Hírek, érdekességek

Phonak blog hétről hétreA tökéletes páros: hallókészülék & jelnyelv

Hiába a hallókészülék, legyen az akármilyen forradalmian új technológia, megesik, hogy félreértés történik a kommunikációnkban. A mondandó jelentősége könnyen elveszhet vagy zavaros lehet, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a hallókészülék viselése mellé megtanítjuk kislányunknak a jelnyelvet. 

3 hasznos repülős tipp hallássérült utazóknak

Ha előző cikkünkből már felvértezted magad, hogy milyen hasznos készülékekkel biztosítsd az olykor hosszú és unalmas repülőutakat, jöjjön néhány újabb tipp a fiatal Jamie-től, aki végtelenül szórakoztatóan mesél arról, hogy hallássérült utazókként hogyan tehetjük még kényelmesebbé a felhők feletti szárnyalást.

A jövőben jelnyelvet is használnak az Uber sofőrei!

Az Uber is csatlakozott a hallássérülés tudatosításának mozgalmához oly módon, hogy lehetőséget ad sofőrjeinek az amerikai jelnyelv elsajátítására.

Köszönőlevél egy hallókészülékhez

Amikor azon gondolkodtam, vajon mi mindenért is vagyok hálás eddigi életem során, úgy döntöttem, inkább arról írok, miért vagyok hálás a hallókészülékemnek. Így fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy írok egy köszönőlevelet a hallókészülékemhez.

A srác, aki hallássérülten is meghódítja a sípályákat

Robin Gillon sosem hagyta, hogy hallássérülése visszatartsa őt attól, hogy profi síelő legyen. A 24 éves fiú súlyos hallássérüléssel született, mégis megmászta a profi síeléshez vezető, buktatókkal teli hegyeket. Ma az Európa Kupa első 5, valamint az AFP World Pro Tour 50 legjobb síversenyzője között tartja őt számon a világ. De vajon hogyan lett a siket kissrácból profi szabadsíelő hallássérülten?

Ne hagyd otthon! 7 szuper Phonak kiegészítő utazáshoz!

Utazni jó! Sőt! Nem hogy jó, egyszerűen fantasztikus! Talán az egyik legszuperebb dolog, ami földi pályafutásunk alatt történhet velünk! Bejárni a világot, felfedezni különös tájakat, megismerni idegen kultúrákat hihetetlen dolog, ami hallássérültként, a vizuális élményekre hagyatkozva más látószögbe helyezi az élményeket, melyek így még intenzívebben hatnak ránk. 

Kicsoda valójában Chella Man, a siket aktivista?

El tudod képzelni, milyen egy siket transznemű, aki bízik az emberek nyitottságában? Ő Chella Man, akit első siket transznemű modellként nemrég szerződtetett a világhírű IMG modellügynökség. Chella ezzel nem kisebb sztárok, mint Gisele Bundchen, Amber Valletta és Hailey Baldwin kollégája lett. Mi pedig csak kérdőn nézünk egymásra, hogyan sikerült neki mindez.

"Deaf out loud" - halld a siketek szavát!

Azok, akik ismerik és tisztában vannak a siketek és hallássérüléssel élők helyzetével, pontosan tudják, hogy minden ember, minden család más és más. Ami az egyiknél működik, a másiknál lehet, hogy egyáltalán nem. De nagy általánosságban az embereknek fogalmuk sincs a hallássérültek életét illetően.

Már a Google is jelnyelv matricákat használ!

A Google nemrég bejelentette, hogy a Phonak-Hős Jessica Flores közreműködésével tervezett matricákkal megnyílt a lehetőség, hogy az amerikai jelnyelv segítségével kommunikáljunk a világhálón! 

Esküvői élmények hallókészülékkel - halld meg a boldogító igent!

Viseled a hallókészüléked egy esküvőn? A siketek és hallássérüléssel élők számára garmadával sorakoznak a különböző, hangosabbnál hangosabb társadalmi események, amelyek amellett, hogy tele vannak zenével, információval, beszélgetésekkel és megannyi élménnyel, a megfelelő hallókészülék híján kihívást jelenthetnek. De miért is ne viselnénk, ha már a technológiai újítások mindezt könnyen elérhetővé teszik számunkra? A Phonak-Hős, Jamie nemrég indított YouTube video blogjában elmeséli, milyen egy esküvő siketen, hallókészülékkel.

A siket akcentus ciki?

