Hírek, érdekességek

Phonak blog hétről hétreOnline meeting? 5 tipp, hogyan vedd az akadályt hallássérülten!

A távoli munkavégzés magával vonja a különböző kommunikációs eszközök használatát, és bár a kényelemnek ára van, a többség boldogan vállalja a telefonos vagy a virtuális megbeszélést, vagy a főnökkel egy online kávézást. Hallássérültként viszont az online megbeszélések okozhatnak problémát.

Az élet 16 évesen, hallássérülten

Kíváncsiak voltunk, hogy a 16 éves Natalie „cookie bite” hallássérülésével hogyan éli mindennapjait! Fogtuk hát magunkat, és egy napra csatlakoztunk hozzá, hogy lássuk, mit is szeretnek valójában a tinédzser lányok csinálni hallássérült hétköznapjaikon.

A gyerekek hallása zenével fejleszthető!

„A zene, akár az álom. Valami, amit sosem hallhatok.” – mondta Ludwig van Beethoven, korának egyik legnagyobb és legmeghatározóbb zeneszerzője, aki 25 éves korában érezte elsőként a siketség jeleit, amelyek idővel súlyosbodtak. Beethoven amellett, hogy súlyos hallássérüléssel és fülzúgással küzdött, a zenében talált megnyugvást. Hogyan történhetett mindez? Ez az, amit mind a legújabb kutatások, mind pedig sok hallássérüléssel élő is igazol, vagyis, hogy a zene fontos szerepet tölt be a beszéd fejlesztésében, és a zenével történő képzés nagymértékben befolyásolja a siket gyermekek előremenetelét.

A tinik senkit sem kímélnek! Teszt alatt a Phonak Roger!

Suli, edzőterem, menza és kávézó? Egy hallásérült diáknak egytől-egyig mind kész katasztrófa! Nem véletlen hát, hogy a Phonak Roger rendszer tagjait bevetettük, hogy teszt alá vonják őket a hallássérült diákok. Hogy mit gondolnak az FM-rendszerrel működő, hallást segítő Phonak Roger eszközökről? Annyi biztos, hogy nem féltek elmondani!

Ébredj! De hogyan? A hallássérült utazás legnyűgösebb pontjai

Baromi sokat utaztam a nyáron. Jöttem-mentem a világban. Ellátogattam Ohioba, megnéztem a Nagy Almát, végigsétáltam Kalifornián és kipróbáltam a táborvezetői posztot Arizónában. Az utazások amellett, hogy telis-tele voltak kalanddal, önállóságra is tanítottak, hiszen zömében egymagam voltam, így az ébredést is, ami hallássérüléssel élőként több, mint kegyetlen volt, magam kellett, hogy megoldjam.

Utazás hallássérüléssel? Válassz okosan légitársaságot!

A légitársaságok manapság kapnak hideget-meleget. Szó se róla, a turizmus fejlődésével felhígult a szolgáltatások minősége, ami hallássérüléssel élőként még nagyobb kihívást jelent a repülős utazások során. Arra, hogy mivel érdemes felkészülni a repülős utazásra, írtunk már korábban. Most viszont azt vesszük górcső alá, milyen újdonságokkal rukkoltak elő bizonyos légitársaságok annak érdekében, hogy hallássérüléssel is élvezet legyen a repülővel történő utazás.

Ha nem tudod elmondani mit jelent a hallássérülés, játsszatok!

Nyilván könnyű azt mondani egy kívülállónak, hogy „Persze, simán el tudom képzelni, hogy milyen lehet hallássérülten élni.”, pedig nem tudja. Honnan is tudhatná, hiszen sosem kellett megküzdenie a mindennapok kihívásaival, azok katonás rendben sorakozó félreértéseivel, zörejeivel, csendességével. Egyedül viszont a fene se akar maradni! A barátainkra, családtagjainkra szükségünk van, na meg aztán ott vannak az új ismerősök is, akiknek valahogy csak el kéne mondani, valamilyen fondorlattal be kellene mutatni, hogy mit és hogyan is hallunk mi.

Látod, amit hallasz? Olvasható hangoskönyv az amazontól!

Míg a Netflix, a YouTube és a televízió fejlesztette a feliratozást, tudatosítva ezzel a hallássérüléssel élők támogatásának szükségességét, a média egyik formája, a HANGOSKÖNYVEK, ezidáig érintetlenül maradt a kérdésben. Egészen mostanáig.

