöttünk lévő világot az az, hogy mindent és mindenkit kategorizálunk és beskatulyázunk.

Tulajdonságok, típusok, sztereotípiák. Általánosítások az emberek megjelenése, nemzetisége, földrajzi elhelyezkedése, etnikai hovatartozása, neme, szokása, hobbija, érdeklődési köre, vallása alapján, de a lista valójában végtelen. Hajlamosak vagyunk, hogy beskatulyázzunk másokat bizonyos külső és belső jellemzőik alapján, mint ahogy ez velünk, a siketekkel és nagyothallókkal is gyakran megtörténik.

 

Mert megmondták, hogy mire vagyunk képesek

Hallássérülésem miatt az emberek egész életemben próbáltak bepasszírozni egy dobozba, és bár a kórus be kell, hogy lássam, tényleg nem volt nekem való, az emberek helytelenítése sokszor, egyéb esetekben is, egyértelműen érezhető volt. Jó, hát a repedt hangú éneklésemért utólag is elnézést kérek mindenkitől…

Mások viszont megpróbáltak megvédeni olyan kockázatos dolgoktól, ahol tényleg megüthettem a bokámat. Amikor kitaláltam, hogy rögbizni fogok, azt mondták, hogy ezzel a megmaradt hallásom teljes elvesztését kockáztatom, ha esetleg véletlenül ütés éri a fejemet. Átgondolva a dolgot arra jutottam, hogy hallássérültként semmivel sem kisebb a rizikó, mintha hallóként állnék pályára, ráadásul miután hallássérülésemet nem egy elszenvedett agyi sérülés okozta, nem éreztem a sportban túl nagy veszélyt magamra nézve.

Be vagyunk skatulyázva. Nem énekelhetünk, nem táncolhatunk, nem szerezhetünk zenét, vagy nem lehetünk szónokok, sportolók, doktorok. Mások szerint. Pedig mindezek kilépve faragott kis dobozkánkból igenis elérhetőek mindnyájunk számára! Csak ki kell tudni törni belőle!

A feladat nem egyszerű, de van remény, azzal viszont számolnunk kell, hogy hallássérültként is, illetve hogy hétköznapi jellemzőink, társadalmi és szociális besorolásunk miatt is külön-külön dobozokban vagyunk elhelyezve. Tisztára olyan ez, mint egy Matrjoska baba, ahol minden egyes bábu eltávolításával egy újabb sztereotípia fala bomlik le! Jellemzők, melyek hovatartozásunkat mutatják és az egyértelmű ténymegállapítások, miszerint: „Ez nem nőknek való dolog!”, vagy „A férfi legyen férfi!”, na meg a kedvenc: „De te nem úgy nézel ki, mint egy siket!”

Hamis vágyak? Engedd el!

Íme egy igazi meglepetés! Az általánosítások, beleértve a sztereotípiákat, természetesen hamisak. Szembe kell szállnunk azokkal, akik beskatulyáznak bennünket és ezáltal minden ok nélkül gátolnak minket abban, hogy elérjük céljainkat és azt tegyük, amire valóban vágyunk! Az egyik legfontosabb dolog, ami visszatartja az embereket a sikereiktől, az az önbecsülés hiánya, és ott, ahol ez beskatulyázással párosul, soha nem fog teret nyerni az önbizalom és a kiteljesedés lehetősége. Én viszont már rengeteg siket és nagyothalló embert láttam a saját közösségemen belül, akik sikeresen kiléptek ebből a dobozból.

 

Égesd el a skatulyákat! Tedd, amit szeretsz!

Ha csak egyetlen dolgot szeretnél kiragadni ebből az írásból, az legyen az, hogy soha ne félj lépni és kitörni az elvárások skatulyájából! Keresd és hajtsd az álmaidat, tegyél meg mindent a boldogságod érdekében függetlenül attól, ki mit mond, vagy próbál téged visszatartani hallássérülésed miatt. A határozottság az egyik legfontosabb jellemző, amivel csak rendelkezhetsz annak érdekében, hogy hosszú távon mindent meg tudj tenni saját örömöd és kiteljesedésed érdekében.

Én kiléptem a saját dobozomból akkor, amikor a cipőm orrával megérintettem a rögbipálya füvét. Így van, hallássérülten. És az sem érdekelt, hogy a többi rögbi játékos mit gondol erről a pálya túloldalán. Nem vagyok részeges, nem dorbézolok, viszont van egy csomó „idétlen” dolog, ami érdekel, amit szívesen csinálok: miniatűr modelleket készítek, számítógépes játékokkal játszom, olvasok és természetesen írok.

Nekem egyáltalán nem számít mások véleménye, amikor olyan dolgokkal foglalkozom, amiket valóban élvezek, és úgy gondolom, hogy nem is érdemes ezekről lemondani csak azért, mert mások ezt nem értik, vagy nem tetszik nekik. Azok az emberek, akiknek számítasz, úgyis támogatni fognak mindenben, és ha meg is próbálnak meggyőzni valamiről, ép ész érvekkel fogják azt tenni, hiszen szeretnek, és a javadat akarják. A többi meg tényleg nem számít. 

Egyetlen egy dolog fontos. Hogy ki tudj törni a skatulyából!