Hírek, érdekességek

Phonak blog hétről hétreNEM FIGYEL A GYEREK A SULIBAN? ELŐ A ROGER FOCUS-SZAL!

A gyerekekre sokszor ráhúzzák a „rosszcsont” jelzőt, ha az iskolában figyelmük rendre elkalandozik, vagy magatartásbeli problémákkal küzdve folyamatosan randalíroznak. Természetesen számos oka lehet annak, hogy a kicsik mással foglalkoznak az órán, mint amivel kéne, az viszont, hogy a nebulónak talán a hallásával lehet probléma, csak kevés szülőnek vagy tanárnak jut eszébe. Az, hogy szemünk fényének nehézséget jelent odafigyelni a tanárra, hosszú távon megbosszulhatja magát, azonban egy egyszerű, gyors és teljesen fájdalommentes hallásvizsgálattal rövidre lehet zárni a kérdéskört.

A NAGY MASZK-DILEMMA

Előírták, hordani kell, nincs mese. Hogy a COVID-19 vírusjárványra hivatkozva kötelezővé tett maszk-viselés mennyiben segíti egészségünk megőrzését, azt mindenki döntse el maga. Az viszont tény, hogy az arcunk nagy részét eltakaró maszkok a siket és hallássérüléssel élők amúgy sem egyszerű kommunikációs helyzetét igencsak megnehezíti. Az ember leleményes, az élet – vírus ide vagy oda -, folyik szépen tovább kurta-furcsa medrében, így arra is találtunk megoldásokat, hogyan cselezhetjük ki az elmúlt hónapokban mumusként emlegetett arcmaszk okozta kommunikáció nehézségeit, vicces vagy éppen bosszantó félreértéseit.

STÍLUSOS HALLÁS ÉJFEKETÉBEN • MEGÉRKEZETT A PHONAK VIRTO MARVEL BLACK

Még mindig ott vagyunk leakadva, hogy ha a különböző, szabadkezes lehetőségeket biztosító, fülbe helyezhető technológiai furmánykodásokból, mint például az Apple AirPodsból tonnaszámra történik az értékesítés - a hírek szerint 2019-ben 60 millió darab találta meg boldog kis gazdáját -, akkor vajon miért óckodnak oly sokan még mindig a hallójárati vagy fül mögötti hallókészülékektől? Vajon mi az, amitől az egyikért kortól, nemtől függetlenül ölre mennek a hangélményre vágyók, a másikról pedig  hallani sem akarnak? Egy biztos, a Phonak legújabb, Virto Marvel Black névre keresztelt éjfekete hallójárati készülék-csodájáról senki nem fogja megmondani, hogy az vajon egy fülhallgató, vagy egy hallókészülék. A Virto Marvel BLACK az első egyedileg hallójáratra készített, közvetlen kapcsolódásra képes hallókészülék, amely olyan, akár egy fülhallgató. A Virto Marvel BLCAK-ben a Marvel technológia összes előnye találkozik egy modern fülhallgató stílusával. Gyönyörű és emellett végtelenül menő is!

TÁVOL, MÉGIS KÖZEL A SEGÍTSÉG │ HALLÓKÉSZÜLÉK BEÁLLÍTÁS VIDEÓN!

Fura év ez a 2020, itt aztán most tényleg megtörténhet minden! Amellett viszont, hogy kezdünk hozzászokni a szinte naponta történő változásokhoz, kialakult bennünk egyfajta kíváncsiság is, hogy vajon ki mivel rukkol majd elő megint? Az elmúlt időszak pozitívuma, hogy mind a szolgáltatók, mind a gyártók kicsit összekapták magukat, és ha félve is, de olyan új utakra léptek reszkető lábakkal, amelyekre felhasználói szinten – a hazai viszonylatokat tekintve – nagyjából 20 év múlva számítottunk. Nincs ez másként a hallókészülékek piacán sem, hiszen felismerve a helyzet súlyosságát a Phonak fejlesztői olyan megoldásokat dolgoztak ki, amivel megkönnyítik a hallássérültek életét még ezekben a nehéz időszakokban is. 

KARAN-TÉMA │ 10 TIPP, HOGYAN ÜSD EL AZ IDŐT HALLÓKÉSZÜLÉKED TISZTÍTÁSÁVAL

Tök jó ez a karantén! Végre teljesült a dolgozók álma: reggel lehet nyugodtan kávézni és újságot olvasni, mert nem kell tömött buszokon munkába menni! Vagy mégsem annyira jó móka ez? Amíg kiderül, hogy ki mennyire élvezi az otthonlét örömeit és fedezi fel a négy fal közti, eddig kiaknázatlan lehetőségeket, hallássérültként a hallókészülékünkről sem illik megfeledkezni. Így, hogy ránk szakadt az időbank, úgy adjuk a tippeket, hogy azok értékkel és hasznossággal töltsék meg a karanténban lassan múló másodperceket.