Bűvös 6-os az új hallókészülékedhez

Hallókészüléket nem azért választunk, mert valahol éppen akció van, és bespejzolnánk belőle egy fél tucatot, mint négynapos ünnep előtt a konzervből, akár több évre előre. Hallókészüléket akkor választunk, ha valamilyen probléma, vagy a rendszeres szűrés okán ellátogatunk az audiológus szakorvoshoz, és az átfogó hallásvizsgálat során úgy ítéli meg, hogy halláscsökkenésünk mértékének megfelelően érdemes lenne hallókészüléket hordanunk.

Mutatom, milyen hangos egy napom

Miután egy hirtelen kialakuló egyoldali hallássérülést következtében a bal fülemre teljesen elvesztettem a hallásom, majd egy otosclerosis kapcsán a jobb fülem is súlyosan sérült, a tűzjelző és a mentőautó visításán túl hirtelen semmit sem hallottam. A Phonak CROS rendszerének köszönhetően „tértem vissza”, és nyertem vissza újra a világ hangjait, majd azon kezdtem el gondolkodni, vajon milyen is egy tipikus, átlagos nap zaj-szempontból. Elkezdtem számolgatni és összeírni, hogy egy sima hétköznap során milyen zajártalmak érnek, és feltettem magamnak a kérdést: vajon ezektől tényleg meg is süketülhet az ember?

Az Apple Watch mostantól a hallást is támogatja!

A hétköznapok forgatagában hajlamosak vagyunk megfeledkezni hallásunk védelméről. Az Apple Watch fejlesztői pontosan ezért úgy gondolják, hogy egészséges almaként kiemelkednek a tömegből és a népszerű Apple Watch-ot olyan zajfigyelő alkalmazással turbózzák fel, ami az órába épített mikrofon segítségével figyeli a zajszintet és figyelmezteti az óra használóját, ha az már veszélyezteti a hallást.

Edzés hallássérülten is? Fuss neki!

Ismerős az a helyzet, amikor a nyári szezon után mindig megfogadjuk, hogy ősztől egészségesebben élünk, nincs több lángos és fagyi, hogy többet mozgunk, és igen, amint beköszönt a hűvösebb idő, az lesz az első dolgunk, hogy megvesszük a régóta tervezett fitness bérletet. A szent elhatározás és vasakarat, ha néhány hasznos tanáccsal is párosul, akkor biztos lehetsz benne, hogy a testmozgásba fektetett idő, erő és energia hallássérültként is megtérül!

JELEVEN TÁBOR – avagy a játék közös nyelvet is teremt

Ha a gyerekkorom táborozásairól kéne mesélnem, felemás érzésekkel teli emlékek jönnének elő. Abban az időben már fokozatosan romlott a hallásom, kimaradtak hangok, félreértettem egyes dolgokat, a néptánctáborokban pedig a dalszöveg-tanulásokkal voltam gondban. Mégsem szóltam sohasem, hogy figyeljenek Rám jobban, nem meséltem el fűnek-fának, hogy nagyothallással küszködöm – és bár nyilván sokan észrevették rajtam, hogy „valami nem stimmel”, csak a legjobb barátnőimet avattam be a (nem)hallásom részleteibe. Sokszor kimaradtam a közösségi életből, csendes szemlélőként ilyenkor arra próbáltam rájönni, mi lehet az aktuális téma. 

Hallássérült gamer vagy? Védd magad!

Még ha teljes biztonságban is érzed magad a turbó titán gamer székedben, hallássérültként számos támadásnak teheted ki magad, ha nem állítod fel időben a saját játékszabályaidat. Az online tér sajnos tökéletesen alkalmas terep ahhoz, hogy a szereplők arc nélkül, álnéven bántsák egymást, végérvényesen sebet ejtve a biztonságosnak hitt védelmi pajzson át.

3 tipp, hogyan partizz hallássérültként

Mikor tinik voltunk és nyáron lent a téren evett bennünket napestig a fene, volt egy srác. Magas volt, vékony, akár egy kihegyezett grafitceruza, és nem rendelkezett a görög istenek szépségével sem. Volt viszont valamije, méghozzá az önmagába vetett hite, ami annyit lendített a személyiségén, a megjelenésén, a humorán és a haverokhoz való hozzáállásán, hogy igazi parti arc lett belőle. Fürtökben lógtak rajta a csajok, szinte minden házibuliba hivatalos volt, és a mai napig amolyan követendő példa számunkra, hiszen ahelyett, hogy a fizimiskája miatt szomorúan otthon ücsörgött volna, valójában ő lett a partik egyik koronázatlan királya. Azt kérdezed, hogyan lehetnél hallássérültként te is „buli báró?” Az egész fejben dől el. Adunk hozzá néhány tippet, hogyan kezdd el.

