icon Vissza az összes cikkhez

ZENEHALLGATÁS OKOSAN? │ PHONAK SERENITY CHOICE

ZENEHALLGATÁS OKOSAN? │ PHONAK SERENITY CHOICE

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 02. 25.

Kiereszteni a gőzt. 

Ugyan számos formáját ismerem már a feszkó levezetésének, valahogy a zene, ami mindig is része volt az életemnek, ebben központi szerepet tölt be. Miután a családi elnyomásnak köszönhetően a szülői oldalról a Neoton, Dolly Roll, Hungária és Záray-Vámosi dallamok integrálódtak a vázszerkezetembe, a két bátyám irányából pedig az A-HA, Depeche Mode, The Cure és Mötley Crue rezgését voltam kénytelen-kelletlen elviselni a bruttó ötvenkét négyzetméteres panelban összezárva, azt szoktam mondani, hogy a saját zenei ízlésem kialakulásának esélye már fiatal koromban erősen konvergált a zéróhoz. Ezt az ősök a zeneiskolai képzésemmel próbálták meg kompenzálni, így amikor egy romantikus beszélgetés során felmerül a kérdés, hogy milyen a zenei ízlésem, csak pislogok, mint hal a szatyorban, és azt a választ adom, hogy nekem olyan nincs is.

De ahol az egyik oldalon elvesznek, ott ugye a másikon adnak, így szeretek én mindent: popzenét, rockot, romantikus dallamokat, hazai és külföldi slágereket, operát és francia sanzonokat, egy a lényeg, hogy jó hangosan szóljon és izzítsa a vérem.

MI A „JÓ” HANGERŐ?

Tudományos alapokra helyezve a választ, a hallás-barát hangerő mindenkinél más, ez egyénenként változó. Általánosságban véve viszont mondhatjuk, hogy a megfelelő hangerő az, ami még nem bántó a fülnek, viszont a külső zajokat is jól halljuk mellette. A hallássérülés kialakulásához viszont nemcsak a zaj mértéke, de az időtartam is nagyban hozzájárul, hiszen, ha csurig csavarjuk Fenyő Mikit az autópályán százharmincnál, egy sláger erejéig még nincs nagy baj, viszont, ha a teljes albumot ezen a hangerőn erőltetjük, az már visszafordíthatatlan problémákat okozhat. Ahogy az őszülő halántékú ex-rocker bátyám hozzáteszi: nem csak a hallásodban, Húgom. 

A HANGOS ZENE HALLÁSSÉRÜLÉST OKOZ?

Rövid távon nem, viszont, ha hosszú időn keresztül erőltetjük a zajos muzsikát, akkor simán. A fülünkben lévő apró szőrsejtecskék ugyanis, amik a hallást biztosítják, a nagy zajkitettségre megsérülhetnek, amely hallássérülést, kitettségtől függően akár teljes hallásvesztést, siketséget is eredményezhet. Ahogy mi magunk is különbözőek vagyunk, úgy a hallásunk sem egyforma, így a hangok és zajok személyenként más és más mértékben okozhatnak problémát. Amíg egyikünk érzékenyebb a hangokra, addig másikunk jobban bírja a túlzott zajt, de ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük hallásunk épségét, a rendszeres hallásszűrő vizsgálatok mellett a megelőzés is kiemelt fontossággal bír.

MI A TEENDŐ?

A sok rizsa után jöjjön a lényeg. 

Történt ugyanis, hogy a Phonak a csúcskategóriás hallókészülékek fejlesztése mellett egy amolyan „vissza, kettő, padlógázzal” megindult a prevenció irányába. A megelőzés fontosságát ugyan eddig is fókuszban tartották, most viszont, hogy a paradicsomi élményt nyújtó Paradise hallókészülékkel maximális élményt nyújtanak a hallássérüléssel élők számára, minden figyelmüket a megelőzésre fordították. A prevenció szent csillagát magasba tartva megalkották és Serenity Choice néven piacra dobták azt a hallásvédő termékcsaládot, ami nemcsak formai kialakításában, de szerkezetében is kiemelkedő, ráadásul a tervezés során arra is ügyeltek, hogy a termékcsalád tagjait a különböző zajforrásoknak megfelelően – munka, sport, zene, vadászat-lövészet, motorsport, valamint az alvás –alakítsák ki.

Nem meglepő, hogy a Phonak ebben a kategóriában is hozta az elvártat: a fejlesztő srácok, ha hallásvédelemről van szó, egyszerűen nem tudnak hibázni!

Phonak ● SERENITY CHOICE

ZENE

17 decibel. Ennyivel képes csökkenteni a kifejezetten zenekedvelők, koncert-fanok számára kifejlesztett, speciális háló- és membránszűrővel ellátott hallásvédő a muzsika hangjából fakadó zajszintet. Egy koncert átlagos zajszintjéről tudni kell, hogy általában meghaladja a biztonságos 85 dB-t, ami már maradandó halláskárosodást is okozhat. A fülzúgást elkerülendő, a Serenity Choise „ZENE” kialakításánál a legfőbb szempont az volt, hogy a zajokra reagáló, úgynevezett lineáris csillapítási válasszal az összes frekvencián megfelelő mértékben csökkenjen a hangerő, így ne torzuljon a zenei élmény, valamint hosszú távon – ebben az esetben akár nyolc órán keresztül – garantált legyen a biztonságos zajszint.

MILYEN ÉRZÉS?

Hát, mint minden újdonság, először kicsit furcsa, hogy füldugóval indulunk neki a zenehallgatásnak, viszont a kúp-szerű kialakítás és a felhasznált anyagok komfortérzete ezt gyorsan feledteti. A hagyományos, barkácsboltban kapható szivacsos füldugókkal szemben a Phonak Serenity Choice füldugók biztosítják a fül folyamatos szellőzését, így hosszú távon sincs az a víz alatti „Mit mond?” érzése az embernek, és bár a klubélet és a koncertek egy kicsit még váratnak magukra, jó szolgálatot tesz az otthoni random bulikák során is, amikor jön a zsigeri érzés, hogy ugyancsak fel kéne már csavarni azt a szőnyeget.

#life is on

ÉRDEKELNEK A PHONAK LEGTRENDIBB ÚJDONSÁGAI?

Ha érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallásvédelem-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszakértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT

A Phonak Serenity Choice termékeket keresd a kijelölt audiológiákon:

Acusticus Halláscentrum

Audissima Hallókészülék Szalon és Szakrendelő

Auris 2001 Bt.

Kaposfon Kft.

Life Balance Medical Center

Mega Halláscentrum

Pestor Halláscentrum