icon Vissza az összes cikkhez

MIT KÖVETTEK EL A SZTÁROK 2019-BEN?

MIT KÖVETTEK EL A SZTÁROK 2019-BEN?

Ellie Parfitt írása

Budapest

2020. 01. 27.

2019. meghatározó év volt a siket és hallássérüléssel élő közösség életében. A médiának hálásak vagyunk, hiszen akarva-akaratlan, temérdek lehetőséget biztosított arra, hogy a hallássérülést különböző formákban az emberek elé tárva, széleskörűen tudatosítsa. Kíváncsi vagy, mi minden történt 2019-ben a filmvilágban?

1. JAMEELA JAMIL

A színésznő és modell Jameela Jamil kijelentésére akár még fel is húzhattuk volna az orrunkat, amiért 2019-ben visszautasított egy neki szánt moziszerepet. A hírek szerint az történt ugyanis, hogy egy siket nőt kellett volna megformálnia, de ő elegánsan a háttérbe vonult és azt mondta, nem lenne fair, ha ezt a szerepet ő kapná, hiszen számos olyan remek siket színésznő van, aki nála sokkal hitelesebben alakítaná ezt a szerepet.

#köszönjükjameela

2. „TITÁNOK” II. ÉVAD

A siket YouTuber, modell és aktivista Chella Man új sorral bővítheti önéletrajzát, hiszen a DC Universe akció-kaland filmsorozatában, a „Titans” II. évadában kapott szerepet.

3. NETFLIX │ „SPECIAL”

A Netflix sorozata Ryan életét követi végig, aki amellett, hogy homosexuális, agyi bénulásban szenved. A sorozatban csupán egy epizód erejéig tűnik fel a siket színész, Andrew Daly egy vakrandi során. Habár a jelenet túl sok médiavisszhangot nem keltett, fontos, hogy az egyik szereplője hallássérült, és még ha a siketséget negatív fényben is hasonlította össze Ryan betegségével, úgymond „jobb fogyatékosságként” említve, mindenképpen rávilágít az egymás iránti elfogadás jelentőségére.

4. „FEKETE NYÁR”

A „Fekete nyár” szintén a napjainkban oly népszerű Netflixen futó sorozat, amolyan zombi-dráma, ahol a siket színész, Mustafa Alabssi játssza a főszerepet. Azzal, hogy részt vállal a sorozatban, nemcsak a hallássérülés tudatosításában vesz részt, de az amerikai jelnyelv gyönyörű világát is megismerteti kollégáival.

5. „THE SILENCE

Sokkolta a siket társadalmat a hír, amikor kiderült, hogy John Leonetti „The Silence” című filmjének siket női főszerepét a halló színésznő, Kiernan Shipka játssza. Bár a jelnyelv megtanulása a szerep részét képezte, mégis érthetetlen, hogy ebben az esetben miért nem kapott lehetőséget siket színésznő. Ahogy arról már a készülő film kapcsán korábban beszámoltunk, Marlee Matlin siket színésznő az alábbiakban fejezte ki felháborodását:

 

„Mr. Leonetti. Én egy Siket színésznő vagyok, aki egy siket szerepért kapott Oscar díjat. Ennek fényében továbbra is az az álláspontja, hogy az általam játszott film inspirálta Önt egy olyan film megalkotására, ahol halló színésznő játssza a siket szerepet? Tisztában van Ön azzal, hogy mennyit változott a hiteles szereplőválogatás az elmúlt 30 év alatt?”

A filmről bővebben itt: https://tisztahallas.hu/blog/ujabb-horror-film-fellazadt-a-siket-tarsadalom

6. „THE SOCIETY”

A szintén Netflixes tini-dráma siket karakterével beragyogja a képernyőket. A szerepet a siket színész, Sean Berdy kapta, aki azzal, hogy a legtöbb epizódban feltűnik, alapvetően a sztori alapját is képezi. Az amerikai jelnyelv itt központi szerepet játszik, ami olyan szépen illeszkedik bele a történetben, amiről talán minden filmkészítő társaság és média felület példát vehetne.

7. „CASUALTY”

A brit televízióban futó sorozatban a siket Gabriella Leon kapta Jade Lovall, a kórházi nővér főszerepét. A hallássérülés, mint ahogy a jelnyelv is, ebben a sorozatban is fókuszba került, a jelenet pedig, amikor a nővér egy szintén siket beteg és az orvos közti jelnyelv kommunikációt segíti, rámutat arra, hogy az egészségügy területén is milyen fontos szerepet tölt be a hallássérülés.

8. „TALES OF THE CITY”

A sorozat érdekessége, hogy a fogyatékosság elfogadásáért harcoló ügyvéd, Jay Ruderman is kiáll a film mellett azt hangoztatva, hogy a szórakoztatóiparnak több ehhez hasonló filmet kellene bemutatnia annak érdekében, hogy segítsen a látásmód megváltoztatásában és segítsen a társadalomnak a fogyatékosság elfogadásában.

9. „STRANGER THINGS” III. ÉVAD

A népszerű Netflix sci-fi horror sorozatban a fantasztikus siket színésznő, Millie Bobby Brown visszatért! Mi már alig várjuk, hogy ez a gyönyörű, egyben pszichokinetikus képességekkel rendelkező lány 2020-ban is megmentse a világot!

10. DE MIT NÉZÜNK MAJD 2020-BAN?

Ahogy a 2019-es év is telis-tele volt izgalommal, úgy a filmkészítők 2020-ra sem ígérnek mást: érdemes lesz befészkelni magunkat és bekészíteni egy hatalmas adag pattogatott kukoricát! Idén II. részével folytatódik Millicent Simmonds főszereplésével és a jelnyelv erősítésével a misztikus-horror „A Quiet Place”, drukkolhatunk a Walking Dead-sztár Lauren Ridloffnak, mint legújabb Marvel szuperhősnek a „The Eternals”-ban, gyönyörködhetünk a „Stranger Things” IV. évadában Millie Bobby Brown-ban, és ha mázlink van, elkapjuk a fantasztikus siket színésznőt, Millicent Simmondsot a „Close Up”-ban!

 

Folytatjuk….