icon Vissza az összes cikkhez

Újabb horror film? Fellázadt a siket társadalom!

Újabb horror film? Fellázadt a siket társadalom!

Ellie Parfitt írása

Budapest

2018. 09. 17.

Kisebbfajta bomba robbant a Twitteren nemrégiben, amikor a Siket közösség reflektált a népszerű amerikai média magazin, a The Hollywood Reporter (THR) oldalán megjelent legújabb horror film nyilatkozatai kapcsán. A zúgolódást John Leonetti legújabb, a „The Silence” című filmje váltotta ki, melynek debütálása ez év decemberében várható.

A felháborodást az váltotta ki, hogy a film siket szereplőjének megformálásához halló színészt választott a horror filmekben jártas rendező, melyet az Oscar díjas siket színésznő, Marlee Matlin és a világhírű siket modell, Nyle DiMarco is élesen bíráltak, tekintettel arra, hogy a rendező ezzel a döntésével teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a Siket közösséget.

 

Hátborzongató hasonlóság?

 

A Tim Levin könyve alapján készült „The Silence” egy szörnyek ellen harcoló lányról szól, ahol maga a hang, vagyis a kimondott szó jelenti a veszélyt, vagyis az ellenséget. Mielőtt hasra esnénk a történettől, emlékezzünk a John Krasinski által nemrég készített „Hang nélkül – A Quiet Place” című filmre, amivel ha összevetjük az aktuális művet, a különbség hellyel-közzel „csupán” annyi, hogy Krasinski a siket szerep hű megformálásához a siket színésznő Millicent Simmonds-ot választotta.

 

A modell DiMarco hangot adva véleményének Twitter oldalán posztolta álláspontját, miszerint a „Hang nélkül – A Quiet Place” pontosan Millicent személye miatt volt hihető és ezáltal sikeres, hiszen kellő mélységet adott a szerepnek és magának a filmnek. A forgatókönyvíró Scott Beck szintén nyilatkozott a The Hollywood Reporternek, melyben nemcsak arról számolt be, hogy eleve siket szereplőre írták a szöveget, de Kasinski folyamatos nyomás alatt tartotta őket Millicentet illetően is. A lány pedig jött, a forgatás ideje alatt mindenkit megtanított a jelnyelv használatára, így nemcsak a kollégákat nyűgözte le, de amellett, hogy hihetőnek és valóságosnak tűnt, extra mélységet is adott a történetnek.

 

Szerepválogatás Leonetti-módra

 

Leonetti a „The Silence” siket lány szerepére a „Mad Men” halló színésznőjét, Kiernan Shipkat választotta, akinek ezért meg kellett tanulnia jelelni. Leonetti véleménye szerint „A lány olyan tökéletesen használja a jelnyelvet, mintha egész életében így kommunikált volna.” És ezzel robbant is a bomba.

 

DiMarco magát a „tökéletes” szót nevezte undorítónak egy siket szerepet illetően egy halló embertől, aki soha még csak meg sem tapasztalta azt, hogy mit jelent hallássérüléssel élni. Felháborodását további posztokban publikálta, ahol rendkívül sértőnek találta a rendező jelnyelv elsajátítására vonatkozó megjegyzését, hiszen az hosszú évek kemény munkája, amitől az ember nem válik „tökéletes siketté”.

 

Tavaly „A víz érintése – The Shape of Water” kapott hasonló kritikát, ahol a szerepért a halló Sally Hawkinsnak kellett megtanulnia az amerikai jelnyelvet.

 

Mi történt a #DeafTalent-tel?

 

Az elmúlt néhány éven több film is megjelent a világ mozivásznain, ahol a siket szerepeket hallássérült színészek játszották. Akár a „The Quiet Place”, a „Wonderstruck”, a „Baby Driver”, a #DeafTalent égisze alatt mind utat mutattak az embereknek, hogy potenciálisan közelebb kerüljenek és megismerjék a Siket közösséget. Hogy rámutasson a filmek közötti kapcsolatra, elmondása alapján Leonetti az „Egy kisebb Isten gyermekei – Children of a Lesser God” című filmből inspirálódott, amelyben a főszerepet a siket színésznő, Marlee Matlin játszotta, aki szintén felháborodását fejezte ki a rendező ebbéli nyilatkozatát illetően. 

 

„Mr. Leonetti. Én egy Siket színésznő vagyok, aki egy siket szerepért kapott Oscar díjat. Ennek fényében továbbra is az az álláspontja, hogy az általam játszott film inspirálta Önt egy olyan film megalkotására, ahol halló színésznő játssza a siket szerepet? Tisztában van Ön azzal, hogy mennyit változott a hiteles szereplőválogatás az elmúlt 30 év alatt?”

 

Vagy talán csak elfelejtette, hogy SIKET szerepről van szó?

 

Fellázadt a Siket társadalom

 

Nemcsak a híres színészek, de a Siket társadalom több tagja - többek között a siket filmeket késztő Jules Dameron is -  nemtetszését fejezte ki a filmet és a nyilatkozatokat illetően.

 

A siketség tényleg félelmetes?

 

Érdekességként megjegyzendő, hogy a The Hollywood Reporter a cikket „A siketség extra félelmet nyújt” főcímmel publikálta. Témájukat illetően ugyanaz a kérdés vonatkozik a „The Silence”, a „Hang nélkül – A Quiet Place” és „A víz érintése – The Shape of Water” című horror/thriller filmekre is, melyek fő eleme, a félelem a siketséggel kapcsolódik össze. Ez vajon mit indít el az emberekben? Azt, hogy a siketség félelmetes? Vagy talán bízhatunk még abban, hogy a #DeafTalent jegyében majd készítenek egyszer vígjátékot is?