Így vásárolj hallókészüléket okosan

A hallókészülékek piaca ma már széles, szerencsére rég nem úgy vagyunk vele, mint 30 évvel ezelőtt a közértben, ahol csak egyféle párizsi volt, meg a lyukas aljú zacskós tej. Mind színben, fazonban, mind pedig teljesítményben és méretben is van lehetőségünk arra, hogy kiválasszuk azt a hallókészüléket, amely szokásainknak, élet- és divatstílusunknak a legmegfelelőbb, emellett mindennapos megoldást jelent a részletgazdag hallásban. Üröm az örömben, hogy pont emiatt nehéz is a választás, hiszen a reklámok jönnek-mennek, mi pedig azt sem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk magunknak hallókészüléket.

Pikk-pakk tippek hallókészülékhez

A lakberendezési újságokat lapozva mindig megcsordul a nyálunk, és megindul bennünk a vágy: bárcsak ilyen szép rendben lenne nálunk is minden, a fiókok szépen becsukogatva, és takaróval, párnákkal rendezetten várna minket az ágy. Az összes kütyünk menő dobozokban pihenne, és nem lógna ki sehonnan sem zsinór meg kalmantyú, ráadásul, ha utazunk, minden kicsi táskákban, rendezetten, szépen egy helyen lenne, és nem törne orrunk alá borsot az a rengeteg apró kis cumó. Pedig attól, hogy hallássérüléssel élünk, még nem kell beáldoznunk hétköznapjainkat a rendetlenség oltárán, és bár izmos a feladat, pár apró trükkel megoldható, hogy minden egyes elemet célirányosan rendezzünk néhány pillanat alatt.

5 fontos vitamin a hallás egészségéért

Azt már tudjuk jól, hiszen alaposan belénk sulykolták, na meg a kutatások is kimutatták, hogy a megfelelő vitaminfogyasztás nagyban hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Hogy a vitaminokat bogyó, kapszula vagy tabletta formájában juttatjuk be szervezetünkbe, azt már mindenki a saját ízlése alapján maga dönti el. Az viszont mindig kérdéses, vajon mi történik akkor, ha az ember fia-lánya nem híve a tablettáknak, enni viszont nagyon szeret. Miután a vitaminok fogyasztását az elmúlt évek alatt több kutatás is összefüggésbe hozta a hallás épségének megőrzésével, ráadásul enni is nagyon szeretünk, nézzük, vajon melyek azok a természetben is megtalálható források, amellyel nem csak hallásunkat védjük, de a megfelelő vitaminokat is pótoljuk.

Az én Ultrabalatonom

Nem vagyok ultrafutó. Sosem futottam még egy nap többször, pláne nem 70+ kilométert. Fejben viszont meglehetősen erős - na meg kellően őrült -  tudok lenni, így történhetett meg az, hogy idén 3 fős női váltóval körbefutottuk hazánk legnagyobb tavát. 

Jelnyelv tolmácsok az Amazonnál teljes munkaidőben

Az Amazon nemcsak a világ egyik vezető, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cége, de példaértékű is a siket és hallássérüléssel élő munkavállalók tekintetében. Az Amazon ugyanis 2018 óta amerikai jelnyelv tolmácsokat alkalmaz teljes munkaidőben azért, hogy a hallássérüléssel élő kollégák munkáját ezzel minél magasabb szinten támogassa.

Így magyarázd el a barátaidnak, hogy hallássérült vagy!

Egyéniségünktől, habitusunktól függően bizonyára mindnyájan el tudjuk dönteni, hogy melyik az a kommunikációs forma, amellyel barátainknak, rokonainknak, környezetünknek a hallássérülésünkről szeretnénk beszélni. Azzal tökéletesen tisztában vagyunk, hogy a társadalmat világszinten hozzá kell szoktatni a hallássérülés létezéséhez, tudatosítani kell a kialakulás okait, beszélni kell a hallástechnológiáról és a kommunikációs megoldásokról, de ahhoz, hogy ebbe mélyebben belemenjünk, kell egy jó felütés. Az, hogy elébe menjünk a kínos helyzeteknek, talán az a legegyszerűbb, ha mi magunk kezdeményezünk. Hogy mivel? Mondjuk az alábbi mondatok egyikével.

5 tipikus kérdés, amit hallók tesznek fel siketeknek

Bizonyára minden siket és hallássérüléssel élő találkozott már "praxisa" során olyan magasröptű kérdéssel, amit halló tett fel neki, és amitől, hogy stílusosak legyünk, ketté állt a füle. A hallók nem tehetnek róla, és még ha sokszor mély levegőt is kell hozzájuk vennünk, meg kell ezt bocsájtsuk nekik. Jöjjön hát a top 5 kérdés, amit a hallók rendre feltesznek nekünk, ami a dörmögésünk mellett mégiscsak számunkra egy jel, hogy a hallássérülés tudatosítása a mi feladatunk.