BEVÁSÁRLÁS FALON INNEN, FALON TÚL

Sok mindenre megtanított bennünket ez az új helyzet. Amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan próbáltunk idomulni hozzá, mindenki a maga módján. Miután örökké semmi sem tart, bízunk benne, hogy rövid idő alatt túl leszünk majd rajta, és megtartva a jó dolgokat, a tanult, megélt pozitívumokat, mielőbb visszatérhetünk a mátrixba. Még ha a korlátozások enyhülnek is, az idősek számára sajnos továbbra sem felhőtlen a helyzet, amit a hallássérülés még tovább nehezíthet. Azonban számos olyan kiegészítő készüléket tudunk ajánlani, amivel komfortosabbá tehetjük a hétköznapokat a karantén-szabályok betartása mellett.

3 GYORS ÉTEL 2 VIDEÓKONFERENCIA KÖZBEN

A home office-ról eddig alkotott képünk a koronavírus-járványnak köszönhetően most egész biztosan kicsit átértékelődött. Bár kétségtelen, hogy végre nem kell reggel korán kelni és a BKV tömegrendezvényén test-test elleni küzdelmet vívni, de az otthoni munkavégzés során is repül az idő, mint egy vörösen izzó tűzgolyó és a nap "végén" máris a második műszakban találjuk magunkat, a szorzótáblát magyarázva. A két műszak között pedig talán mondanom sem kell, hogy a séf címet is megnyertük. Hogy a harmadik hét után ne a zártosztályon kössünk ki, hoztunk néhány gyorsan elkészíthető ételt, amit két videókonferencia között is könnyen összedobhatsz.

KARAN-TÉMA │ KARANTÉN-SULI KICSIKNEK? MEGY EZ!

Pontosan emlékszünk arra az időszakra, amikor gyerekként nem vágytunk másra, csak hogy végre ne kelljen menni iskolába! Nyaltuk a krétát, mert ha a mesében lázat okozott, nekünk miért ne -, köszörültük a torkunkat, hogy hétfő reggel átverjük vele az ősöket, és bevetettük az összes, Oscar-díjra érdemes mutatványunkat, csak hogy otthon maradhassunk az iskolapad helyett. 

KARAN-TÉMA │ HOME OFFICE-BAN A MARVELLEL

Most, hogy a koronavírus járvány mindenkit az ONLINE térbe kényszerített, sorra érkeznek az okos megoldások, hogyan lehet átvészelni home office-ban ezt az időszakot. Miután a jelenlegi vírushelyzet miatt az emberek zömét az otthoni munkavégzésre kötelezték, az egyik szemünk sír, a másik viszont nevet. Nevet, hiszen alapvetően pozitívan gondolkodunk és bízunk abban, hogy néhány hét múlva ez az egész csak egy meghatározó bejegyzés marad életünk csillámpónis emlékkönyvében, és örülünk annak is, hogy ha már így hozta az élet, a Phonak Marvelnek köszönhetően hallássérültként is hatékony munkavégzéssel – és időtöltéssel - hidalhatjuk át az előttünk álló, házi karanténban töltött heteket.  

HOGYAN PARTIZZ OKOSAN, HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

Romantikus elképzeléseim között szerepelt, hogy majd, amikor végre én is fősulis leszek és beindul a party-élet, úgy fogom azt tolni hallássérülten, hogy majd még magamtól is megijedek. Elképzeltem a helyet: biztos jó tágas lesz és kényelmes, bőven lesz hely a pultnál és a tánctéren, aztán amikor odakerültem, csak bámultam a fejemből kifelé, mert kész csatatér volt, amibe belecsöppentem. A partvonalon állva – mert a küszöbnél beljebb nem is nagyon jutottam - nyomtam egy újratervezést a hallássérült party-navigációmban.

ÖTLETEK, HA BEFUCCSOL A HALLÓKÉSZÜLÉKED

Imádott hallókészülékünk érzékeny kis kütyü, ezért fontos, hogy törődjünk vele és megfelelő ápolásban, rendszeres karbantartásban részesítsük. Amikor hirtelen beüt a krach, érthető, hogy először kétségbeesünk, de van pár tippem arra, amit a hallókészülék újraélesztéséhez random módon bevethetünk.