„Honnan származol?” Tipikus kérdés, amit siketként rendszeresen megkapok. Az emberek érdeklődve néznek rám, miközben azon morfondíroznak, vajon honnan van ez a különleges kiejtésem és intonációm. Én pedig azon, hogy megint lebuktam. Az akcentusomból rájöttek, hogy siket vagyok. 

Hallássérült szárnyalás? Tippek, hogyan utazz repülőn!

Repülővel történő utazás során gyakran felmerül a kérdés, vajon melyik a legjobb megoldás egy enyhén hallássérült utazó számára, hogy a több órás ücsörgés során zenét hallgatva vagy filmet nézve szórakoztassa magát. Akár felnőttként, akár gyerekként szárnyalunk, nézzük, melyek azok a hasznos dolgok, melyeket érdemes az út során figyelembe vennünk.

#DeafTalent - A siket lány besétált a "Walking Dead"-be!

Felismerve a hallássérülés tudatosításának fontosságát, a filmipar egyre nagyobb hangsúlyt fektet a siket és hallássérüléssel élők mindennapjaira. Így esett, hogy a „Children of a Lesser God – Egy kisebb isten gyermekei” című alkotásból már jól ismert siket színésznő, Lauren Ridloff is szerepet kapott a „The Walking Dead” hamarosan induló, kilencedik évadában!

A hallássérülés 8 különös története - új film a mozikban!

Hogy mit jelent hallásvesztéssel élni? Az argentin filmes, Charo Mato legújabb, „Eight stories about hearing loss” című filmjével felnyitja a szemünket – és a fülünket, nyolc különböző történeten keresztül mutatva meg, milyen a siketek és hallássérüléssel küzdők élete. Azoké, akik Matohoz hasonlóan egész életükben harcoltak az előítéletekkel, az ismeretlentől való félelemmel, a szokatlannal, az új dolgokkal és a különbözőséggel.

8 hallássérült Insta profil, amit érdemes követned

Az Instagram ma már vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb közösségi platform, ami lássuk be, hogy a hallássérült közösség tehetségének, tudásának, kulturális gazdagságának bemutatására is az egyik legtökéletesebb eszköz. 

Hallássérült tini tanácsadók a Phonak csapatában

A Phonak nyolc tinédzsert választott tanácsadói csapatába, hogy megosszák a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos ötleteiket, valamint hogy a maguk módján még szélesebb körben hirdessék a siket-tudatosságot, és a fiatalok körében eltöröljék a hallássérüléssel kapcsolatos stigmákat. 

Phonak CROS II - A hallható különbség

Dominic Ehnisz 13 éves és féloldali hallásvesztéssel küzd. Hogy hogyan jutottak el a tökéletes hallásig, amit a Phonak CROS II nyújt neki? Édesanyja, Danielle Hurst-Ehnisz elmeséli.

Hogyan lettem audiológus siketként?

Az audiológusom és a családom motivált, hogy erre az útra lépjek hallássérültként, ami valójában nem is állt messze tőlem. Mindig is természetesnek gondoltam, hogy az audiológus szakmát választva segítsek a hozzám hasonló, hallássérült embereken.

Hallássérült lányból sikeres nővér

Azt mondják, a nővér szakma egyfajta művészet, ahol a karrierrel találkozik a szenvedély. De vajon ez tényleg így van? A nővérség számomra azt jelenti, hogy segítsünk másokat az egyik legkiszolgáltatottabb helyzetükben. Furcsa ezt mondani hallássérültként, de még ha megkérdőjelezhetetlenül mindig is nővér akartam lenni, ez az út segített abban, hogy felismerjem és szembenézzek legfőbb gyengeségemmel, a hallássérüléssel.

Újabb horror film? Fellázadt a siket társadalom!

Kisebbfajta bomba robbant a Twitteren nemrégiben, amikor a Siket közösség reflektált a népszerű amerikai média magazin, a The Hollywood Reporter (THR) oldalán megjelent legújabb horror film nyilatkozatai kapcsán. A zúgolódást John Leonetti legújabb, a „The Silence” című filmje váltotta ki, melynek debütálása ez év decemberében várható.

Segíts citrommal a hallássérült gyermekeken!

Amikor Carly Waters a maga összesen nyolc évével rádöbbent arra, hogy saját családját is beleértve milyen sokan szenvednek a hallókészülék hiánya és annak költsége miatt, úgy érezte, tennie kell valamit. Tenni azért, hogy változtasson a szomorú valóságon. Hogy mivel? Hát citrommal!

Fáradt a gyerek? A Roger segít!