Hogyan legyél "jó" hallássérült?

Hallássérültek vagyunk.

Ezt a tényt minden hallókészülékes és beszédértési nehézséggel élő embernek el kell fogadnia. Akár tetszik, akár nem. Az előzményeket és következményeket meg kell vizsgálni, azok tudatában kell élni a hétköznapokat. Hogy szerintem hogyan érdemes ezeket megtenni, az alábbi bejegyzésben részletesen bemutatom.

 

Tedd vagy ne tedd? Koncertezz hallássérülten is okosan!

Azért, mert hallássérüléssel élsz, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kéne mondanod a zenei élményekről. Bár a koncertekből télen sincs hiány, a jó idő beálltával beindulnak a szabadtéri fesztiválok, amit hallássérülés ide vagy oda, kár is lenne kihagynod! A Phonak hallókészülékei és a Bluetooth-on keresztül hozzájuk kapcsolódó vezeték nélküli eszközök, mint a ComPilot, a Roger Pen és a Roger Select abban segítenek, hogy a koncerteken a lehető legjobb zenei élményt nyújtsák neked. 

Tévhitek, amiért nem viselnek hallókészüléket az idős emberek

Tavaly nyári vidéki turném során összefutottam kedvenc harmadunokatestvérem édesanyjával – igen, nagy a család -, aki világ életében gyönyörű asszony volt, és igazi nőhöz méltón kellően hiú. Amikor kérdeztem, minek köszönhető a látogatása a városban, finoman megfogta a karomat, félre húzott, hogy a párja még véletlenül se hallja, majd fülembe halkan suttogva elárulta, hogy hallásvizsgálaton volt. Úgy érzi, kicsit romlott a hallása. Az audiológiai vizsgálat kimutatta, hogy korából fakadóan sérült a hallása, amit hallókészülékkel jelentősen lehetne ugyan korrigálni, de ő még hezitál. Szerinte ugyanis az „ciki”. 

A szemüveg trendi, a hallókészülék meg ciki? Hogy is van ez?

Gyerekkorunkban – úgy kb. 30 évvel ezelőtt – aki szemüveget viselt, azt megkülönböztették. Az iskolapadban előre kellett ülnie – hogy jobban lásson, persze -, a tesi órán a labdajátékokban nem vehetett részt, és akit otthon nem dédelgetett eleget az édesanyja, azok a szemüveg puszta látványa miatt csúfolták szegény gyereket. Hogy miért? Hát a szemüvegért! 

Fuss babakocsival – avagy mozogjunk együtt a gyerekeinkkel!

„HÁROM, KETTŐ, EGY, RAAAAAJT!” – üvölti a kis 2 évesem, majd sprintelni kezd. Megszokott jelenet ez nálunk, legyünk bárhol: boltban, nagyszülőknél vidéken, rendezvényen, hétköznapokon reggelente pedig még az alvós kabalák is beszállnak a versenybe. Ez utóbbi persze kevésbé zavar, mert legalább hamarabb beérünk a bölcsibe. :-) Így van ez, ha már pár hónapos korától versenyeken indulsz a gyermekeddel, és őt (is) megszállja a versenyszellem. :-)

Hogyan kérdezd meg valakitől, hogy siket-e?

Az emberek általában kellemetlenül érzik magukat, amikor nem tudják, hogyan kérdezzenek rá, hogy siket vagy hallássérült vagyok-e. Látom az arcukon, hogy félnek feltenni a kérdést. Szerintem attól félnek, hogy megbántanak, pedig ez azért nem olyan félelmetes dolog. Én speciel sosem érzem magam megbántva ettől a kérdéstől, sőt!

Teszteld a gyereket! Siket vagy csak nem figyel?

Talán mindnyájan ismerjük azt az érzést gyerekkorunkból, hogy milyen alkalmi siketnek lenni. Ez a „betegség” ránk akkor tört leginkább, amikor szombat reggel menni kellett bevásárolni a piacra, majd elő kellett venni a porszívót és mindennel kész kellett lenni maximum délelőtt tizenegy órára. Bizonyára mindnyájunknak megvannak azok a feladatok és szülői intelmek, amelyekre a hallásunk valamilyen furcsa oknál fogva egyszerűen megszűnt funkcionálni. 

Tippek, hogyan válassz hallókészüléket!