MESE A HALLÁSSÉRÜLT VADÁSZRÓL

A vadászatot lehet kedvelni vagy sem, két dolog bizonyos. Az egyik, hogy az erdő és a vadállomány fenntartásának ősidők óta végzett feladata, a másik pedig, ha ízig-vérig vadász az ember fia-lánya, a vadászidény puskaropogása az igazi élmény számára. A hivatásos vadászoknak fontos, hogy ahogy fegyvereikre, úgy saját egészségükre is figyelmet fordítsanak. A súlyos decibelek által okozott hallásvesztés mára viszont olyannyira általánossá vált, hogy már a „lövész-fül” szakkifejezést is alkalmazzák a témában, amelynek tünetei a fülfájdalom, a fülzúgás és a folyamatos halláscsökkenés. De vajon hogyan élvezheti az elhivatott vadász a szezont anélkül, hogy ezt hallása bánná?

HALLÁSSÉRÜLT EMOJIK? AZ APPLE MEGCSINÁLTA!

Olyan régen vártunk már, hogy a csetelés közben temérdek érzéseinket, hangulatainkat kifejező figurák – eredeti nevükön emojik – között végre elfoglalják jól megérdemelt helyüket a hallássérüléssel kapcsolatos cuki kis ikonok is! 2019 októberében végre erre is sor kerülhetett: az Apple fejlesztésében megjelentek a különböző fogyatékosságokat ábrázoló emojik, fókuszba helyezve az érzékenyítést! Az új hangulatjelek között megtalálható a kerekesszék, a bot és a művégtag is, felhívva a figyelmet arra, hogy bárkit érhet betegség vagy baleset, születési rendellenesség, az ember attól még ember, és feladatunk, hogy ezekkel az élethelyzetekkel a hétköznapi eszközökön keresztül is megismertessük embertársainkat!

ELTON, A ZSENI!

Elton John azt akarta, hogy a búcsúkoncertjén mindenki, értsd MINDENKI, halló és hallássérült rajongója ott legyen és egyként élhessék át azt a parádés műsort, amit a zenefenomén a színpadon néhány óra leforgása alatt zseniális művészi tehetségével művel.

Ennek érdekében egy applikációt fejlesztetett. 

Tette ezt azért, hogy a hallássérült rajongók is élvezzék a parádét.

10 HIHETETLEN SZTORI, AMI MEGHATÁROZTA 2019-ET!

Hihetetlen, milyen gyorsan eltelt a 2019-es év! Csak kapkodtuk a fejünket, hiszen hol egy hollywoodi film szereplőjeként, hol a hallássérülés tudatosításának élharcosaként jelent meg a médiában egy-egy siket vagy hallássérüléssel élő, nagyszerű személyiség! 2019 tele volt klassz pillanatokkal, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hallássérüléssel élők nehézségeikkel szemben csodálatos emberek! Dobd el a tollat és tarts velünk pár percre, hogy együtt fussunk végig a 2019-es év legmeghatározóbb eseményein!

5 TIPP A SIKET-BARÁT ÉTTERMEKÉRT

Futótűzként terjedt egy vírus-videó a siket és hallássérüléssel élők közösségében (https://www.instagram.com/p/B2SqWO9Fxqy/?utm_source=ig_embed), amikor egy gyorsétterem diszpécsere gúnyos szavakkal illette a hallássérült vendéget, majd megtagadta a rendelést. Hihetetlen, hogy a 21. században ilyen még előfordulhat, egyben felmerül a kérdés, vajon milyen lépéseket kellene tenni egy étterem üzemeltetőjének ahhoz, hogy siket-baráttá tegye vendéglátóhelyét? Ha magától esetleg nem jut eszébe, mi szívesen adunk hozzá néhány tippet.

MIT KÖVETTEK EL A SZTÁROK 2019-BEN?

2019. meghatározó év volt a siket és hallássérüléssel élő közösség életében. A médiának hálásak vagyunk, hiszen akarva-akaratlan, temérdek lehetőséget biztosított arra, hogy a hallássérülést különböző formákban az emberek elé tárva, széleskörűen tudatosítsa. Kíváncsi vagy, mi minden történt 2019-ben a filmvilágban?

Hyperacusis, hallás a nyúlon túl

 

A közelmúltban számos fórumon találkoztam a „túlhallás” fogalmával. Mivel sokan, sokféleképpen értelmezik, hogy mi is található a halláson túl, ezért bátorkodtam utánanézni annak, hogy mit is mond a szakirodalom ebben a témakörben. Tettem ezt azért is, mert az egyik termékünket a ”túlhallás” terápiás eszközeként ajánlják, amely elgondolkodtató annál is inkább, mert egy jel-zaj viszonyt növelő eszköz már a nyúlon túlon is túl van! (1)