Sosem gondoltam volna, hogy a hallás ennyire fárasztó. Mint ahogy arra a pillanatra sem emlékszem, amikor ráébredtem, hogy ez mennyire kimerítő hallássérült gyermekeim számára. Csupán egy dologra emlékszem ezzel kapcsolatban, a hálára, amit a Roger-rendszer kapcsán éreztem, mégpedig azt, hogy végre nem vagyunk egyedül. 

Szeptember a hallássérülés tudatosításának hónapja!

Újra itt az idő! Hogy mihez? Azoknak, akik még nem tudják, elmondjuk! Szeptember a Hallássérülés Nemzetközi Tudatosításának Hónapja, és mint ilyen, rengeteg lehetőséget ad arra, hogy hallassuk a hangunkat, és megismertethessük környezetünkkel a hallássérüléssel élők mindennapjait.

Hello bébi! Itt a mama beszél!

A kicsi Alex bébi, ahogy meghallotta Phonak Sky hallókészülékével édesanyja hangját, a szeme felcsillant és boldogan mosolyogni kezdett. Az öt hónapos csöppség egy liverpooli kórházban közepes kétoldali, idegi hallásvesztéssel jött a világra, amit már az újszülötti hallásvizsgálaton két alkalommal is diagnosztizáltak.

Titkos jelek a sportban - győzd le magad!

A sport meghatározó szerepet tölt be napjainkban, akár műveljük, akár csak a tévében nézzük, vagy a lelátókon a kedvenc csapatunknak szurkolunk. A kommunikáció szerves része a sportnak, akár magánszámban, akár csapatjátékban mérjük meg képességeinket, ami igazi kihívást jelent nekünk, siket és hallássérüléssel élő sportolóknak. Még akkor is, ha a látásunkkal alapvetően nincs probléma. A titkos jelek viszont segítenek.

Fejleszd jelnyelv tudásod az Instagramon!

Habár minden ország saját jelnyelvet használ, egyes jelek hasonlóak lehetnek. Ha a magyar siket és hallássérüléssel élő társadalom tagjaiként a két amerikai édesanya, Meagan Ackerman és Lana Wilson kezdeményezése alapján, a magyar jelnyelvet nem is tudjuk elsajátítani, arra mindenképpen klassz lehetőség az új közösségi projekt, hogy az Instagramon szörfözve bővítsük meglévő nyelvi tudásunkat, vagy csak belekóstoljunk az amerikai jelnyelv különlegességeibe.

Kettős küzdelem: amerikai futball vs. hallássérülés

Ryan Kerrigan, az NFL védőjátékosa nem mindig hallotta a pályán, mit mondanak neki csapattársai. Főleg akkor nem, amikor a bal oldalán beszéltek. A 29 éves Washington Redskins játékos most látta elérkezettnek az időt, hogy beszéljen hallásvesztéséről, és elmondja, mit okoz számára a gyerekkorában diagnosztizált, egyoldali hallássérülés. 

Hallássérültként dolgozni? A munkaerőpiac kihívásai

Ahhoz, hogy dolgozzunk, valóban szükség van a hallásunkra? Alapvetően azt gondoljuk, hogy igen, ez elengedhetetlen, de a mára megváltozott társadalmi helyzetekben, szociális érintkezéseink során, amikor már emaileket írunk és az interneten keresztül kommunikálunk, tényleg annyira szükségszerű munkánkhoz a hallás? És ha igen, úgy vajon hogyan dolgozzunk a jelenlegi munkaerőpiacon hallássérültként?

A hírek hallássérült szerelmese

Nem kell ahhoz nagy dolognak történnie, hogy az ember elveszítse a hallását. Olykor elég, ha megfázik, ami ráhúzódva a fülekre problémát okoz a hallójáratokban. Így történt ez Lewis Vaughan Jones-szal is, a BBC népszerű hírolvasójával is, akinek a kórházi vizsgálatokat követően bal fülében hallásvesztést diagnosztizáltak. A helyzet a híradós munkásságát tekintve több mint kellemetlen, ő mégis felvállalva állapotát elmesélte a világ BBC nézőinek, hogyan lett hallássérült, és pozitív hozzáállásával, új hallókészülékének segítségével miként küzd hónapok óta a mindennapokkal és a hírek felolvasásával. 

Hallókészüléket hord a kicsi? Mi ebben a furcsa?

Kevesebb, mint egy órája viselte Raina, a kislányom újonnan kapott hallókészülékét, amikor megérkezett elsőként a kérdés: „Mi az ott a fülében?”

Az örök kérdés: aludhatok hallókészülékkel?