Hallókészüléket alapvetően nem úgy vásárolunk, mint cipőt vagy nyári ruhát. Ez – bár a dizájnereknek hála stílusosak és szépek – mégiscsak az a kategória, ami támogatja egészségünket és hosszú távon segíti mindennapi hallásunkat. Hallókészüléket vásárolni nem könnyű feladat, és ha nem tudunk a rendelkezésünkre álló kedvezményekről, akkor költséges is. Éppen ezért összeállítottunk egy listát a legfontosabbakról, amit hallókészülék vásárlásakor érdemes figyelembe venni.

A hallássérülés nem vicces! De mi azért szeretünk nevetni!

Hallássérültként hajlamosak vagyunk kicsit befordulni és megmagyarázva, hogy mi úgysem hallunk semmit, felülni a demencia kényelmes vitorlás hajójára és magányosan ringni az elszigetelődés tengerén. Pedig a hallástechnológiai eszközöknek és a hallássérülés egyre szélesebb körben terjedő tudatosításának hála erre ma már tényleg semmi szükség!

Hogyan vigyázz a hallásodra edzés közben

Vitathatatlan, hogy mozogni kell, hiszen nemcsak a testnek, de a szellemnek is szüksége van egy kis edzésre, frissítésre, a véráramok felpezsdítésére, valamint a felgyülemlett stressz és fáradt gőz kieresztésére. Ehhez a szabadtéri vagy edzőteremben végzett mozgásformák tökéletes lehetőséget nyújtanak. Akár magányosan sportolunk, akár csapatban mozgunk, kétségtelen, hogy heti két edzés beiktatása a napirendbe sokat segít egészségünk fenntartásában. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy míg egészségünk megőrzéséért izzadunk cefetül, micsoda veszélyek leselkednek ránk, amelyek hallásunk épségét negatívan befolyásolják.

Siketség, Jelnyelv, Lehetőségek – Anita tollából

Nagyon színes mostanában (is) az életem. :-) Csupa olyan dolgot csinálhatok, ami közel áll hozzám, ahol kiteljesedhetek, ahol hasznosíthatom a (felesleges) energiáim. :-)

2 hetente, szombat délelőttönként például játszóterezek. Ez ugye nem is hangzik olyan rosszul?!? A MI játszóterünk –ahol jelnyelvi foglalkozásvezetőként tevékenykedek- viszont nem egy átlagos játszótér, ott nem hintázunk, homokozunk, libikókázunk.

 

Tedd/ne tedd, ha romlik a hallásod!

Zajhatások, fülfájdalom, vírusos megbetegedés után visszamaradó problémák a fülben és a hallásban. A hallásod romlásának számos oka lehet, amelyekre érdemes figyelni, és a hallás egészségének védelme érdekében még időben megtenni a szükséges lépéseket. Fontosnak tartjuk a hallássérülés tudatosítását, így amellett, hogy hallókészülékeket, hallássegítő eszközöket gyártunk és a siket és hallássérüléssel élő embereket támogatjuk, motiváljuk világszerte, kiemelt hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. Ahhoz pedig, hogy mit tegyél vagy ne tegyél, ha érzed, hogy romlik a hallásod, adunk néhány tippet és pár apró jó tanácsot.

Koncertezz okosan! 5 tipp, hogyan védd a hallásodat!

Bírjuk a hangos zenét, a koncerteket és a zajos bulikat, egészen addig, míg haza nem érünk és ágyat érve képtelenek vagyunk elaludni, mert úgy sípol a fülünk. Jó esetben a fülcsengés elmúlik reggelre, de sok esetben tartós fülzúgást vagy hallássérülést is eredményezhet. Világszerte állnak fel és jelentik be a sztárok a nagyközönségnek, hogy a hosszú évek alatti koncertezéseknek és zenei zajártalmaknak tinnitus lett a vége. Ahhoz, hogy megvédd hallásodat, vagy legalábbis ne ronts meglévő állapotán, tartsd észben a zenészek javaslatait, hogy sokáig élvezhesd a világ sokféle zaját.

Sztárok, akik zenei sikereikért hallásukkal fizettek

A hollywoodi filmekben, hazai és nemzetközi írásokban egyre nagyobb hangsúlyt kap a hangos zene hallásra gyakorolt negatív hatása. Fent állni a színpadon és milliókat szórakoztatni fantasztikus érzés lehet, de a sztárok, a zenészek és a színpadi léthez közel állók ezért igencsak nagy árat fizetnek. 

Sérült a hallásod? Unod, hogy megbélyegeznek?

Az emberek szeretnek skatulyázni. Nem szép, tudjuk jól, de attól ez még így van. Sovány kislány az utcán? Jaj, szegény! Biztos nem eszik rendesen! Túlsúlyos üzletember? Hihetetlen, hogy valaki ennyire ne tudjon uralkodni magán, pedig még pénze is van! Kerekesszék? Jaj de kellemetlen! Inkább most akkor elnézek jobbra, hátha valaki más majd segít neki felszállni a buszra. Fehér bot? Látszik, hogy tök gyakorlott. Biztosan megoldja. Hallókészülék? Hmmm… Ritkán lát az ember ilyet, most legalább jól megnézem magamnak.

Mi az a Phonak "myCall-to-Text" alkalmazás?

A hallássérülés elhivatott támogatójaként fejlesztő kollégáink újabb és újabb technológiai újdonságokkal rukkolnak elő, hogy mind a hallókészülékekkel, hallástámogató eszközökkel, mind pedig a hozzájuk kapcsolható kényelmi szolgáltatásokkal könnyebbé tegyük a siketek és hallássérüléssel élő emberek mindennapjait. A Phonak „myCall-to-text” applikációjának magyarországi debütálása bár egy kicsit várat még magára, kétséget kizáróan egy újabb fantasztikus alkalmazás, így előzetesen megosztunk néhány hasznos információt róla.

4 fejlesztő játék hallássérült gyerekeknek

Halló és hallássérült gyerekek számára egyaránt fejtörést okoz, hogy milyen játékot adjunk a kezükbe, mivel szórakoztassuk őket, vagy, hogy mit vásároljunk nekik ajándékként a szebbnél-szebb játékokkal csurig töltött boltokban. A játékgyártók annyiban legalább már segítenek, hogy a játék csomagolásán feltüntetik a korcsoportot, de abban már kevesebb támogatást kapunk, vajon melyek azok a termékek, amelyek a siket és hallássérüléssel élő gyermekek készségeit is fejlesztik, és kellően élményt biztosítanak ahhoz, hogy a meghatározó 3 másodpercet követően az értékes produktumok ne a sarokban végezzék. Ehhez adunk most néhány ötletet, hiszen játszani jó, legyen gyermekünk akár hallássérült, vagy akár halló.

Hallatlanul sikeres a Csillag születik!

Az utóbbi években számos hollywoodi film készült, ahol a hallássérülés vagy a jelnyelv tudatosítása, megismertetése kapta a főszerepet. Maga a tény, hogy ma már a filmkészítők számára is fontos a siket és hallássérült emberek életének, körülményeinek bemutatása, szívmelengető számunkra, hiszen lehetőségeiknél fogva milliók nyernek betekintést a hallássérültek izgalmas és kihívásokkal teli világába. Bár a Csillag Születik legfőbb mondanivalója nem a hallássérülés, a Bradley Cooper által alakított Jackson Maine életének ez mégis egy igen meghatározó része, a film történéseinek egyik legfőbb alapja.

A hallókészülék ciki vagy menő?

A hallássérülés nem válogat, ráadásul, ha világviszonylatban nézzük a számokat, a statisztikai adatok szerint egyre inkább a fiatalok vannak kitéve a hallássérülés veszélyének. Valójában nem is csodálkozunk ezen, hiszen ha mázlisták vagyunk, és nem genetikailag hordozzuk magunkban a hallássérülésre való hajlamot, vagy nem valamilyen rendellenességként születik velünk, akkor a modern kor szokásainak és lehetőségeinek köszönhetően teszünk róla, hogy idő előtt elveszítsük a hallásunkat, de legalábbis a zajkitettség miatt enyhén vagy súlyosan megsérüljön. 

Hogyan válassz bankot siketként?

Bankot választani siket vagy hallássérüléssel élőként több annál, minthogy tudjuk, jó helyen van a pénzünk. Számunkra az ügyintézés módja és gördülékenysége nagyban meghatározza bankolási kedvünket és szokásainkat. Ugyan hazánkban még gyerekcipőben jár a hallássérült ügyfeleket támogató banki ügyintézés, szerencsére egyik-másik pénzintézet felismerte már ennek szükségességét és megtette azokat a lépéseket, amelyekkel siket-baráttá teheti akár a személyes, akár az online ügyintézést.

Örökös harc az idős szülőkkel: hallókészülék - igen vagy nem?

Én nem tudom, hogy ez kinél, hogy van, de nálunk évek óta megy a harc, ha a családi beszélgetés a hallókészülék viselésére terelődik. Hiába a vasárnapi ebéd, hiába a családi összejövetel békés, meghitt hangulata, ha édesapánk hallására terelődik a szó, az ő zsebében azonnal nyílik a bicska. Érdekes ez, hiszen ha rólunk van szó, a szívét-lelkét odaadja, de ahogy ráterelődik a figyelem és az ő egészsége kerül a középpontba, akár egy sündisznó, csak ül ott csendben a leves fölött, kicsit mérgelődve, begubózva. 