Számos kérdés merül fel a hallókészülék viselésével kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb ezek közül az, hogy vajon aludhatunk-e hallókészülékkel, viselhetjük-e azt pihenés közben, hiszen akár utazás során, akár egy baráti összealvásnál biztonságot jelenthet számunkra. De vajon okozhat-e problémát a fülben, vagy sérülést a hallókészülékben, ha éjszakára ahelyett, hogy szárítódobozba tennénk, fülünkben hagyjuk a készüléket?

Törd le a stigmákat! Játékkal, amilyen én vagyok!

Ahogy Rebecca Atkinson, a Toy Like Me alapítója elnézegette a gyerekeit, arra ébred rá, hogy egyetlen olyan játék sincs, ami hűen mutatná be a fogyatékossággal élő embereket. Felismerve ezt a hiányosságot Rebecca változatni akart ezen, mégpedig olyan gyermekjátékok megalkotásával, amelyek hétköznapi módon mutatják be a fogyatékossággal élő embereket és különleges helyzetüket. Játékkal, amilyen ő maga is.

Lásd, amit nem hallasz! Szövegelj a Speaksee-vel!

Lássuk be. Függetlenül attól, hogy siketként vagy hallássérültként milyen közegben beszélgetünk vagy mennyire figyel oda ránk a környezetünk, egyszerűen lehetetlen mindent pontosan megérteni. A SpeakSee viszont azt reméli, hogy legújabb kütyüjével mindez hamarosan megváltozik. 

Siketbarát Starbucks? Hamarosan megnyílik!

A Starbucks hamarosan megnyitja első jelelő kávézóját a siket és hallássérüléssel élők számára Amerikában, Washington D.C.-ben. A világszerte ismert kávéház-lánc idén október 6-án nyitja meg legújabb üzletét az Egyesült Államok legnépszerűbb siket egyeteme, a Gallaudet University vonzáskörzetében.

 

 

9 tipp, hogyan kempingezz hallókészülékkel okosan!

Egyedül lenni a vadonban különösen félelmetes lehet annak, aki hallássérüléssel küzd. Az emberek sok esetben támaszkodnak hallásukra azért, hogy képesek legyenek megvédeni magukat. Letörő ágak, közeledő léptek, a vadon hangjai sokszor figyelmeztető jelek, hogy védekezni kell. De vajon mi történik akkor, ha hiányzik a hallás képessége?

Hallásvesztés és depresszió? Le vele!

A depresszió elég kemény téma. Egyrészt mert eléggé személyes, másrészt mert fontos, hogy akik hozzám hasonlóan hallássérüléssel küzdenek, felismerjék annak jeleit. Nekem a depresszió olyan, mint az ádáz fenevad a Harry Potterben. Ott leselkedik a sötétben, és bár csak a perifériában tűnik fel olykor, pontosan tudod, hogy ott van, de amikor szembe néznél vele, settenkedve odébb áll.

Törj ki a skatulyából!

Az egyik dolog, amit hajlamosak vagyunk megtenni azért, hogy értelmezni tudjuk a körülöttünk lévő világot az az, hogy mindent és mindenkit kategorizálunk és beskatulyázunk.

7 ok miért jó hallássérülten utazni

Az elmúlt hónapok utazásai során rájöttem, hogy hallássérültként járni a világot nem is olyan rossz dolog. Egy sor olyan előnyét fedeztem fel, amire korábban sosem gondoltam, most viszont, hogy összeszedve minden bátorságomat a világ megismerése mellett döntöttem, nemcsak a komfortzónámat hagytam magam mögött, de rengeteg új és hasznos tapasztalattal is gazdagodtam.

 

5 jel, hogy a hallókészülékünk megérett a cserére

Ragaszkodunk a tárgyainkhoz. Gyűjtjük a cipőket, táskákat, az elegáns nyakkendőket. Ha bevált egy ruhadarab, egy nyaklánc vagy egy óra, akkor azt képesek vagyunk hosszú éveken át viselni, és ha eljött a búcsú ideje, szomorú szívvel krokodilkönnyeket ejteni. A hallókészülékünk – bár funkcióját tekintve nem hasonlíthatjuk a divatcikkekhez – szintén képes hozzánk nőni, hiszen túl azon, hogy divatosak és színben, méretben az aktuális trendeknek megfelelő, alapvetően létfontosságú eszköz, amely nélkül hallássérültként nem élhetünk. De mégis, melyek azok a jelek, amelyek mind arra utalnak, hogy kedvenc hallókészülékünk megérett a cserére?