Hallássérült ki-mit-tud?

Arról, hogy a siket és hallássérüléssel élők milyen nehézségekkel küzdenek meg mindennapjaik során, már számos aspektusból írtunk. Azt viszont talán még nem domborítottuk ki egyértelműen, hogy azért, mert egyik legfőbb érzékszervük - nevezetesen a hallásuk - akár születési rendellenesség, akár betegség során, vagy a kor előrehaladtával megsérült, attól még teljes életet élhetnek. 

Hol vagytok, hétköznapi hangok?

Hallóként el sem tudjuk képzelni, hányféle hanghatás ér bennünket nap, mint nap. Természetesnek vesszük a porszívó zaját, az óra tik-takolását vagy az autók dudálását. A siket és hallássérüléssel élők mindennapjaiból attól függően, hogy velük született halláscsökkenéssel élnek vagy betegség során veszítették el hallásukat, a világ hangjai hiányoznak, és még ha a tücsök ciripelése esetleg nem is tűnik létfontosságúnak, számos olyan hanghatás van, amiből hallássérülésük miatt kimaradnak. 

Hallássérült vagy? Mondd, mi a szuperképességed?

Ahol a Nagytestvér egyik kezével elvesz, ott azért a másikkal valamit mindig ad. Siketként és hallássérüléssel élőként mindez bár sovány vigasz, mégis igaz, hiszen attól, hogy részben vagy egészben csökkent hallással élünk, az egyéb érzékszerveink felerősödnek, és olykor különös szuperképességekkel rendelkeznek. Lehet, hogy neked is ismerős lesz néhány az alábbiakból, így ha magadra ismersz, csak buzdítani tudunk, hogy fordítsd előnyödre ezeket a helyzeteket, és hallássérülésed mellett domborítsd ki szuperhős-képességeidet! Mutatjuk, melyek ezek!

Költözködni jó! 5 tipp hallássérült vándormadaraknak

A Pa-Dö-Dö régi dalában bár mindent megtesz annak érdekében, hogy mosollyal az arcunkon intézzük a költözködéssel kapcsolatos cipelést és pakolást, lássuk be, hogy a siket és hallássérült embereknek a helyváltoztatás plusz macerával jár. Mi már párszor végigcsináltuk, így összeszedtük a leghasznosabbakat, amit a költözködés során vagy azt megelőzően elkövettünk.

Tedd vagy ne tedd? 10 apróság, ami megvédi a hallásod

Madárcsicsergés, szélzúgás, gyermekek csilingelő nevetése. Nagyjából ezek azok a hangok, amelyek hiányoznak azoknak, akik részben vagy egészben elvesztették a hallásukat. Szinte hihetetlen, hogy ma már több mint 1 milliárd ember él a Földön hallássérüléssel, köztük zömmel fiatalok, akiknek a száma napról napra nő. De vajon mit tegyél annak érdekében, hogy megállítsd ezt a folyamatot, és tudatosan védd a hallásod?

Hallássérült vendégek az esküvődön? Így készülj rá!

Végigcsináltunk már párat, így van fogalmunk róla, milyen aprólékos készülődést igényel egy héthatárra szóló esküvő megszervezése, és hogy jól érezve magát a násznép, pirkadatig szóljon a nóta. A frigyre lépés - azt mondják - az ifjú párról szól, mégis, hogy a „Nagy Nap” tökéletesen sikerüljön, megannyi körülményt kell a szervezőknek figyelembe venni. Ha a meghívottak között hallássérült barátod vagy rokonod is megtiszteli az eseményt jelenlétével, adunk néhány tippet, hogy célirányosan mi mindenre készülj fel.

Mítoszok és tények - porondon a hallássérülés

Hallássérülés? Nehezen fogadjuk el, hiszen kemény dolog szembesülni a ténnyel, hogy egyik érzékszervünk működésében hiba lépett fel. A technológiának köszönhetően ma már számos megoldás létezik, ami hallásunkat segíti, viszont tény, hogy a megfelelő hallókészülék, cochleáris implantátum kiválasztása mellett önmagunk trenírozására is óriási a szükség. A hallókészülékektől alapvetően már csak a rossz beidegződéseink miatt is félünk, pedig számos olyan tévhit kering a hallássérülésről, amit 2019-ben éppen itt az ideje, hogy végérvényesen ledöntsünk!

72 éves korában hunyt el Kitty O'Neal, a siket Wonder Woman

Kevés olyan veszélyes dolog van, amivel Kitty O’Neal ne nézett volna szembe élete során. Hihetetlen pályafutását tekintve mégis azt mondhatjuk, hogy egy átlagos embert talán ennek a töredéke is már félúton ledöntötte volna a földre.

Tévedés! Neked sem lesz örökre ép a hallásod!

Ha ép hallással születtünk, a hangokat természetesnek vesszük. Azzal viszont kevesen számolunk, hogy a hallás az élet egyik ajándéka, amire ha nem vigyázunk, könnyen megsérülhet. A hirtelen jött betegségen vagy az öregedés természetes folyamatán túl számos olyan szituáció adódhat, amelynek során sérülhet a hallásod, ezért nem árt, ha hallóként és hallássérültként egyaránt figyelsz és a zajártalmaknak megfelelően védekezel.

Hallássérült party-arcok! De hogyan csinálják?

A suliban egyedüli hallássérültként bevallom, nem topogtam minden héten a diszkó bejáratánál, de ettől függetlenül imádtam a srácokkal együtt lógni. Persze, ahogy nőttem, egyre inkább úgy éreztem, hallássérült fiatalként nem is vagyok odavaló, de még mielőtt eluralkodott volna rajtam ez a negatív érzés, megráztam magam, és azt mondtam: végül is ugyanolyan vagyok, mint a többiek. Miért ne járhatnék én is ugyanúgy bulizni?

Hallássérült kicsik biztonságos utazása

Amennyire szeretjük az utazást, olyannyira lehet bonyolult, ha egy csöppséggel vágunk neki. Ha a gyermekünk hallássérüléssel küzd, ott elkél a segítség. Teszteltük hát a Nagy Kölyök Kalandot, az alábbiakban pedig megosztjuk, amit utazásaink során tapasztaltunk. Íme néhány hasznos tipp ami segíthet, hogy mind a családnak, mind a hallássérült babának kényelmes és komfortos legyen az utazás.

Siket vagyok, nem UFO! 8 fura kérdés, amit feltesznek az emberek

A nagybetűs ÉLETnek van egy izgalmas tulajdonsága, mégpedig az, hogy igencsak érdekes helyzeteket képes produkálni. Például siket és halló találkozásakor. Hogy miért néznek ránk az emberek UFÓként, azt magunk sem tudjuk, hiszen ugyanabból az anyagból gyúrtak bennünket is, csak éppen annyi a különbség, hogy rosszabb a hallásunk. 

5 jel, hogy a hallókészülékünk megérett a cserére

Ragaszkodunk a tárgyainkhoz. Gyűjtjük a cipőket, táskákat, az elegáns nyakkendőket. Ha bevált egy ruhadarab, egy nyaklánc vagy egy óra, akkor azt képesek vagyunk hosszú éveken át viselni, és ha eljött a búcsú ideje, szomorú szívvel krokodilkönnyeket ejteni. A hallókészülékünk – bár funkcióját tekintve nem hasonlíthatjuk a divatcikkekhez – szintén képes hozzánk nőni, hiszen túl azon, hogy divatosak és színben, méretben az aktuális trendeknek megfelelő, alapvetően létfontosságú eszköz, amely nélkül hallássérültként nem élhetünk. De mégis, melyek azok a jelek, amelyek mind arra utalnak, hogy kedvenc hallókészülékünk megérett a cserére?

Siketbarát weboldal? Így szerezz új ügyfeleket!

A „Hogyan marketingelj okosan” témakör óhatatlanul kúszik be mindennapjainkba. A közösségi média térnyerésével mára a szakemberek száma is megnövekedett és hiába csak a szomszédunk unokájának első születésnapi fotóját néznénk meg az „Arckönyvben”, két poszt között biztos, hogy elénk ugrik minimum egy marketing tanácsadással kapcsolatos bejegyzés. De vajon gondolt már valaki arra, hogy mekkora potenciált és vásárlói bázist rejt magában a siket és hallássérült társadalom? 

Családi összejövetelek? Légy magabiztos hallássérülten!

A családi összejövetelek mindig óriási kihívást jelentenek nekünk, hallássérülteknek. Ordít a tévé, minimum egy gyerek tuti, hogy üvölt, a családtagok egymás szavába vágva beszélgetnek vagy vitatkoznak, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket és reménykedünk, hogy ennek az egésznek mielőbb vége lesz. Az évek alatt a családi összejöveteleket illetően már kidolgoztunk néhány túlélő tippet, így szerencsére van megoldás, hogy a nagy ramazurit hallássérülten hogyan vészeljük át. És ezt most nagyon szívesen megosztjuk veled.